Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Wednesday, June 30, 2010

Happy Birthday Cik Zuraida

Entri kali ni khas untuk orang yang tercinta, iaitu Cik Zuraida Awang Omar, yang ari ni genap umur nyer 25 tahun. Walaupun entri ni lambat sket, patut kul 12 malam tadi dah buat, tapi memandangkan semalam tdo awal, jadi baru skang berkesempatan untuk buat. Tapi, untuk blog kita awal2 dah post kan. Hehehe... Anyway, wish you HAPPY BIRTHDAY YANG KE-25. Semoga panjang umur dan murah rezeki. Dan semoga cita2 mu dapat tercapai. Not to forget, wish you best of luck untuk interview ari ni ek.




Monday, June 28, 2010

Asura Cryin'

Anime ni stakat apa yang aku paham, citer dia pasal sorang lelaki ni. Nama nyer Natsume Tomohamaru dan juga ghost spirit nama Minakami Misao. Kemudian, dia berkenalan dengan Kurosaki Shuri. Lepas berkenalan ngan Shuri ni la titik tolak perubahan hidup Natsume. Dari situ la, Natsume start menjadi handle Asura Machina. Asura Machina ni lebih kurang cam mecha la. Dalam mecha ni, ada spirit yang control. In case of Natsume, Misao la. Oleh itu, Misao ni dikategorikan sebagai projected existence dan kadang2 term human sacrifice pun ada. Nak tau lebih lanjut, korang baca la review kat bawah, walaupun kalo baca tak bape nak lanjut pun aku tengok.




Alternative Title:
アスラクライン (Japanese)
Genres: action, supernatural
Themes: ghost, mecha, school


"Tomo was a school kid with just one problem: he had a ghost friend for a while. One day, his life is turned upside down as his world changes into a new one, one which he couldn't imagine before."




References: Anime News Network, YouTube


 Anime: Kara no Kyoukai - The Garden Sinner


Rating: 3.25


storyline: ****
character: ****
colour&effect: ***
bonus: **



Saturday, June 26, 2010

Taman-taman

Untuk pengetahuan anda sumer, Cik Eeda telah berada di sini sejak ari Selasa ari tu. Dia bertolak pagi, sampai kat kampus engineering kat Nibong Tebal dalam kul 1-2. Memandangkan cuti tahunan aku pun tak tinggal banyak, so memang aku tak dapat nak amek cuti la. Aku amek cuti ari Khamis je. Tapi Selasa malam tu, sempat gak la aku berdating ngan Cik Eeda. Malam tu kitorang gi makan malam kat Nasi Kandar Pelita kat Juru. Haaaa... Sebab takde banyak masa yang bole spend untuk malam tu, jadi kitorang decide nak makan malam dan melepak kat situ je. Makan nasi putih, Cik Eeda lak makan nasi putih, pastu siap order roti tisu lagi. Last2 aku gak yang bedal, kasi abes. Dia makan sket je. Sebab keesokan ari nyer Cik Eeda kena prepare untuk interview fellowship, kitorang pun balik la awal. Lagi pun Rabu tu aku kena keje.


 Makanan Cik Eeda... Banyak dia order ni. Sape nak bayar?


Hari Rabu takde dating2. Sebab petang tu Cik Eeda interview. Pastu dia gi melepak ngan member2 USM dia kat Queensbay Mall. Takpe la. Bukan slalu diorang leh lepak sama2 kan. Slalu Cik Eeda lepak ngan aku je kalo dia datang sini. Kasi can la kan. Takpe2. Ari Khamis keesokan ari nyer, masa aku lak bersama ngan Cik Eeda.

Pagi Khamis tu, awal2 lagi Cik Eeda dah bertolak. Mula2 ingat nak sarapan pagi dlu. Tapi tak jadi, sebab takut sampai ke destinasi time tengah hari. Aku biasa la, time panas2 ni yang malas nak berjalan. Nak tau destinasi apa yang kami tujui? Haaaa... Ni yang nak habaq mai ni. Nak kasi tau. Taman Negara Pulau Pinang. Taman Negara Pulau Pinang ni terletak kat Teluk Bahang. Up sket dari Batu Feringghi. Mula2 sampai kat situ tu, ingatkan kena bayar la kalo masuk. Tapi rupa2 nyer yang bayar tu untuk jungle trekking jek.

