Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Monday, August 29, 2011

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Tak lama lagi, umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Tak esok, lusa. Korang tunggu je la mohor besar raja-raja umumkan malam ni. Amacam preparation raya? Baju raya dah beli? Langsir baru dah beli? Sofa baru dah beli? TV? Kereta? Hehehe...

Korang dah balik kampung tak? Mesti ramai yang dah balik Sabtu lepas kan. Bagus ar. Takde la korang bersesak2 dalam kesesakan lalu lintas di highway2 yang berdekatan. Hehehe...

Sementara nak menunggu kedatangan Hari Raya Aidilfitri, hujung2 Ramadhan ni jangan korang sia2 kan pulak. Bulan yang penuh keberkatan ni datang setahun sekali je. Kalo tak dimanfaatkan elok2, kena tunggu tahun depan lak. Rugi je tahun ni.




Anyway, aku nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada sumer member2 yang mengenali diri aku ni. Tak lupa juga dengan blogger2 dan silent reader sekalian yang selalu datang melawat blog picisan aku nih.


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


***********************************************************************************


Check out which smartphones are on SALE this month.



***********************************************************************************

Sunday, August 28, 2011

Filem Pendek Raya - Almari Baru

Memandangkan raya pun nak dekat, apa kata kita layan satu citer pendek sempena Hari Raya yang menyentuh perasaan. Kepada sape2 yang jarang benar balik raya jumpa mak bapak, mana la tau kot2 lepas tengok filem pendek ni, terus rasa nak balik...




***********************************************************************************

See 1:56 … Imagine yourself doing that!

***********************************************************************************

Saturday, August 27, 2011

Menjelang Hari Raya

Assalamualaikum.

Apa khabar sumer? Sihat? Dalam masa beberapa hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Mesti korang dah siap prepare baju raya beberapa helai kan. Elehhh... Macam la aku tak tau. Hehehe...

Korang ada yang masih bekerja ke? Kalo still bekerja, jangan asyik termenung ingat nak raya lak. Bos marah nanti. Aku dah balik kampung aku dah Rabu lepas. Seminggu aku cuti. Tu pun kalo diikutkan, 2 minggu lepas dah bole balik kampung dah. Bercuti sampai raya.

Suasana menantikan Hari Raya tahun ni tak macam tahun lepas. Aku ingat lagi tahun lepas, time dah nak dekat raya, aku still tengah keje lagi. Dok wat grinding ngan polishing sample. Busy la sket sebab nak kena prepare sample untuk SEM. Dah la jadual untuk aku btol2 lepas aku masuk keje. So tak sempat dah nak prepare time tuh. Terpaksa la aku settle kan sebelum cuti.

Time tu ada 2-3 hari lagi nak raya. Ofis ngan lab memang dah lengang dah. Takde orang. Ada la beberapa orang yang still bekerja, termasuk aku. Macam heaven pun ada masa tuh. Yela. Orang tak ramai. Aku pun bole wat keje ngan relax. Masa aku wat grinding polishing tu, aku layan anime. Perghhh... Memang menggamit memori la waktu tuh, layan anime sorang2 dalam lab. Anime Nodame Cantabille. Takde sape kacau aku tengok.

Yang lagi best, ada satu hari tu ada sorang member ni ada. Kira ada geng la aku nih. Dia pun tak balik kampung lagi time tuh. Tengah hari tu, aku kuar ngan dia. Pi Jusco Perda. Shopping baju raya. Ngehehe... Time hari keje lak tuh, walaupun time lunch hour. Kitorang balik ofis tu agak lewat sket la. Tapi since sebab nak dekat2 raya ni, pak guard takde la strict sangat.

Tapi suasana sebelum raya tahun ni, berbeza dengan tahun lepas. Bulan ni aku banyak berehat kat rumah. Sebab terkena sakit mata. Dah 2 minggu dah. Ni masuk minggu ke-3 (tapi skang dah ok la). Sepatut nyer malam semalam baru aku balik kampung. Tapi since Rabu lepas doktor bagi MC 2 hari sampai Khamis, dan2 tu gak la aku balik. Jangan jeles ek. Hehehe...

Anyway, Hari Raya nak dekat. Tapi puasa jangan tinggal pulak ye.


**********************************************************************************


#WhoLikeConfuse guys have come forward!!! @jasonlo1 #TuneTalk



********************************************************************************** 

Friday, August 26, 2011

SIRIM Tournumnet Association

#SIRIM Tournumet Association bukanlah sebuah persatuan rasmi under SIRIM, Malaysia. Hanyalah sebuah persatuan/ kumpulan picisan beberapa staff AMREC yang berniat untuk beriadah di luar waktu kerja. Not funded by SIRIM. Funded by sendiri-an berhad. Sendiri2 juga bayar. Harap maklum.


Maka tersebutlah kisah, sekumpulan anak muda yang bekerja di AMREC menubuhkan sebuah kumpulan. Kumpulan untuk berkumpul beramai2 di luar waktu kerja. Beriadah bersama2 dengan meluangkan masa untuk bermain bowling 2 kali sebulan.

Pada asal nyer, kumpulan ini cuma bergelar Tournumnet. Itu pun nama tidak official. Dibuat secara tidak sengaja. Kisah Tournumnet boleh dibaca di SINI. Pada bulan Julai lepas, sebelum pemergian 3 orang ahli Tournumnet ke Sepang, sumer ahli pasukan bersetuju untuk mengadakan permainan bowling terakhir untuk depa bertiga tahun ni.


