Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Monday, October 31, 2011

Watermark pada Gambar

Bila aku belek2 balik tutorial "noob" untuk photoshop yang aku pernah buat dlu, baru aku perasan rupa nyer dah setahun dah aku tak pernah post apa2 dah lepas tuh. Hahaha... Maybe sebab aku bukan expert sangat bab photoshop ni. Lagi pun sumer tutorial yang aku post adalah something yang aku sendiri gak pakai. Sebab tu la tutorial yang aku post cuma seciput je. Tu pun taraf "noob" je.

Baru2 ni aku mula2 berjinak buat watermark lak untuk wallpaper aku. Sebelum2 ni wallpaper yang aku pernah post kat dalam blog ni tak pernah ada watermark. Kalo ada pun, bukan watermark yang sebenar2 nyer watermark. Jadi bila aku dah start wat, aku pun teringin la nak up aku nyer tutorial kat blog aku sendiri.


 [Tutorial Image 1]


Based on Tutorial Image 1

1. Bukak gambar yang korang nak tambah watermark tuh.


[Tutorial Image 2]


Based on Tutorial Image 2
 
2. Klik "horizontal type tool" (#2) dan klik pada mana2 bahagian gambar yang korang nak.

3. Taip perkataan yang korang sebagai watermark korang (#3).

4. Korang bole alihkan watermark korang ke mana2 spot yang korang nak lepas korang dah siap taip.

5. Klik "add layer style" (#4) dan pilih "blending option" (#5).


[Tutorial Image 3]


Based on Tutorial Image 3

6. Klik pada kotak "bevel and emboss" dan "contour" (#6).

7. Di bawah option "advanced blending", korang adjust la opacity ikut sker korang (#7).


[Tutorial Image 4]


Based on Tutorial Image 4

8. Gambar korang akan nampak macam Tutorial Image 4.


**********************************************************************************


Where should we have lunch today? Papa John's Pizza, Grandmama's or Capricciosa?


**********************************************************************************

Sunday, October 30, 2011

Planet Berlian

Or you can call it Diamond Planet in English. Haaa... Terkejut tak kalo planet berlian ni betul2 wujud? Daripada sebuah bintang bertukar menjadi planet berlian. Memang bila fikir balik, macam tak logik. Macam citer fiksyen dalam muvi Steven Spielberg pun ada.

Tapi... Jangan ingat benda ni tak wujud lak. Aku buat post ni, means memang wujud la. Penemuan planet berlian ni dibuat oleh sekumpulan saintis antarabangsa gabungan daripada beberapa negara seperti Australia, Itali, England dan USA.

Planet berlian tersebut merupakan antara planet yang tertumpat setakat ini dan most of it terdiri daripada karbon. Memandangkan ketumpatan yang tinggi, saintis membuat anggapan yang karbon tersebut mestilah dalam bentuk crystalline. Korang paham tak? Apa? Tak? Takpe, abes baca entri ni, korang pi bukak buku chemistry. Hahaha... So daripada situ timbullah andaian yang planet ni terdiri daripada berlian.




Diorang wat penemuan ni menggunakan teleskop Parkes yang terletak di Australia. Dan kalo korang nak tahu, planet berlian ni pun mempunyai sistem suria yang tersendiri. Macam Bumi yang mengorbit matahari, planet berlian ni juga mengorbit sebuah bintang mati yang digelar bintang neutron setiap 2 jam. Bintang neutron tersebut digelar pulsar, yang mewakili stage terakhir pembentukan bintang.

Planet ini gak disyaki merupakan sisa2 sebuah bintang yang lebih besar yang telah kehilangan lapisan luar nyer kepada bintang neutron. Daripada segi ukuran yang diorang buat (jangan tanya aku macam mana diorang ukur), diorang mengandaikan bahawa planet berlian ni mempunyai jisim yang tinggi sket berbanding planet Musytari, tetapi mempunyai ketumpatan 20 kali ganda lebih tinggi. Giler tumpat...

Okay2. Cukup dengan sumer info2 tersebut. Aku tahu otak korang dah tepu dah lepas baca entri aku nih. Skang aku nak tanya korang, apa pendapat korang tentang penemuan bintang berlian ni. Agak2 macam mana la bentuk planet tu.

Adakah macam ni?

[Bumi campur ngan berlian jadi..?]


[Jadi camni kot? LOL]


[Ke macam ni?]


[Pastu permukaan planet nyer macam ni?]