Yang tempat aku masuk tu, Pusat Intepretasi nama nyer, kalo tak silap aku. Dalam tu kira macam ala2 muzium gak la. Cuma muzium untuk haiwan2 yang duduk dalam hutan je la. But its free. Like I care. Hahaha... Dalam muzium tu menarik jugak la. Add with some interactive stuff. Ingat lagi ada satu skrin besar, tunjuk gambar lighthouse. Kita bole guna keyboard untuk masuk dalam lighthouse tu. Kira macam maen game counter strike la. Senang citer, first person view. Ada gak skrin yang kalo kita klik mouse, akan ada ikan follow tempat kita klik tu. Tapi benda tu, kat laptop korang pun ada kan. Bagi aku, pusat tu not half bad la.

Tapi kalo nak gi Taman Rimba, rasa nyer best lagi kalo gi jungle trekking. Bukan jungle sangat pun. Ada je tangga2 batu aku tengok. Cuma takut Cik Eeda tak larat nak naek je. Huhuhu... Ada sebab2 gak nape kitorang tak pilih untuk jungle trekking.

1. Tak pakai pakaian yang sesuai untuk jungle trekking. Aku pakai selipar, Cik Eeda pakai kasut tumit tinggi. Konon nak bagi sama tinggi ngan aku la tu. Hehehe...


2. Sunyi. Maklum la. Ari Khamis, mana ada orang sangat. Ada gak mat saleh datang melancong, tapi aku tengok takde la plak yang gi jungle trekking. Stok2 macam kitorang je. Melepak kat kerusi yang mengadap pantai tu.


 Time nih tengah check point2 yang menarik. Tapi last2 tak gi pun, sebab yang ni dalam pakej untuk jungle trekking.


Pusat Intepretasi adalah kat belakang tu.


Sebenar nyer tak nampak apa2 pun. Rosak kot...


Kalo pegi sana, bukan stakat jungle trekking je. Kita gak bole naek bot ke point2 yang kita nak gi. Tapi sebab aku berdua je ngan Cik Eeda, rasa malas lak nak naek. Kalo ramai2, ada kemungkinan kitorang akan join naek bot tu. Lepas jalan2 kat Taman Negara, kitorang pun blah la. Memandangkan time tu baru kul 12 lebih, aku pun ajak la Cik Eeda ke Taman Rama-rama, yang kebetulan tak jauh dari Taman Negara. Yela, gi Queensbay awal2 pun nak watpe kan.


 Depan Taman Rama-rama.


Taman Rama-rama pun best gak la. Syok lak aku rasa dari Taman Negara. Fee untuk masuk tu agak mahal gak la. RM10 sorang. Masuk2 je, terus taman. Nampak la rama-rama berterbangan sana-sini. Aku ingat ada rama2 je dalam taman tu. Rupa2 nyer tak. Mungkin sebab majoriti dalam taman tu adalah rama2, jadi dinamakan Taman Rama-rama. Tapi ada gak binatang laen. Ada scorpion, iguana, belangkas, kura-kura. Ular pun ada. Cuma ular kecik2 je, macam ular daun. Well, the best thing is, dia nyer hall. Bukan hall macam dewan kuliah tu la. Aku tak tau nak panggil apa, aku panggil hall je la. Tak bole ke? Ada aku kesah? Blog aku kan. Hahaha... Ehemm... Sambung citer balik.


 Tengah pujuk rama2 supaya hinggap kat jari.


First hall, memang completely pasal rama2 la. Ada satu bilik tayangan berkenaan pasal rama2. Aku duduk kejap je ngan Cik Eeda dalam tu. Tak sampai 5 minit pun. Tak ada orang laen tengok pun selain ada sorang pelancong asing ni. Pastu, dalam hall tu ada la paparkan jenis2 rama2 kat wall dia, start dari pupa sampai la jadi rama2 yang sempurna. Pastu dalam tu ada cop rama2 lagik. Aku ngan Cik Eeda berebut nak cop benda tu atas brochure (memang dia kasi sebelum masuk).