 [Ahli2 Tournumnet]


Untuk game bowling terakhir diorang, aku dan beberapa orang ahli telah membuat keputusan untuk menjadikan game ini laen daripada game2 yang sebelum nyer. Oleh itu, kitorang telah bersetuju untuk mencari satu official name untuk team kitorang, beserta dengan logo sekali.

Tak cukup dengan itu... Yela, mana cukup ngan bagi nama ngan logo je. Apa barang nama official ngan logo je. Ye tak...  Sekali lagi, idea bernas dikeutarakan. Dikeutarakan, sinonim dengan lokasi kami di Kulim, Kedah. Memang kat utara. Kalo kat selatan, mungkin aku akan gunakan perkataan "dikeselatankan", walaupun nampak agak tak logik daripada segi tatabahasa.

Idea yang bernas itu adalah membuat official t-shirt untuk team Tournumnet. T-shirt yang akan dipakai setiap kali nak bermaen game bowling. So, macam mana nak merealisasikan idea2 ini sumer? Well, sebenar nyer ada aku sorang pun dah cukup. Boleh settle sumer.

"Ceh Aswad. Ko memang So Full of Yourself" bak kata-kata Nasha yang selalu diucapkan kepada aku tatkala aku tengah So Full of Myself. Hehehe...

Berbalik kepada citer asal. Of course la ahli2 Tournumnet sumer akan bekerjasama untuk menjayakan sumer idea2 bernas ni. Aku sebagai nadi tunjang kepada Tournumnet dan juga sebagai ketua pembangkang Tournumnet, tugas aku adalah untuk design logo ngan t-shirt Tournumnet dan mencantas idea2 orang laen. Hahaha...

Sebagai permulaan, sebelum design logo ngan t-shirt bagai, official name untuk kumpulan Tournumet. Di sini sumbangan terbesar aku. Aku memberi idea, iaitu menggunakan nama SIRIM Tournumnet Association atau STA sebagai official name. Dan sumer ahli bersetuju dengan penjenamaan semula Tournumnet itu. Alhamdulillah.

So, official name. Settle. Logo STA pulak. Bab yang ni, Syed memainkan peranan. Dia sememang nyer official designer untuk STA. Apa2 design, tak kira logo ke, poster ke. Tu sumer serah kat dia. Dia eja bersepah ke, tak betul ke, tetap dia yang design. Tu yang tournament jadi tournumnet tuh. Ngehehe...

Tapi bab logo, aku pun turut volunteer kan diri untuk turut design. Saje nak gatal tangan. Tapi aku takde la gigih sangat macam si Syed ni. Aku design 1, dia design sampai 3. Tuu diaaa... Rajin budak nih. Bagus. Tapi bagus la kalo ada banyak design. Lagi banyak pilihan untuk ahli2 STA pilih. Akhir nyer, kitorang sebulat suara untuk pilih logo ini.




Beralih kepada design t-shirt lak. Sekali lagi aku sebagai ahli yang aktif, volunteer kan diri. Just sker2. Sorang lagi yang bertanggungjawab, saudara Hazuan. Design punyer design, last2 sumer reject. Bukan reject sebab design tak lawa. Sebab rasa kurang praktikal untuk design baju dan anta kedai untuk jahit.

Cara yang lebih praktikal adalah pegi sendiri kedai alat sukan dan pilih sendiri baju mana yang nak. Lepas pilih, bagi logo untuk disulam atas baju. Settle keje. Tak yah fikir panjang2.


[Baju official STA yang pertama]


Hazuan yang pilih design baju nih. Mula2 aku bahan gak design t-shirt ni. Skali2 ngan budak Hazuan skali aku bahan. Sebab baju ni tak simetri. Hehehe... Last2 melekat perkataan "tak simetri" tu ngan baju nih.

Dalam tak kesimetrian baju ni pun, bila dah siap sumer, nampak cantik la gak. Not bad kata orang. Lengkap dengan logo STA, memang nampak cun la baju nih. Bila pakai pun rasa selesa. Bagus baju tak simetri ni. Bab sulaman logo tu, harus berterima kasih kepada saudara Nasha sebab dia sponsor blok untuk sulaman logo.


[Inilah hasil penjenamaan semula team Tournumnet]


Anyway, penangan baju tak simetri tersebut sungguh hebat. Sampai effect game kitorang. Yela. 1st time pakai. Mesti membawa impact yang besar, ye tak. Efek yang macam mana tuh?

Efek sampai game yang kitorang maen pun jadi tunggang langgang. Sumer baling senget2. Ada yang masuk longkang. Balingan tak simetri kata kan. Kalo simetri, bola tu relax je golek tengah2 lane. Hehehe... Lawak pun ada bila sumer salah kan baju. Giloss...


[Korang memang terbaek ar]


Bersempena dengan Hari Raya yang bakal menjelang tiba tak lama lagi, aku nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kat sumer ahli2 STA. Kalo ada tersilap atau terkasar bahasa, kalo ada yang aku terlebih bahan, harap ampunkan. Maaf zahir dan batin.


***********************************************************************************



Find out if you are a Smart, Wannabe or Vulnerable Funancier?




***********************************************************************************

Thursday, August 25, 2011

Perihal Membebel

Perempuan,
Tidakkah kamu tahu,
Makhluk bernama lelaki tidak gemar akan bebelan,
Apatah lagi daripada kaum Hawa,
Jadi alangkah baek nyer jika kamu berhenti membebel sebelum limit mereka tercapai.