Gambar yang last tu macam mungkin wujud dalam citer Transformer je. Hehehe... Apa pun, apa pendapat korang?


Sumber: Space Daily


***********************************************************************************

How do you like the new Volkswagen Jetta?


**********************************************************************************

Friday, October 28, 2011

Top Movie Cliche

Aku sure ramai antara korang yang tengah membaca blog ni sker tengok movie. Btol ke tidak. Tak kira la tengok kat wayang ke, astro first ke, kat laptop ke. Yang penting, sker tengok movie. Jadi hari ni, kita akan bersembang tentang movie. Kepada yang jarang tengok movie, korang jangan lak kecewa. Kalo jarang tengok pun takpe. Still korang akan mengangguk dengan apa yang aku sampaikan nih.

Apa yang aku nak bincangkan ni bukan nak sembang tentang movie apa yang tengah tayang skang. Bukan nak sembang tentang movie apa yang tengah top. No no... Tapi aku nak sembang2 tentang perkara2 yang cliche dalam kebanyakan movie. Tak kira la movie omputih ke, melayu ke. Tetap akan ada element2 cliche nih.


1. Babak tembak menembak, jarang yang nak tepat

Pernah tengok babak hero di kepung berpuluh2 penjahat yang memegang senjata yang power2, bila tembak hero tak pernah kena. Hero tu mengelak sambil berlari2 je. Tetap tak kena tembak mati. Weird kan. Apa teruk bebenor diorang aim ni. Tembak guna M16 pun bole miss. Cuba try dalam real life, tengok macam mana. Jadi ke tak. Mati ke tak.


 [Korang tembak banyak mana pun, aku tak kan mati la]


2. Computer hackers yang genius

"Apa? Awak nak saya hack national security nyer system? Jap. Bagi saya 2 saat." Tangan dengan pantas menaip sesuatu pada keyboard. "Done..."

Mudah kan. Banyak kan babak2 gini dalam movie. Macam Transformer, The Italian Job, Surrogates dan laen2 movie yang berkenaan. Kadang2 macam tak logik pun ada. Hebat sangat ke sampai nak pecah masuk national security system pun relax je? Korang tak rasa pelik?


 [Bagitau je aku korang nak hack apa? Gerenti aku settle]


3. Dah mati??? Tak. Belum lagi...

Yang ni banyak dalam movie2 skang. Konon nak bagi thrill kat penonton. Aku bagi contoh la. Si A dan B diburu oleh pembunuh C. Tapi diorang berdua berjaya bunuh C. Tapi guess what. C tak mati lagi seperti yang diorang sangkakan. Kemudian B kena bunuh dengan C. Tadaa... Ring a bell to your mind?




Pastu A tadi akan bunuh C tu balik. This time dia make sure yang C ni btol2 mati. Tak gitu ke? Cliche sungguh... Nape tak make sure dia dah mati mula2 tadi. Haishhh...


4. Bunyi apa tuh (dalam gelap)? Baek aku gi siasat

Yang ni banyak berlaku dalam movie genre thriller atau hantu. Bila ada babak di mana diorang terdengar bunyi yang mencurigakan dalam gelap, even dalam hutan sekali pun, mesti diorang akan gi siasat. Siap cakap "Hello... Who's there?"

Kadang2 aku terfikir gak. Apa ke bangang nyer watak2 dalam citer hantu ni. Korang pernah tak berfikir macam tu? Selalu nyer scene2 macam ni melibatkan watak sampingan yang mana probability untuk watak tu mati adalah tinggi.

"Hello... Hello...?" sambil mencari2 dalam kegelapan. Dengan tak semena2... Zasss... Kena libas ngan pedang samurai. Kepala jatuh atas lantai.




Untuk babak2 yang macam ni, adalah wajar untuk diorang mati atas kebodohan diorang. Hehehe...


5. Cakap dlu, baru tembak

Kalo hero bertemu dengan musuh ketat dia, mesti diorang akan sembang2 dlu, baru start nak tembak. Awat? Bincang strategi tentang sape nak tembak sape ke?

"Akhir nyer kita bertemu juga wahai musuh ketatku. Sudah tiba masa nyer aku tamatkan riwayat kau".






Alih2 si musuh dapat melarikan diri bila ada orang laen interfere. Cehh... Nak bagi suspen ar tuh. Kalo jumpa2 je terus tembak kan senang. Abes citer. Ni tak, bila start aksi tembak menembak, akan jadi macam scene no. 1 tadi.