Second hall, mostly pasal serangga dan binatang yang kecik2. First part of the hall, ada koleksi macam labah2 (tarantula malaysia pun ada wehh), katak yang jarang kita jumpa (tak leh lupa katak yang macam ada tanduk kat mata), adik-beradik cicak dan laen2 (laen2 sebab aku tak ingat). Second part of the hall, ada koleksi rama2 yang dah diawetkan. Macam2 kaler ada. Yang ni aku takde la tengok sangat. Cuma amek2 gambar je. Third part, dah macam masuk kawasan orang asli dah. Ada topeng orang asli dan macam2 peralatan diorang. Tapi yang ni dah zone larangan mengambil gambar. Jadi takde koleksi gambar untuk part yang ni. Last skali, paling ujung adalah kedai2 cenderamata. Pastu terus exit Taman Rama2.


 Taburan rama2 seluruh dunia.


Best gak kadang2 jalan tempat macam ni. Dah lama tak pegi tempat2 macam ni. Last time pun time aku budak2 lagi. Bila dah besar2, takde nyer mak bapak nak bawak tempat2 macam ni kan. Apatah lagi nak pegi sendiri. Lepas ni Cik Eeda nak ajak gi Zoo Taiping lak. Atau mungkin kitorang nak gi Bukit Bendera. Ntah la labu... Lepas kuar je Taman Rama2, Cik Eeda dah rasa pening2. Aku pun ada gak la pening sket2. Tapi Cik Eeda dah pening tahap kritikal ni. Rasa mual2. Tak tahan panas kot. Sebab Penang kan panas cuaca nyer. Pastu, kitorang pun tak lunch lagi. Dah la lunch blom, breakfast pun tak makan. Mungkin sebab tu dia tak bape nak sehat. Nak makan kat Taman Negara atau Taman Rama2, dua2 takde kedai2 untuk menjamu selera. Jadi, terpaksa cancel dlu niat nak gi Queensbay. Aku terus bawak Cik Eeda balik Kulim. Makan tengah hari, terus check-in hotel. Bagi Cik Eeda tdo2 dlu. Aku lak balik umah. Tengok Spongebob. Mandi2. Kejutkan Cik Eeda. Pastu gerak ke Quennsbay.

Tapi sempat singgah Butterworth dlu, sebab housemate Cik Eeda kat Lipis kirim kat dia, mintak tolong belikan jeruk kat stesen bas Butterworth. Sampai je kat Queensbay, biasa la. Jalan2 dlu. Pastu gi makan malam kat kafeteria. Pastu kitorang tengok Karate Kid, yang best gak citer dia. Kitorang sampai Kulim lebih kurang 2 pagi. Lambat gak kitorang balik. Padahal esok pagi Cik Eeda nak balik dah. Last2 ari Jumaat tu, kul 12 baru dia gerak.

Anyway, percutian yang menarik untuk ditambahkan dalam memori, yang akan terpahat dalam hati untuk selama2 nyer. Ececece... Bole wat lirik lagu ayat aku ni.


Bila nak dating lagi?




Akai ada ka?

Entri ni berkisar pasal dua benda. Bola dan bad attitude. Jadi, apa kena mengena ngan bola dan bad attitude. Sebenar nyer, takde kena mengena pun. Tapi dua2 tu ada kena mengena ngan aku. Malam tadi aku gi la tengok bola. Portugal lawan Brazil. Walaupun seri 0-0, tapi match dia entertaining gak la. Time tengok bola tu, ada la satu mamat ni datang duduk kat meja bersetentang ngan aku. Cuma susunan meja dia berlainan daripada aku. Kira nyer, kedudukan dia "perpendicular" (bahasa engineering sket) ngan aku. Korang paham tak apa aku cakap ni?

Aku observe gak la kejap mamat ni. Sebab aku tengok mamat ni pelik semacam je pemakaian ngan attitude dia. Rambut pacak. Ok la tu kan. Tengok bola. Ada la gak macam rambut pemain bola kan. Ala2 rambut David Beckham yang dlu2 tu. Macam Ultraman pun ada aku tengok. Wakakaka... (Bukan waka2 lagu Shakira tu ek) Pastu budak tu pakai seluar londeh. Ok la tu kan. Aku pun pakai jeans style londeh2 gak. Tapi kan, kalo ko nak pakai londeh2 pun, pakai la baju yang size nyer bole cover spender ko tu. Apa ke bangang nyer budak ni, pakai sluar tapi tayang spender. Pakai la baju besar sket, supaya bole cover.