Perempuan,
Bebelan anda bak halilintar yang menusuk ke telinga lelaki,
Jika manusia boleh menjadi hangus dek disambar halilintar,
Hati lelaki juga bisa menjadi hangus dek bebelan kamu.

Perempuan,
Tidak salah untuk kamu membebel kepada lelaki,
Tetapi menjadi salah apabila sumer hal menjadi topik untuk membebel,
Daripada bab pasal klinik hingga bab lelaki nak pakai baju hitam pun tak bole...

Perempuan,
Pernahkah kamu menganalisa situasti,
Tatkala lelaki diam membatu,
Apa yang kamu lakukan sebelum itu?
Yes, membebel...

Perempuan,
Tidak salah untuk kamu membebel kepada lelaki,
Asalkan kamu tahu untuk berhenti,
Jika sepanjang perbualan kamu hendak membebel,
Apa kes der?

Perempuan,
Tidak salah untuk kamu membebel kepada lelaki,   (dah 3x aku ulang ayat yang sama nih...)
Asalkan kamu tahu untuk berhenti,
What?
Kamu tak tahu?!!
Fuuuu...

Perempuan,
Maka hentikanlah bebelan kamu tatkala lelaki itu cuma diam membisu seribu bahasa,
Bukan tanda akur akan bebelan kamu,
Tetapi tanda dia bosan dengan bebelan kamu,
Mungkin juga petanda dia nak blah daripada bersemuka dengan kamu,
Takut persengketaan menjadi bertambah parah.

Perempuan,
Tahulah limit panjang-pendek bebelan kamu,
Sebelum lelaki membisu seribu bahasa,
Tanda protes terhadap kamu.

Perempuan,
Jika lelaki itu membisu seribu bahasa,
Tukarlah topik untuk cool down the moment,
Agar lelaki mampu berkata2 semula,
Tanda sudah abes protes.

Perempuan,
Ketahuilah bahawa lelaki itu selalu membuat silap,
Memandangkan masa ini pun bulan puasa,
Apatah lagi Raya bakal menjelang tiba,
Maafkanlah makhluk bernama lelaki,
Di pagi Hari Raya nanti.

Sekian...


SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR & BATIN.


p/s: saje je buat selingan Hari Raya kat hujung2 entri. tengah feel raya sebab bukak emel sirim, sumer tengah dok wish Selamat Hari Raya. lagi pun, wish siap2, takut ada kaum Hawa yang panas baca entri aku nih, kan sejuk hati dia lepas baca wish Hari Raya...


***********************************************************************************

This is what our rakyat thinks about our country, 300+ videos taken from the street.



***********************************************************************************

Monday, August 22, 2011

Rumah Terkurus

Kita pernah dengar tentang rumah terbesar. Kita juga pernah dengar tentang rumah terkecil. Begitu juga dengan rumah tercantik, terburuk, termewah dan pelbagai lagi istilah "ter" yang kita berikan kepada rumah2 yang unik. Kali ni aku nak share ngan korang sumer, rumah terkurus pulak.

Serius aku tak tipu. Rumah tu kurus je. Kalah Calista Flockhart. Okay, yang tu aku tipu. Hehehe... Nak tengok rumah tu macam mana? Macam ni haaa...


[Kurus tak?]


Tadaa... Kurus kan rumah ni. Walaupun kurus, tapi design rumah ni sebijik cam rumah btol la. Tapi aku agak2, rumah ni cuma sesuai untuk golongan bujang je. Sebab ngam2 untuk sorang duduk je. Bilik tidur pun ada je kan. Tangga lak bole dinaikkan untuk dijadikan sebahagian daripada tingkat bawah.

Tapi apa yang aku pasti, kalo ada rumah yang macam ni untuk golongan bujang, confirm laku. Tambahan lak, kat bandar2 yang tengah pesat membangun, mana ada banyak space sangat nak buat rumah lagi kan. Kalo nak jimat space, buat je rumah macam nih.


[Kan jimat space. Celah2 bangunan pun bole taruk]


Kalo ada rumah cenggini, maka pihak kerajaan tak perlu fikir banyak2 nak tambah rumah kat kawasan mana. Kawasan hutan mana nak teroka. Rumah kampung mana nak kena roboh. Win-win situation untuk sumer orang. Hehehe... Macam dah jauh je aku merepek ni kan...

Kalo nak baca dengan lebih lanjut, bole klik kat SINI.


Sumber: Yahoo! Finance


***********************************************************************************

Really? See opinion of others and share yours in this Battle Of The Sexes



***********************************************************************************

Sunday, August 21, 2011

Pokok yang "Menakutkan"

Pada bulan Ramadhan ni, sumer syaitan dah kena rantai, walaupun banyak lagi setan yang bertopengkan manusia masih berkeliaran di muka bumi ni. Tengok je la statistik kes bunuh bulan ni. Entri kali ni aku nak share something yang "menakutkan" ngan korang.

Walaupun "menakutkan", aku rasa bila korang tengok, korang bukan takut. Tapi korang akan cakap "oohh..." dalam kepala otak korang. Tak caye? Jom layan...


[Agak2 ada pontianak tinggal tak dalam lubang pokok ni?]


[Dah macam kepala medusa dah aku tengok]


[I'm watching you.. Muahahaha..!!!]