6. Kalo terjun bangunan, probability tinggi untuk mendarat atas sebuah kereta

Dalam action movie, chances untuk babak2 yang macam ni adalah 25%. Slalu nyer berlaku apabila watak tersebut terjun bangunan untuk lari daripada seseorang atau pun kena tolak dengan seseorang. Dan chances untuk still hidup lepas landing atas kereta juga adalah tinggi. Pastu, bila dah landing atas kereta tu, mesti akan ada bunyi hentakan yang kuat. Macam la gajah atau ikan paus yang landing atas kereta tuh. Exaggerated btol.


7. Just in time untuk kejar awek/ balak

Babak yang ni lak banyak berlaku dalam citer cinta la. Bila ada babak2 gaduh besar sampai ada yang break-up bagai, mesti salah satu daripada hero-heroin tadi yang akan pergi jauh. Sejurus je sebelum diorang pergi jauh, yang sorang lagi akan mula sedar betapa bodoh nyer diri sebab let go kekasih diorang. Dan tang tu gak la diorang akan berkejaran ke airport (kalo naek flight la) nak kejar kekasih diorang.

Yang best nyer, probability untuk diorang sempat kejar kekasih diorang adalah sangat tinggi. Biasa la kan. Kata nak happy ending. Harus la begitu walaupun nampak tak logik. Ntah macam mana diorang masuk tempat boarding walaupun tiket takde. Pelik...


8. Bencana besar hanya berlaku di bandar2 popular

Selalu nyer kalo bencana besar berlaku, mesti berlaku kat bandar2 yang popular. Macam New York atau Canada. Nape tak berlaku kat bandar2 laen seperti Kuala Lumpur ke, Jakarta ke. Tak pun kat Seoul. Balik2 New York je yang kena. Kesian warga New York. Memang ditimpa malang je diorang nih.

Kadang2 nak gak tengok Optimus Prime lawan ngan Megatron kat KLCC. Hehehe...




9. Hero berjalan dalam gerak slow motion sambil letupan besar berlaku kat belakang

Ni slalu berlaku masa ending la. Lepas hero berjaya mengalahkan watak jahat dalam citer tersebut. Pastu seolah2 dia la yang paling power skali. Ditambah lak ngan efek letupan yang besar kat belakang sebagai background. Si hero lak berpaling dengan gerak slow motion ngan macho nyer.

Walaupun letupan kat belakang dia besar dan kuat, tapi sket pun hero tu tak terkejut. Malah cool je dia beredar daripada scene tersebut. Again, ring a bell anyone? Hehehe...




Jadi, apa pendapat korang tentang topik yang aku bincang kan ni? Sila nyatakan pendapat korang dalam ruangan komen. Pendapat korang mestilah tidak kurang daripada 15 patah perkataan. Okay, not funny.


***********************************************************************************

Apakah peringkat umur yang paling penting dalam perkembangan mental anak anda?


***********************************************************************************

Thursday, October 27, 2011

Hotel di Kulim - Entri Susulan

Sebenar nyer dah lama aku notice, ramai gak yang membaca entri aku bertajuk Hotel di Kulim. Alhamdulillah. Moga2 korang dapat apa yang korang cari. Since skang ni dah bertambah satu lagi hotel baru kat Kulim ni, jadi aku rasa better aku buat entri susulan untuk mengemaskini entri yang sebelum nyer. Supaya tiada ajaran yang terpesong nanti.

Sebelum2 ni, cuma Kulim Inn je yang aku prefer. Dalam entri aku yang lepas, aku ada cakap yang aku tak pernah tinjau lagi suasana Kulim Inn ni. Tapi tahun ni, ada member aku pernah duduk dan aku pernah gi melawat dia. Even tunang aku pun pernah duduk situ. My opinion, agak ok gak la. Cuma inn tu nampak cam sunyi sket sebab tak ramai orang. Tapi safe kot sebab pintu dia ada lock. Tapi kalo korang jenis yang penakut?

Memang Kulim ni dah ada sebuah hotel iaitu Hotel Seri Malaysia. Tapi disebabkan rate yang mahal dan tak setimpal dengan condition bilik yang diberi, hotel ni aku reject awal2. Tapi kalo servis diorang dah improve, sila betulkan aku ye. Kang tak pasal2 bagi salah informasi.

Tapi baru2 ni, satu lagi hotel dibuka. Tune Hotel... Aku rasa hotel ni mesti dapat sambutan nyer la sebab hotel ni kan hotel budget. Murah. Cuma kalo tak silap aku, bilik yang dia bagi untuk basic cuma ada kipas. Kalo korang nak yang laen2, kena add-on. Means, rate bilik pun kena tambah. Kalo nak tahu lebih lanjut, sila klik SINI untuk ke page diorang.