Tu satu bangang dia. Ni lagi satu kebangangan dia yang telah beliau tonjolkan dengan jaya nyer. Dia ni aku tengok macam seorang perokok tegar. Sebab during tengok bola tu, ntah bape batang rokok dah dia hisap. Datang2 je, hisap rokok. Order makan. Makanan sampai, dia makan. Sejurus je lepas makan, terus hisap rokok. Bukan sambung hisap rokok tadi. Of course la hisap batang rokok yang baru kan. Nak mati cepat la tu. Tak sampai 10 minit, dah hisap rokok yang baru. Tapi part ni yang dia menunjukkan dia bangang ni. Kat depan dia, ada bekas abu rokok ngan pinggan yang dia baru lepas makan tadi. Cuba teka, abu rokok yang dia tengah hisap tu dia buang kat mana. Kat pinggan... Kejadah nyer ko buang abu rokok tu dalam pinggan, dah kalo depan mata ko ada bekas abu rokok. Bodo ke hape... Dah la tu, kat meja dia duduk tu bukan ada satu je bekas abu rokok. Ada dua... Tapi dia bole buang dalam pinggan lak... Ish3...

Mengganggu konsentrasi aku nak tengok bola je. Laen kali duduk jauh2 ek. Jangan duduk depan aku kalo nak wat benda pelik2... Akai ada ka?

Friday, June 25, 2010

Kara no Kyoukai - The Garden of Sinner

Bersama sekali lagi kita dalam episod terbaru anime review. Ececece... Rasa nyer aku dah lama tak wat anime review ni. Last time aku wat 5 Jun. Skang dah 25 Jun dah. Lama sebab takes time nak hadam ke semua 25 episod anime Arad Senki. Citer pun agak average. Lagi la amek masa nak abes kan. Tak sanggup nak tengok banyak2 dalam masa satu hari. Kira nyer, tak leh la nak wat marathon. Hak3...

Baek la, kita move on to the next anime review. Ari ni aku nak wat review pasal anime Kara no Kyoukai. Sebenar nyer ni bukan la anime biasa. Lebih kepada anime movie atau OVA sebenar nyer memandangkan anime dia lebih kurang sejam untuk setiap episod. Time aku taip entri ni, aku dah pun tengok 4 episod out of 5. Jadi anime review seterus nyer akan muncul dalam masa terdekat. Yang pasti, this week la.

Kisah anime ni berkisar kepada citer sorang laki ni, dan juga seorang pompuan ni (apa yang aku cakap ni???). Yang si pompuan ni, Shiki nama nyer. Mengalami masalah dual personality dan mempunyai secret power. Pastu pompuan ni sker bunuh2 lak. Ada killing intention la lebih kurang macam tu. Yang laki ni, Kakutou nama nyer. Bole lak dia berani berkawan ngan Shiki ni. Naseb baek tak kena bunuh je si Kakutou ni. Last2, lepas berlaku satu insiden ni, Shiki ni pun koma 2 tahun. Sedar2, ada satu lagi power yang bangkit dalam diri dia. Yang dia tak bape nak bole control sangat, sebab dia still confius. Maklum la, baru sedar dari koma kan. Muncul lak satu pompuan ni yang tolong dia control power dia tu. Last2, pompuan tu tolong ajar dia camne nak control power tu, manakala Shiki akan tolong dia melakukan kerja2 pompuan tu in return of her favour la kan.

Nak lagi jelas, baca je la review kat bawah ni. Aku pun tak bape nak bole explain pasal anime ni. Pasal jalan citer dia agak complicated sket. Kalo budak2 tengok, dah sah2 diorang takkan paham.