[Macam raksaksa pun ada]


[Howling banshee]


Sumber: Yahoo! News


***********************************************************************************


Can this be shown on Malaysian TV? #TuneTalk #WhoLikeConfuse



***********************************************************************************

Saturday, August 20, 2011

Mengidam dan Tips Mengatasinya

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ari ni mari kita bercerita pasal mengidam dan cara nak mengatasi nyer. Menurut WikiPadia?!, mengidam ni bermaksud mempunyai keinginan yang tinggi terhadap sesuatu benda. Keinginan yang tinggi pula bole diukur dengan skala keterdesakan seseorang dalam menangani isu mengidam nih. Get it? Tak? Takpe. Aku pun tak paham...


 [Rasa nak gigit2 je coklat nih]


Apa yang aku nak sembangkan ni, adalah mengidam makanan. Mengidam nak hisap rokok atau benda laen, tidak ada kena mengena ngan entri ni ye...

Aku tau ramai awek2 di luar sana tu selalu mengidam. Nak makan tu. Nak makan ni. Nak coklat tu. Nak coklat ni. Pastu bila dah jumpa coklat yang diidam2 kan, gi bantai sampai 3-4 bar. Tapi berat nak maintain je bawah 50 kg. Melayang kena tiup angin baru padan muka. Hehehe...


1. Pastikan korang tidak skip meal
Bila perut korang sentiasa diisi dengan makanan yang berkhasiat, chances untuk korang kurangkan perasaan mengidam korang semakin tinggi. Walaupun perasaan mengidam ni tak semesti nyer muncul waktu korang lapar, tapi kalo korang dah kenyang, mesti korang akan terfikir, "kalo aku makan gak, kembung ar perut aku macam ni". Maka, automatik nyer korang akan membatalkan niat korang.


2. Stay distracted

Sentiasa berada dalam keadaan sibuk juga bole mengurangkan perasaan mengidam nih. Kajian ada mengatakan perasaan mengidam ni cuma bertahan selama 15 minit je secara purata. So kalo korang stay distracted dalam mana 15 minit tu, poof... Perasaan mengidam korang pun akan hilang... Macam magik.

Buat2 sibuk atau korang memang sibuk merupakan salah satu cara yang paling efektif untuk menghilangkan perasaan mengidam nih. Sedangkan orang yang tengah putus cinta pun bila sibuk bole lupa kesedihan diorang, apatah lagi perasaan mengidam kan.


3. Buat mantra korang tersendiri

Let say korang tengah mengidam nak makan coklat ni. Coklat tu lak ada depan mata korang. Korang cuba pejamkan mata korang. Pastu sebut dalam hati korang, "Aku tak kan makan coklat ni" sebanyak 3 kali. Buka mata korang. Korang perasaan tak craving korang dah hilang? Ekekeke...


4. Kalo mengidam sangat, jamah la sedikit je...

Ingat tu. Skeeettt je tau. Ni kalo dah mengidam tahap gaban dah ni. Sape2 pun dah tak leh nak halang. Yela. Kalo dah teruk sangat craving korang tu, tak leh nak sekat gak kan. Sama la macam perangai kita. Makin dilarang, makin rasa nak buat...

Kalo dah mengidam tahap macam ni, korang jamah la sedikit makanan yang korang mengidam sangat nak makan tuh. Masa korang jamah tu, make sure korang dah amek mood, korang dah amek feel yang korang akan saviour everything in one bite. Korang akan menikmati bersungguh2 gigitan yang pertama tuh sampai puas.




Bak kata omputih, "give your tongue a treat, not your stomach". Jadi, kalo korang mengidam nak makan coklat cadbury, tak salah korang makan takat 1-2 kali gigit. Tapi kalo dah sampai satu bar buta2 korang telan macam tu je, memang naek ar berat korang pastuh.


Tapi ada satu benda yang aku nak korang ingat.

Kalo korang tengah mengandung dan korang mengidam nak makan apa2, korang mintak je. Jangan segan2. Jangan tahan2. Adalah wajib dan menjadi tanggungjawab suami untuk memastikan perut korang sentiasa berada dalam kekenyangan. Kang lapo kang, sape gak yang susah kan...




***********************************************************************************


A new FULL HD TV would be nice... Here's how to win on



********************************************************************************** 

Friday, August 19, 2011

Gambar Langit yang Awesome

Aku sejak kecik lagi minat astronomi. Minat pasal planet2. Tapi bila dah besar, takde lak cabang2 ke arah benda2 camni, melaenkan angkasawan. Astronomi aku minat. Angkasawan tidak. Sebab aku minat astronomi, jadi bila aku terjumpa benda2 yang berkaitan pasal astronomi, aku rasa tertarik untuk share kat blog aku, macam aku share pasal Planet Gliese 581g bulan lepas.

Kali ni aku nak share gambar langit pada waktu malam yang sememang nyer awesome. Sebab ada gambar yang korang bole tengok Milky Way, galaksi kita. Aku tak pernah nampak langit macam ni kat Malaysia. Kalo ada, mungkin aku nak gak snap satu.


[A Starry Night in Iceland]


[Isfahan Milky Way]


[Galactic View from Planet Earth]


[Beauty of Northern Sky]


[Venus Above Reunion Island]


Ni sumer merupakan gambar yang terlibat dalam contest Night Sky Sparkle Showcase. Bila tengok balik gambar2 kat atas tu, aku skali lagi terfikir. Kat Malaysia ni takde ke tempat yang bole amek gambar nampak galaksi Bima Sakti sekali. Hhmmm...




**********************************************************************************


Siapakah penyampai ERA yang anda ingin ajak ke rumah terbuka anda tahun ini?