Menarik nyer pasal lokasi Tune Hotel ni, ia terletak berdekatan dengan Kulim Landmark Centre. So kalo korang nak shopping ke, nak makan KFC atau Pizza ke, jalan kaki je. Seberang jalan je pun... Kalo nak McDonald, bole menapak gak. Tapi jauh ar sket.

Dengan ada nyer Tune Hotel, next time tunang aku datang, confirm aku sruh dia duduk sini. Takde la jauh aku nak ulang-alik amek dia kat Butterworth tuh.


***********************************************************************************


Be in the comfort of your own house while surfing



 **********************************************************************************

Wednesday, October 26, 2011

Rumah untuk Pencinta Kucing

Kepada peminat dan pencinta kucing di luar sana. Tentu korang berminat untuk membaca entri aku kali ni. Pasal pe? Pasal entri ni khas untuk korang2 yang membela kucing, dan pada masa sama nak korang nyer kucing tu enjoy tinggal kat rumah korang.

Yes... Itu yang aku maksudkan. Well, dekat Malaysia ni aku rasa takde lagi kot orang yang buat rumah macam ni. Tapi kat Jepun dah ada. Biasa la Japanese. Sumer benda yang orang tak pernah wat lagi, diorang dah pernah buat. Kreatif diorang nih. Sebab tu la diorang ni bole menjadi pioneer dalam bidang teknologi dan inovasi.

Berbalik kepada topik asal. Fauna Plus DeSIGN, sebuah firma di Jepun yang terkenal dengan idea pet-friendly house diorang. Diorang dah pernah mereka sebuah rumah yang dihuni oleh 16 ekor kucing yang mempunyai ciri2 seperti tangga yang melingkar (umpama pokok) yang bersambung dengan titian untuk catwalk.






Wahh... Mesti seronok kucing2 korang kalo korang buat rumah macam ni untuk diorang. Tapi tak semesti nyer satu rumah tu korang buat macam ni kan. Nanti korang nak duduk macam mana kalo dah keseluruhan rumah dah macam ni rupa nyer.

Daripada sumber yang aku baca ni, aku tak dapat tangkap sama ada rumah ni totally kepunyaan kucing atau owner tinggal sekali dalam rumah ni. Sebab dalam gambar nampak macam totally rumah kucing. Tapiii... Kalo rumah ni rumah kucing, tuan rumah nyer nak duduk mana?

Pada pendapat aku, menarik gak idea ni. Kalo korang bosan2, korang pun bole panjat sekali, jadi macam kucing. Hehehe... Okay2. Serius. Kepada pencinta kucing, mesti diorang tertarik tengok rumah yang features2 macam ni. Dan Jepun dah start trend rumah macam ni, mungkin dalam masa 5 - 10 tahun akan datang, ia akan menular ke serata dunia termasuk Malaysia.




***********************************************************************************


Where should we have lunch today? Papa John's Pizza, Grandmama's or Capricciosa?


***********************************************************************************

Sunday, October 23, 2011

Real Steel

Review daripada saudara Nasha Ain, ahli STA dan juga salah sorang penulis blog Tournumnet Revolution.


**********************************************************************************


Salam. Diminta, dipaksa dan terpaksa untuk menulis sedikit review tentang citer yang bagi aku best iaitu Real Steel. Tapi aku malas segiler2 nyer nak bagi review. Tapi di atas sebab banyak jasa Aswad kat aku, aku wat la review seperti yang dipinta. Macam biasa, aku start dengan serangkap pantun.


Dua tiga kucing berlari,
Mana nak sama si kucing belang,
Tak leh tdo aku berhari-hari,
Kerana terpesona dek ke"best"an Real Steel yang tak kan hilang.




Hahaha... Memang bagi aku best la citer ni. Bagi motivasi self-esteem yang tinggi. Not bestest (hahah, takde perkataan ni) filem but among the best la. Ya, storyline dia memang la seperti ramai yang bagitau, agak cliche. Yup, memang sama je situasi. Sama je konflik. Namun apa yang hebat nyer, kita dapat merasai apa yang dirasa oleh robot bernama Atom. Sistem emosi yang diprojek oleh Atom untuk melahirkan rasa tidak pernah putus asa sememang nyer sampai terus dari mata turun ke hati kepada sesiapa saje yang menonton citer nih.