Alternative Title:
Boundary of Emptiness
Intets gränsland (Swedish)
The Garden of Sinners (German)
Граница пустоты: Сад грешников (Russian)
空の境界 (Japanese)
空之境界 (Chinese (Taiwan)

Genres: horror, psychological, romance, supernatural
Theme:  murder


" Mikiya Kokuto finds himself intrigued by two things. The first is by Shiki Ryougi a beautiful, yet rather unsociable, girl and the other is the strange series of violent deaths that start occuring in his town. As he attempts to get closer to Shiki, he soon learns that the two are connected and that there are many supernatural forces at work which could very likely get him killed as well."




References: Anime News Network, YouTube


Anime: Slap Up Party - Arad Senki

Rating: 2.25

storyline: **
character: ***
colour&effect:**
bonus:**

Monday, June 21, 2010

Tasik Melati

Sape pernah gi Perlis? Korang ada gi Tasik Melati tak? Aku yang selama ni mengaji kat Perlis selama 4 tahun pun tak pernah pegi. Kelakar tak? Hahaha... Last time aku gi pun, time kakak aku yang sulung dapat kolej swasta kat Perlis. Kolej tu kat Bukit Lagi, betul2 tepi bukit, kat roundabout berhampiran ngan stesen bas Kangar. Skang ni aku rasa kolej tu dah takde dah rasa nyer. Entah la. Aku pun tak pasti. Anyway, time tu pun aku tak ingat umur aku bape. Nak kata kecik, takde la kecik sangat. Nak kata besar, pun tak besar sangat. Sedang2 la senang citer.

Aku baru teringat pasal Tasik Melati ni pun bila member sekerja aku bukak citer pasal tempat ni. Dia kata tempat ni bagus gak kalo nak jadi tempat untuk melancong. Kalo tak caye, jom tengok gambar2 kat bawah ni.









Pastu member aku ni bukak la citer pasal lagenda tasik ni. Konon nyer citer ni orang tua2 yang cakap. Bab ni yang menarik perhatian aku ni. Dia citer pasal kelibat ular raksaksa la. Kedalaman tasik tu yang sampai skang orang tak tau berapa dalam dia. Siap turunkan kapal selam mini pun, still tak jumpa dasar. Pastu kalo jatuh dalam tasik tu, takkan jumpa dah mayat korang. Tapi dia sendiri cakap, yang dia citer tu mungkin sekadar citer semata2. Tak pasti kesasihan citer tersebut.

Pastu aku yang agak berminat ni, search la pasal lagenda tasik melati ni. In case ada yang lagi detail. Tapi hampa, sebab tak jumpa pun citer2 macam tu kat internet. Yang aku jumpa, hanya lah pasal jelmaan tiga gadis misteri kat Tasik Melati ni. Full story dia korang bole la melawat Kedah2U.com. Laen kali kalo aku datang Perlis ngan Cik Eeda, aku nak ajak dia dating2 kat sini la. Macam sesuai je tempat ini untuk amek gambar. Cik Eeda ni kan giler bergambar. Huhuhu...

UPSR dan PMR akan dimansuhkan?

UPSR dan PMR mungkin akan dimansuh

20/06/2010 2:04pm

MUAR 20 Jun — Kementerian Pelajaran membayangkan kemungkinan akan memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) di masa hadapan.
Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau melihat ada kewajaran untuk berbuat demikian kerana aspek pembelajaran ketika ini dilihat lebih berorientasikan kepada peperiksaan sehingga tujuan utama untuk memberikan pendidikan holistik tidak dapat dilakukan sepenuhnya.

"Pihak kami sedang fikirkan sama ada akan kekalkan atau perlu hanya satu sahaja peperiksaan awam, seperti (contohnya) di peringkat SPM sahaja,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Pagoh di Kompleks Seri Pekembar, Pagoh hari ini.

Beliau berkata, peperiksaan UPSR dan PMR mungkin akan diteruskan, tetapi sebagai penilaian pencapaian pelajar di peringkat sekolah sahaja, dan bukannya sebagai peperiksaan awam.

Katanya, pihak kementerian tidak akan gopoh dalam membuat keputusan dan sentiasa mengalu-alukan pandangan daripada semua pihak mengenainya. - Bernama


Reference: Utusan Online


Ni baru entri sebenar...