********************************************************************************** 

Wednesday, August 17, 2011

Wordless Wednesday #2



Wordless sebab aku yang design poster, tapi aku sendiri mungkin tak berkesempatan nak attend majlis berbuka nih.

Monday, August 15, 2011

Extraordinary X-Rays

Sebenar nyer aku nak tulis "x-ray yang jarang kita lihat". Tapi sebab aku rasa title tu agak panjang, so aku stick pada tajuk asal artikel yang aku amek tu.

Sebenar nyer aku ada idea untuk menulis beberapa entri. Tapi since entri2 tersebut perlu memaksa aku untuk menaip agak panjang (macam entri2 yang sebelum nih), aku mungkin akan amek masa agak lama sket. Bukan sebab entri tu panjang sangat. Cuma sebab aku takde mood untuk menaip lama2. Since aku pun sakit mata, jadi adalah agak malas sket.

Sebab apa aku kata aku akan amek masa lama sket. Sebab aku akan cuba menaip sket demi sket. Sampai la entri tu lengkap untuk aku publish. Tengok la berdasarkan kerajinan aku untuk menaip. Kalo rajin, mungkin cepat sket aku publish.

Anyway, sementara menunggu entri sebenar publish, ari ni aku nak korang layan dlu je la gambar2 x-ray nih.




Sumber: LIFE


***********************************************************************************
A good reason to continue chatting on the phone without my mum nagging

***********************************************************************************

Saturday, August 13, 2011

Tips Nak Anta Assignment Lambat

Dateline assignment ari nih. Tapi korang satu hape pun tak wat lagi. Macam mana korang nak cari jalan penyelesaian untuk masalah yang sedang korang hadapi? Takde idea? Takpe2. Meh sini aku nak share tips2 macam mana nak tangani masalah hantar assignment lambat sebab assignment tak siap lagi.


1. Assignment yang dihantar melalui emel

Kalo assignment korang tu perlu dihantar melalui emel, korang memang bernasib baek. Sebab masalah ni yang paling senang giler nak settle. Orang giler pun tak sesenang macam ni tau.

Macam mana cara nyer?

Langkah pertama adalah dengan menghantar emel kosong kepada lecturer korang. Dalam emel tu tulis la ayat macam "Assignment yang cikgu mintak adalah seperti attachment". Tapi korang anta emel kosong, iaitu tanpa attachment.




Lepas tu, apa lagi. Pulun la siapkan assignment korang tuh... Lepas dah siap, korang emel kan lagi skali. Kali siap, attach kan skali assignment yang korang "lupa" tadi tuh. Pastu korang buat la ayat yang konon2 korang lupa nak attach file tadi. Skang baru korang perasan.

Settle masalah...


2. Assignment yang kena hantar by hand

Yang ni masalah sket. Korang kena ada high confidence, good acting ngan muka yang innocent untuk berjaya dalam "misi" kali ni. Untuk kes yang ni, ada 3 cara yang korang bole guna pakai, bergantung kepada situasi.

i.) Korang selamba je anta assignment lambat. Ingat. Masa submit tu, wat muka bodo je. Muka innocent campur muka confident. Jangan bagi nampak muka korang yang cuak. Kalo tak, kantoi la kan. Kalo lecturer tanya kenapa anta lewat, kalo jawab la "Eh, bukan dateline hari ni ke?" Kat sini baru la ciri2 good acting memainkan peranan yang penting.


 [Muka confident]


ii.) In case kalo lecturer tanya dalam kelas pasal assignment, korang bingkas bangun. Dengan muka yang confident dan innocent, korang jawab la, "Eh, bukan dateline esok ke cikgu? Aisey... Assignment tu saya tak bawak laa. Ada kat hostel. Kalo saya anta esok bole?" Confirm lecturer korang bagi lepas punyer...

iii.) Yang ni lebih kurang sama cam (i.), cuma cara menjawab tu agak kerek sket. Tidak digalakkan kalo lecturer korang seorang yang tegas. Kalo lecturer korang tu jenis yang baek ngan student dan bole dibawak bergurau, baru korang bole pakai tips yang ni.

Scene dia sama je macam (i.) tadi. Korang anta assignment by hand. Then lecturer tanya kena lambat. Korang kena selamba je jawab "Alah. Cikgu dlu masa kat universiti dlu, macam la tak pernah anta assignment lambat..." Mesti lecturer korang akan tersipu2 malu bercampur segan, dan menerima assignment korang tanpa banyak bunyik.

Kalo lecturer tu jenis yang tegas dan garang, mungkin penampor yang korang dapat. Sebab tu aku kata jangan buat yang (iii.) ni ngan lecturer yang tegas dan garang.




Sekian aje lah tips yang aku mampu bagi. Good luck dalam misi korang untuk menghantar assignment korang lewat daripada dateline. Kalo berjaya, sila inform aku kat ruangan komen. Sebab tips yang aku bagi ni masih belum terbukti secara realiti nyer.

Sekian.


***********************************************************************************

All Proton owners have to see this.


***********************************************************************************

Friday, August 12, 2011

Sakit Mata

Pada hari Jumaat yang mulia ni, topik kita pada hari ini berkisarkan soal kesihatan.

Topik yang ingin aku bincangkan adalah berkenaan dengan sakit mata. Biasa pernah dengar pasal sakit mata? Alahhh... Bila mata kita bertukar menjadi merah dan ada rasa gatal2 atau pedih2. Sakit mata la tuh. Korang pernah kata tak?