Wah wah... Gempak giler je aku bayangkan Atom tu. Hahaha... Tapi Hugh Jackman mainkan peranan penting menjadi medium untuk hidupkan suasana emosi umpamam pelengkap kepada makan nasi kerabu iaitu budu. Hahaha...

Atom tu nasi, pastu budak tu ikan celup tepung, aweks tu cam ulam2. Yelah, walaupun watak dia kecik tapi adegan dia menyengat gitu. Logik sebab awek tu bagi semangat kat Charlie dengan kiss nyer, telah membuang semangat2 jahat dalam diri Charlie keton (perkataan keton tu apa saudara Nasha?) membolehkan dia berhadapan dengan anak dia umpama ulam yang menghilangkan karbon2 yang kita amek semasa makan yang boleh membawa kepada kanser. Hehehe...

Aku memang bersetuju dengan kata2 penulis blog DramaticDurian apa kesombongan Charlie dipatahkan dengan penemuan Atom dan pengembaraan anak-beranak bersama sejarah Atom untuk ke WRB begitu mengujakan sehingga ada ketika kita yang tengok ni rasa macam nak je jadi robot macam si Atom. Cakap banyak tak guna dah. Nak sruh pembaca2 tengok pun tak guna dah. Hahaha...




So, apa lagi. Beli DVD, simpan buat koleksi. Yang penting, belilah DVD yang original. Hahaha... Untuk aku, aku bagi 4 dari 5 bintang. Hahaha... Banyak tuh. Aku harap ada part 2 dan improve la sket storyline ngan upgrade la Atom tuh. Ni dah kena tibai banyak kali pun boleh lagi. Hahaha...


---------- Salam Tinta dari FtG ----------


Rating:




**********************************************************************************


Where should we have lunch today? Papa John's Pizza, Grandmama's or Capricciosa?


**********************************************************************************

Saturday, October 22, 2011

Korean Drama - Dream High

Citer Korea Dream High ni sebenar nyer dah memecahkan rekod peribadi aku sebagai drama pertama yang berjaya aku khatam kan dalam masa 4 hari. Yeah, you heard me right. 4 hari je. 16 episod dalam masa 4 hari. Since aku start layan masa hari aku cuti, memang cepat gak ar abes. Secret Garden pun aku tak khatam kan secepat ni. Tapi dia nyer rating? Ehem2... Tu korang kena abes baca entri dlu la ek. Hehehe...




Drama ni mengisahkan 6 pelajar Kirin Art High School yang memasuki akademi tersebut dengan cita2 untuk menjadi artis yang terkenal dalam industri muzik Korea. Instead of aku buat sinopsis untuk the whole story, why not aku buat kelainan sket untuk ari ni. Kata drama ni berjaya memecahkan rekod peribadi aku. Mesti kena special sket, ye tak. Oleh itu, aku akan citer kan sinopsis mengikut karekter2 dalam drama ni.


Go Hye Mi (Suzy)

Hye Mi ni merupakan anak orang kaya gak la. Dia memang berikut dalam bidang seni suara. Tapi tiba2 bapak dia jatuh muflis dan berhutang dengan ah long versi Korea. Last2 bapak dia cabut lari gi oversea, tinggalkan dia ngan adik perempuan dia. Oleh sebab hutang dia dengan ah long, dia terpaksa masuk Kirin Art High School. Walaupun dia berbakat besar, tapi sebab dia ni seorang yang prejudis dan sanggup membelot rakan dia semasa audition tersebut, dia gagal audition. Tapi, dia dapat special recruitment daripada pengetua akademi (aku prefer guna perkataan akdemi instead of sekolah) itu sendiri. Tapi atas bakal pengetua (pengetua akademi yang recruit tu meletak jawatan) tidak berapa sker keputusan untuk special recruitment ni, diorang sumer kena letak under preparation class. Kelas yang kira nyer macam untuk student drop-out la.


Song Sam Dong (Kim Soo Hyun)

Song Sam Dong ni asal daripada country side. Kawasan tempat dia tinggal tu jarang terdedah kepada muzik. Even dia pretend depan mak dia yang dia ni tak pandai menyanyi, atas sebab2 tertentu. Nak tahu sebab pe, sila layan sendiri drama ni. Juga merupakan salah seorang daripada 3 special recruit. Tapi dia ni laen sket. Sebab talent dia ni pengetua tersebut sendiri yang observed.