Sebenar nyer, yang atas ni saje2 je letak. Sebab memang aku nak berciter tentang hal ni. Saje, nak kongsi pendapat kan. Bila kuar berita pasal ni, mesti budak2 yang skang ni dalam Darjah 5 dan ke bawah, begitu juga ngan Tingkatan 2 dan Tingakatan 1 berasa gembira apabila mendengar berita ini. Betol tak? Haaaa... Jangan la nak tipu kata tak gembira. Hehehe...

Tapi pada pendapat aku la, tak perlu la sampai mansuh kedua2 nyer skali. PMR tu mungkin la bole dimansuhkan, sebab aku tengok result PMR ni tak bape nak bernilai sangat, tak bape orang pandang sangat. Bole la wat stok untuk dibangga2 je. Last2 result SPM gak orang tengok. Tapi untuk UPSR, result ni agak penting la jugak kan. Memandangkan sape2 yang nak apply asrama penuh, tak pun MRSM akan guna result UPSR kan. PMR lak sekadar digunakan untuk menentukan aliran sains atau aliran sastera. Takde pun takpe aku rasa aliran sains dan sastera ni.

Apa kata untuk penilaian sekolah menengah, Kementerian Pelajaran patut memperkenalkan sistem CGPA. Haaaa... Brilliant tak idea aku. Muahahaha... Kalo nak guna untuk sekolah rendah, takut agak complicated lak untuk budak2 sekolah rendah nak paham, tapi kalo untuk sekolah menengah, rasa nyer dah bole kot. Budak2 menengah skang ni, bukan budus2. Bijak2 sumer nyer. Kalo tak, takde la masalah sosial menjadi semakin meruncing skang ni (eh, ada kena mengena ke?). SPM tu terus guna sistem CGPA ni. Tak perlu dah nak A1 la, B3 la. Menyusahkan je. Kan senang kalo terus wat 3.00 ke, 4.00 aka four-flat.

Tapi apa pun, Kementerian Pelajaran wajar melakukan survey terlebih dahulu sebelum meneruskan niat untuk memansuhkan UPSR dan PMR, agar pelajar2 tidak menjadi mangsa di kemudian hari.

Sunday, June 20, 2010

Untukmu...

Kau lah bidadari dalam hidupku,
Yang slalu hadir di dalam mimpiku,
Bunga yang slalu harum dihatiku,
Anugerah Tuhan yang sempurnakanku.

Bila kau jauh,
Aku slalu rindu,
Bila kau ada,
Hati kan berbunga.

Ku akan slalu menjadi bintangmu,
Menerangi, gelap dan mimpimu,
Aku setia di sini,
Mengusap tangismu,
Menemani, sunyi di hatimu.

 



Friday, June 18, 2010

Lupa

Tajuk ari ni, adalah "lupa". Ni sumer pasal kejadian petang tadi, yang menimpa diriku ini. Pernah terjadi tak korang, tiba2 je korang bole lupa sesuatu benda. Walhal tiap2 ari korang buat benda tu. Apa yang terjadi pada aku petang tadi adalah begini. Petang tadi aku nak bukak la emel keje aku. Ntah macam mana, bila aku nak taip password tu, aku bole jadi blur. Tak ingat apa password aku. Ajaib tak. Padahal baru je semalam aku tekan password dia. Mula la jiwa aku tak tenteram. Dan2 time tu gak la aku berusaha untuk mengingatkan balik password aku. Dah macam2 kombinasi nombor aku taip, sumer tak leh. Last2, aku wat2 tak pedulik je (padahal still tengah fikir lagi time tu), terus aku gi mandi.




Ni lagi satu ajaib. Lepas aku mandi tu, aku try bukak balik. Kali ni, ntah macam mana bila aku taip tu, jari aku ngan automatik nyer menaip password yang betol (maklum la, dah slalu taip password tu, maybe jari aku ni ada ingatan tersendiri), dan automatik kepala otak aku remember balik password tu. Jadi, aku rasa next time mungkin aku kena catit password aku ni somewhere else, supaya in case aku ada short term memory lose, aku still bole detect password aku apa.