Sakit mata merah atau juga dipanggil sebagai konjuntivitis merupakan radang pada selaput luar biji mata dan juga selaput pada kelopak mata. Punca sakit mata? Pasti nyer jangkitan virus dan bakteria. Bahaya nyer sakit mata ni, ia mudah berjangkit. So kalo korang kena sakit mata, mesti member korang sruh korang maen jauh2.




Petanda2 yang kita kena sakit mata adalah mata menjadi merah, mata rasa gatal2 dan kadang2 pedih. Kebiasaan nyer mata akan berair. Dan paling leceh adalah waktu bangun pagi. Kalo mana kes yang teruk tuh, mata seolah2 melekat sebab banyak sangat tahi mata.


Sebab apa aku citer pasal sakit mata?

Sebab aku tengah sakit mata skang nih. Hehehe... Mula2 kena ari Selasa ari tuh kot. Tapi time tu simptom2 sakit mata ni takde lagi. Cuma mata tu dah start merah dah. Tapi takde rasa tak selesa, berair atau pedih. Ari Rabu baru mula rasa tak selesa. Budak2 ofis aku dah halau2 aku dah sruh pi jumpa doktor. Sedey aku...
Jumpa doktor, dapat MC 2 hari. Tapi ari ni dah masuk ari ke-3 aku sakit mata, belum ada tanda2 nak sembuh lagi. Means Sabtu ni kena jumpa doktor lagi skali. Nak mintak MC lagi. Hehehe... Bukan aku yang nak tau. Doktor tu yang sruh jumpa. Aku tarak hal nyer la.


Kronologi jangkitan.

Mula2 mak aku kena. Dua2 belah mata merah. Lepas 2 minggu, adik aku pulak kena. Lepas 2 minggu, aku pulak yang kena. Allah nak bagi kedua2 anak mak ni rasa kepayahan yang dialami mak aku kot. Tu pun baru kena sebelah mata je. Sedangkan aku yang kena sebelah mata pun rasa tak selesa. Apatah lagi mak aku kan. Mesti satu keje nak wat pun tak selesa.

Apa pun, adik aku sampai skang mata dia tak okay2 lagi. Harap2 aku nyer kes takde la selama itu. Kalo tak, 2 minggu la aku MC. Gilaa...


***********************************************************************************

Time to put your creativity hats on & be in the running to win RM10,000 with #NescafeChilllah!

***********************************************************************************

Thursday, August 11, 2011

Pengalaman Memancing



 Baca je tajuk entri ni, tentu korang nak kata aku ni reti memancing. No no no. Just hold your thought. Sebab aku tak reti. Iye... Tak reti...

Hekeleh mamat ni. Tak reti memancing, tapi nak citer pengalaman memancing.

Nak citer pasal pengalaman memancing, tak semesti nyer ko sendiri kena pancing. Ko teman member2 ko memancing pun, dah kira pengalaman memancing gak kan. Definisi "pengalaman memancing" tu terlalu luas skop nyer. Kalo aku nak citer pengalaman memancing member aku, yang diciterkan dia kepada aku, tarak hal punyer kalo nak guna title "Pengalaman Memancing".

Eh, tiba2 entri jadi macam emo je. Hahaha...

Ari tu aku ada buat entri pasal ikan sebelah kan. Pengalaman memancing sendiri tu, memang takde la. Sebab aku sendiri memang tak minat memancing2 nih. Buang masa dowh. Lagi pun aku ni memang malas bab2 nak menunggu ni. Hatta menunggu orang ke, bas ke. Kalo setakat tunggu 10 minit tu takde hal. Tapi kalo dah sejam ikan tak naek2?

Seumur hidup aku, aku pernah 2 kali je gi memancing. Sekali ngan arwah abah aku. Sekali ngan famili abang ipar aku.

Ngan arwah abah aku, aku tak ingat sangat. Sebab kecik lagi. Sekolah rendah kot, kalo tak silap aku. Tempat memancing pun aku tak ingat. Cuma aku ingat tepi laut. Tapi bukan pantai laa... Tak pakai joran, tak pakai jala. Pakai tali pancing je. Gulung2 ngan tin. Arwah abah aku memang kreatif sket. Sama macam aku. Hehehe... Aku tak ingat dapat ikan ke tak.


 [Kalo dapat memancing kat atas bot gini, mesti lagi best]


Ngan famili abang ipar aku lak, masa aku praktikal dlu. Cuti Tahun Baru Cina. Aku tak involve pun pancing memancing nih. Tolong tengok2 je. Yang penting ada makan2. Buat ungun api. Maen nyanyi2. Hahaha... Takpe. Famili abang ipar aku sporting.

Haaa... Tu je la pengalaman memancing aku. Pendek kan. 2 perenggan je. Hehehe... Pengalaman korang lak macam mana?


***********************************************************************************


Be the transporter for Jojo Struys, Yasmin Hani and Diana Danielle



********************************************************************************** 

Wednesday, August 10, 2011

Selamatkan Handphone Basah

"Aarrghhhhh... Blackberry aku jatuh longkang... Baru je aku install Maxis Playbook!!"

atau

"Aarrghhhh... Adik aku campak handphone aku ke dalam akuarium. Jahanam sim card Hotlink aku camni."




Itu antara senario2 yang mungkin berlaku dan mungkin juga tidak, sekira nyer handphone korang terjatuh dalam longkang ke, sungai ke atau mana2 tempat yang ada air. So ari ni, aku nak citer pasal tips untuk menyelamatkan handphone korang tuh. Aku tau langkah mudah yang orang selalu buat. Jemur tengah panas kan...

Tapi jemur bawah cahaya matahari kadang2 tak leh pakai gak. Sebab handphone korang akan jadi panas. Mana la tau kot2 benda laen lak yang rosak.

So, teknik terbaru. Gunakan beras. Beras ye. Bukan nasi...

Gunakan silika gel pun bole sebenar nyer. Tapi korang ada cukup silika gel ke untuk benamkan keseluruhan handphone korang? Tak cukup kan... Kalo cukup, dah sah dah. Korang ni memang pengumpul silika gel.




Yang penting sekali, once handphone korang terjatuh dalam air, jangan ON kan handphone korang.

Sebab pe?

Sebab kalo korang on kan jugak, ada possibility untuk short circuit berlaku. Kalo handphone korang terjatuh air tapi still bole berfungsi, aku rasa korang dah tak yah follow tips ni kot. Sebab handphone korang dah memang okay. Definitely.

Untuk teknik menyelamat secara menyeluruh, korang digalakkan untuk tanggalkan bateri, simcard ngan memory card. Lagi cepat nak kering kalo korang keringkan berasingan. Pastu, apa lagi. Korang amek beras kat dapur tuh, korang taburkan kat handphone korang (sekali ngan bateri, sim card ngan memory card) sampai tenggelam.

Lorrhhh... Korang letak dalam bekas laaa... Kalo tak, sampai bila tak tenggelam handphone korang tuh... Biarkan selama 24 jam hingga 48 jam. Pastu, korang bole assemble balik handphone korang. Pastu ON...

Kalo gagal berfungsi gak, itu bermakna korang KENA GANTI handphone korang... Memang dah tak leh pakai tuh.


p/s: jangan gatal2 gi rendam handphone korang lak lepas baca entri aku nih.


Sumber: Yahoo! News


***********************************************************************************



3 sebab untuk beli kereta PROTON baru Raya ini.


***********************************************************************************

Tuesday, August 9, 2011

Korean Drama - Marry Me, Mary!

Atau alternate title dia, iaitu Mary Stayed Out All Night. Cam pelik lak title alternative dia nih.




Sebelum aku komen pasal citer nih, meh sini aku citer sket pasal sinopsis dia. Marry Me, Mary! mengisahkan kehidupan Wi Mae Ri (lakonan Moon Geun-Young) yang merupakan anak kepada seorang businessman yang gagal yang mempunyai hutang keliling pinggang.

Atas sesuatu insiden yang malas aku nak citer kat sini (kalo nak tau, sila la tengok sendiri ye), Mae Ri bertemu dengan Kang Mu-Gyul (Jang Geun-Suk). Pada masa yang sama, bapak Mae Ri bertemu ngan kawan baek dia, seorang businessman yang berjaya. Dan atas dasar perjanjian masa lampau dan juga sebab nak lunaskan sumer hutang dia, bapak Mae Ri mengaturkan perkahwinan ngan anak kawan baek dia tuh. Nama budak tuh, Jung-In.

Untuk mengelakkan perkahwinan tersebut, Mae Ri pura2 telah berkahwin dengan Mu-Gyul. Start daripada situ, bermacam2 konflik berlaku. Nak tau lebih lanjut, sila tengok sendiri citer nih. Hehehe...


 [Gambar kahwin versi "wa tipu bapak lu weii"]


Sebelum aku nak bagi komen pasal citer ni, aku nak ucapkan tahniah kepada director citer ni, dan juga pelakon yang membawa watak sebagai bapak Mae Ri dan bapak Jung-In. Bukan tahniah sebab citer ni terlalu best sangat. No. Aku rasa Secret Garden, My Princess ngan Oh! My Lady berganda lagi best kot.

Tapi aku nak ucapkan tahniah sebab berjaya membuat aku annoy ngan dua ekor watak nih. Sebab sker2 ati dia je nak paksa orang kahwin ngan bukan pilihan hati. Lempang nak?




1st thing aku nak komen adalah pasal storyline dia. Citer ni agak tipikal gak la bagi aku. Dah la tipikal. Jenis yang aku tak sker lak tuh. Aku tak sker citer2 yang mak bapak paksa anak kahwin ngan orang yang dia tak sker.

Kalo dia ada selitkan humor yang banyak, mungkin takde masalah untuk aku tonton. Aku bole tonton dengan senang hati kalo macam tuh. Atau pun anak dia jenis yang memberontak, tak ikut kata mak bapak. Pastu bagi tau depan2, "saya tak kan ikut arahan bapak". Mae Ri ngan Jung-In lak style pak turut. Melawan pun senyap2 je. Belakang tabir kata orang. Berlainan ngan watak Kim Joo Won lakonan Hyun Bin dalam citer Secret Garden.

OST drama ni pun agak kurang menarik. Ada la 1-2 lagu yang sedap. Tapi sedap2 pun, tak motivate aku langsung untuk donload lagu tuh. You know what I'm trying to say kan.


Rating:




Sunday, August 7, 2011

Tournumnet Kehilangan 3 Ahli

1st of all, aku nak bagitau yang ni bukan entri pasal kematian atau apa2 yang bersangkut paut dengan nyer. Baca dlu entri ni ye. Hasil nukilan saudara Nash Maurinho.


***********************************************************************************

Dua tiga kucing berlari,
Mana nak sama si kucing belang,
Kini mereka tiada lagi di sini,
Nun jauh di ceruk sana di hutan Sepang.