Baek la, perenggan ni akan menyompang sket dari tajuk. Ok, bukan menyimpang sket la. Banyak rasa nyer. Ni pasal World Cup, yang sedang berlangsung. In fact, aku tengah tengok ni, USA lawan Slovenia. Kalo ikutkan aku la, minggu ni banyak gak shock dalam World Cup kali ini. Setakat ni, dah 3 pasukan "besar" tumbang ngan pasukan "tak bape nak besar". Fenomena ini dimulakan dengan kekalahan Spain kepada Switzerland, diikuti dengan dengan kekalahan France di tangan Mexico dan juga Germany yang berjaya dijinakkan oleh Serbia. Agak2 England akan kalah ngan Algeria tak? Hhhmmmm...

Wednesday, June 9, 2010

I ran out of idea...

Tajuk menceritakan segala nyer. Jadi, aku malas nak taip untuk explain? Bole tak? Hahaha... Takpe la, meh aku explain kan. Sejak dua-menjak tiga-menjak ni, aku perasan yang aku ni kekurangan idea untuk dibuat blogging. Aku banyak post pasal anime daripada post pasal benda2 yang takde kaitan ngan anime. Mungkin aku dah kehabisan idea. Patut la lampu mentol kat kepala aku ni jarang menyala skang (ada paham?). Atau mungkin juga aktiviti2 harian aku semakin membosankan, sampai takde mende yang nak dikongsikan sebab terlalu bosan untuk dikongsi atau pun aku pernah kongsi kan dlu dalam entri2 aku yang sebelum ini.

Semakin bosan idup aku ni. Siang keje, malam makan roti jek. Yang tak bosan time aku balik kuala, atau ada Cik Ida untuk menemani aku. Haaaaa...


Regarding pasal keje, ujung bulan ni aku kena anta abstract untuk research paper conference. Conference tu kat Sarawak. Ni ada kemungkinan bos akan sruh aku gi, sebab paper tu aku yang kena tulis sendiri. Aarrgghhhhh.....

Saturday, June 5, 2010

Sistem Rating untuk Anime

Sistem anime ni saje je aku buat kan, memandangkan bagi ulasan je watpe kan. Baek aku bagi rating skali untuk anime yang aku dah tengok kan. Baru la orang bole tau best ke tak best. Tapi rating tu based on myself la kan. Mungkin untuk aku best, untuk korang tak best. Tapi pedulik hape aku kan. Blog aku. Hahaha...

Untuk rating yang aku bagi, aku kategorikan kepada storyline, character, colour & effect dan juga bonus. Untuk bahagian storyline, yang ni aku bagi berdasarkan jalan citer anime tersebut. Kalo jalan citer anime tu menarik, dengan tanpa segan silu nyer, aku bagi rating tinggi la. Untuk character lak, yang ni aku bagi pada lukisan2 character2 untuk anime tu. Kalo watak2 dia menarik, comel dan sebagai nyer, akan menjanjikan rating yang tinggi gak. Colour dan effect, aku rasa korang tau kot macam mana aku akan bagi rating kot... Bonus lak, markah bonus yang aku bagi, based on ke"teruja"an aku untuk menonton. Jadi, antara banyak2 tu, bonus rating yang penting tu. Hehehe...


Umineko no Naku Koro ni (Rating: 4.25)


storyline: *****
character: ***
colour&effect: ****
bonus: *****


Kurokami the Animation TV (Rating: 3.25)


storyline: ***
character: ***
colour&effect: ****
bonus: ***


Soul-Eater (Rating: 4.75)

storyline: *****
character: ****
colour&effect: *****
bonus: *****

K-On! (Rating: 3.5)

storyline: **
character: ****
colour&effect: ***
bonus: *****


Kuroshitsuji (Rating: 2.25)

storyline: **
character: ***
colour&effect: **
bonus: **


Ookamikakushi (Rating: 2.50)

storyline: ***
character: **
colour&effect: ****
bonus: *


07 Ghost (Rating: 3.75)

storyline: **
character: *****
colour&effect: *****
bonus: ***


Jadi, carta untuk ke tujuh2 anime ini adalah seperti tertera di bawah.


1. Soul-Eater                              4.75
2. Umineko no Naku Koro ni      4.25
3. 07 Ghost                                 3.75
4. K-On!                                     3.50
5. Kurokami the Animation TV    3.25
6. Ookamikakushi                        2.50
7. Kuroshitsuji                              2.25

Slap Up Party - Arad Senki

Selesai dengan anime 07-Ghost, anime yang tengah aku tonton skang adalah Slap-Up Party - Arad Senki. Aku baru je tengok 3 episod. Jadi tak pasti lagi sama ada citer ni best ke tak. Macam ok gak la. Tapi takleh la aku nak komen lebih2. Tapi anime ni Korea nyer kot, walaupun bahasa dia dalam Jepun. Sebab aku tengok nama2 yang kuar masa opening tu banyak nama orang Korea jek... Dan lagi satu, kini aku memperkenalkan satu sistem baru, iaitu sistem rating, di mana aku akan rate kan (paling tinggi 5) anime2 yang aku baru abes tengok. Aku akan ratingkan sumer anime2 yang aku post kan sebelum ini, dan explain sket tentang sistem rating itu...




Alternative Title:
スラップアップパーティ −アラド戦記− (Japanese)

Genres: adventures, comedy


"Swordsman Baron travels the world of Arad to find a way to heal his demonic left arm. Accompanying him is Roxy, the ghost of a woman who unwillingly unleashed the evil that also caused Barons transformation. On their travel they get to know other fighters who accompany them and soon they call their group the "Party"."






References: Anime News Network, YouTube

Tuesday, June 1, 2010

Bulan May, bulan pelbagai emosi

Sedih, gembira, tension, cemas, overjoyed, letih (letih tu emosi ke), bimbang, menyampah. Pendek kata, sumer nyer ada lah. Bulan May tahun ini bermula dengan perkara yang mengejutkan aku, yang meninggalkan kesan mendalam dalam sejarah hidup aku. Iaitu pemergian ayahanda yang tercinta ke rahmatullah. Memang sedih sangat2 la time ni. Tapi berkat Cik Ida dan member2 aku yang datang menziarah aku during that time, aku kuat kan semangat aku. Apatah lagi, sebagai lelaki sulung dalam family, kena la tunjuk kuat sket. Mana bole nangis sker2 ati kan. Tapi bimbang lak, macam mana mak aku lepas ni, sape nak jaga. Tapi naseb baek la, hal tersebut dapat diatasi, buat masa sekarang.

Pastu aku sibuk lak dengan tugasan di tempat keje. Tapi kira ok la kan. Takde la aku fikir sangat masalah2 aku time tu. Tapi pertambahan keje la yang menensionkan aku (ada tak perkataan menensionkan dalam kamus?). Tapi alhamdulillah, tension tu kejap je. Siap keje, ilang la tension aku tu. Hehehe... Pastu, macam yang aku pernah post kan blog aku, ada satu minggu tu, straight berjalan dari satu tempat ke tempat laen. Yang ni lak, meletihkan fizikal dan rohani aku. Dan juga mengabeskan duit aku. Wahahaa...

Kejadian radiator bocor lak mencemaskan aku untuk sementara waktu, seperti yang aku citer kan sebelum ni la. Maklum la, tak pernah handle benda2 gini. Tayar pancit ada la. Pastu menyampah lak dengan kelewatan brader tu untuk repair kereta aku. 2 jam aku tunggu tau. Bukan kejap tu. Dan yang pasti, perasaan gembira dan overjoyed tu adalah apabila Cik Ida datang melancong ke Kulim, khas untuk berjumpa dengan aku. Hehehe... Daripada pekan Kulim Bukit Ijau, dari Kulim ke Queensbay, dari Queensbay ke Padang Kota. Memang berjalan je la kitorang time tu, especially ari Sabtu lepas. Sampai Cik Ida sakit kaki, aku sakit kepala. Hahaha... Untuk citer percutian aku yang lebih detail untuk kali ini, korang bole klik kat sini atau kena blog Cik Eeda iaitu She Says... (Archive bulan June - Load of Pics)






Tapi, yang paling MENGECEWAKAN aku, sudah semesti nyer belanjawan aku... Langsung takde bajet untuk menyimpan. Duit lebih pun tak sampai RM100, which means kalo aku nak simpan gak, kena campur dengan balanced bulan Jun ini. Sedih2...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...