TOURNUMNET, biar pun menjadi satu badan berkecuali yang berjaya di AMREC, namun tidak ramai yang mengenali siapa yang menjadi urat tunjang di sebalik penubuhan nyer. Ada elok nyer entri kali ini dibukakan dengan history penubuhan badan tersohor Tournumnet (nanti korang paham la apa relate nyer ngan tajuk tu)

Ditubuhkan pada suatu hari dalam bilik Iridium (damn, aku jem ngan perkataan nie) bertempat di AMREC dalam tahun ini juga. Nama insan Syed Mohd Syakir mencambahkan idea dalam menafaskan kembali istilah tipikal "tournament" menjadi lebey elegan and more to Jeniang style dengan panggilan baru "tournumnet". 

Dengan seraya nyer lahirlah sebuah pertubuhan hebat bertatahkan nama Tournumnet dan lantaran itu juga, Syed Syakir aka Cat terus bertindak sebagai setiausaha agung dalam pertubuhan tournumnet ini dan banyak membajakkan idea2 dan melancarkan segala pergerakan program bagi tahun ini untuk suku yang kedua. Nak tahu lebih lanjut pasal macam mana nama "tournumnet" itu terhasil, korang bole klik kat SINI.

Malangnya, sedey nyer, sarunya (ni perkataan apa ni?), kecewanya, sakitnya, terpilunya, terkedu dan terkesimanya apabila... Syed Syakir antara orang2 yang terpilih ke Sepang untuk bertugas di sana. Pergi nyer Syed Syakir ke Sepang pada 3 Ogos 2011 masih lagi tiada galang ganti dan sememang nyer tiada yang selayak beliau.


[Ketekunan beliau merupakan kunci kejayaan beliau mensalah-ejakan
perkataan "tournament"]


Ramai juga yang tidak mengetahui tentang bendahari kelab Tournumnet. Maklumlah, AGM pun tak buat lagi. Lantik pakai SMS je. Namun lagak Hero Malaya dan Gangster ala2 Shark gitu memancorkan persona Khairul Asma atau nama gelaran area Jeniang KE-own, Keown memudahkan kerja2 pengutipan hutang dan bayaran2.

Dengan ketangkasan dan kezaliman nyer, semua duit yang diperlukan dapat dikumpulkan dalam sekelip mata (dikatakan ada untung lagi). Malang untuk kedua kali, apabila Keown menyertai Syed berjuang di Sepang. Perjuangan yang memang membosankan, tak caye pi lah SIRIM Sepang. Dah sampai, sendiri interpret. Hehe... Umpama patah kaki Tournumnet bila kehilangan Keown.


[Di sebelah kiri adalah saudara Keown]


Syed bersama Keown pergi dan kekal mesra di Sepang, but then yang sorang lagi, Hafiz nama diberi. Gagah perkasa dengan berani mendedahkan tanpa segan silu yang beliau umpama Lin Dan dalam Tournumnet. Tapi mungkin ada benar bagai dikata oleh saudara Hafiz.

Turun nyer ke gelanggang perlawanan musti memberikan impak yang hampir menang (near win) dan mampu menggugat pemain2 ranking di atas nyer. Lagi pon Hafiz jarang turun. Pastu bila turun slalu ada permainan psycho ngan Izat. Hehehe... Berita baek nyer Hafiz di Sepang sementara je. Lepas 6 bulan balik lah dia.

Namun dalam kehilangan 3 ahli, Tournumnet telah menambah 2 ahli baru iaitu Azam dan Anas. Kedua2 mereka adalah downline Aswadz (memandai je ko ek) yang apa pon tak boleh. Harus di puji Aswad mampu maju dalam sistem MLM, hanya berbekalkan muka yang market (Aswad, standard lah aku puji ko, sebab blog ko kan) mampu mempengaruhi 2 orang prospek dalam beberapa minit saje. Cayalah, Teluk Tempoyak tak caye camnie.  Walann... (???)


[Sistem MLM yang diperkenalkan oleh salah seorang ahli ke dalam pertubuhan ini]


Oh.. Aku lupa, Hafiz di dalam Tournumnet memegang jawatan sebagai abang kawasan. Beliaulah bertindak sebagai pengacau kepada awek sebelah lane. Dan yang laen hanya menyorak bila gol2 mampu dijaringkan oleh bowlers. Dan ucapan kami dari Kulim kepada Syed, Keown ngan Hafiz. Posa jangan tinggal. Taw lah sana takdak orang. Pastu Hafiz baliklah cepat2 sini. Biaq pi depa duo kat sana. Dan moga2 bahagialah Syed dan Keown di sana.


p/s: Izat nama yang di mentionkan di atas adalah yang berbahagia penasihat kelab Tournumnet dan aku berkira2 nak bereformasi menggulingkan yang berbahagia dan menaikkan Aswad sebagai penasihat.


----------- Salam Tinta Elektronik dari ~FTG~ -----------


Coretan dari tuan punyer blog;

Pada asal nyer, saudara Nasha mengeja Tournumnet sebagai Tournomnet, which is tak betul. Ejaan sebenar bole refer kat SINI. So aku dah correct kan sendiri masa aku tulis bali artikel ni. Nasha, hang ni sama typo cam Syed. Lagi satu, aku tak minat la nak jadi penasihat. aku nak jadi pembangkang kepada penasihat.... 

Last but not least, Tournumnet skang dah ada official name, logo dan t-shirt. Apa2 pun, kalo aku rasa rajin nak wat entri pasal ni, aku akan tulis. Jadi, stay tune...


***********************************************************************************
Every Week: FULL HD TVs to be won here.

********************************************************************************** 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...