Jin Gook/Hyun Shi Hyuk (Taecyon 2PM)

 Merupakan anak luar nikah seorang mayor yang sedang go through election. Sebab tu dia tak guna nama sebenar dia, Hyun Shi Hyuk. Instead, dia lebih prefer kawan2 dia panggil Jin Gook. Berbakat dalam seni tarian pop. Tapi bila orang pandang dia, orang selalu fikir yang dia ni gangster. Pernah buat kacau masa audition untuk buy time untuk kawan dia. Tak join audition tapi menjadi student hasil daripada special recruitment.




Yoon Baek Hee (Ham Eun Jung)

Bekas sidekick Go Hye Mi. Setelah dibelot oleh Hye Mi masa audition, dia berubah wajah apabila pass audition kemasukan ke akademi tersebut. Niat dia cuma satu. Hanya mahu membuktikan bahawa dia juga boleh menyerlah mengatasi Hye Mi.



Kim Pil Sook (IU)

Pass audition pertama. Tapi sebab dia mempunyai badan yang gemuk dan tenaga pengajar mendapati selagi dia tak menguruskan badan, dia pasti gagal menyerlah. Last2, dia dimasukkan ke preparation class, sekali ngan 3 orang student special recruit yang tadi.






Jason (Jang Woo Young 2PM)

Seorang yang berbakat besar dalam bidang tarian pop. Malah merupakan antara top student Kirin. Since dia ni rapat dengan Pil Sook dan juga tidak berapa sker dengan kelakuan segelintir pelajar yang mencemuh student preparation class di samping beberapa faktor yang laen, dia pun join skali group preparation class. Bukan join preparation class, cuma join aktiviti2 diorang je.





[Cikgu untuk preparation class]


[Yang kiri adalah pengetua Kirin manakala yang kanan adalah pengetua yang
bertanggung jawab untuk special recruitment]


Untuk pengetahuan korang, ini merupakan drama berbentuk muzikal. Banyak lagu dan tarian k-pop. Kalo korang minat k-pop, Dream High adalah drama yang WAJIB korang tengok. Tak tengok, memang korang adalah tersangat rugi. Tak caye, check out the MV below.


[MV Dream High]


 [OST Dream High masa konsert diorang]


Dah aku berjaya abes kan 16 episod citer ni dalam masa 4 hari, aku rasa korang dah bole agak kot sama ada citer ni menarik ke tak.


Rating:




**********************************************************************************
Like The Sims Social, Restaurant City? You gotta try this game! #MaybankDeepavali


********************************************************************************** 

Friday, October 21, 2011

Angin Cuti Sudah Datang

Gaji dah masuk. Maklum la. Deepavali minggu depan. So gaji masuk awal la sket. Tapiiii.... Non ado nyer aku nak sentuh duit gaji yang baru masuk nih. Kalo sentuh, jawab nyer makan biskut Jacobs cicah teh o je la tiap2 malam.

Sebab pe aku kata angin cuti dah sampai? Macam aku cakap tadi, Deepavali minggu depan, atau lebih tepat lagi, Rabu depan. Since cuti tahunan aku ada beberapa hari lagi yang patut aku habis kan sebelum kontrak aku tamat, why not aku amek cuti hari Khamis kan. Dapat cuti 4 hari. Wuuhuuu...

Kemudian, kita sambut Raya Haji lak. Again, aku dapat 4 hari cuti. Haaa... Kan banyak aku cuti... Bole tdo banyak2. Hehehe...

Alang2 dah terlajak citer pasal Deepavali, mari kita bersembang pasal Deepavali. Memandangkan kawasan yang aku duduk di majoriti nyer kaum India (tapi deret rumah aku kebanyakan nyer Melayu), so paham2 je la bila time waktu perayaan diorang. Sama je la macam kita bila sambut Hari Raya, ye dok?

Alangkan minggu depan diorang nak raya, minggu lepas dah maen mercun. Menjelang Deepavali? Sah2 la telinga aku bakal disumbatkan dengan dentuman mercun yang memecah keheningan malam. Haaa... Kan dah terkeluar ayat puitis aku. Tapi apa yang aku citer ni memang based on true story la daripada experience tahun lepas.

Tapi setakat bunyi mercun, apa ade hal. Bunyi senapang gajah meletup bertalu2 pun aku boleh relax bantai tdo. Kalo tak dapat tdo, maki je sampai tertdo. Bukan susah pun. Bunyi mercun, tarak hal. Sebab bukan berbunyi memanjang tanpa henti. Tapi apa yang aku tak tahan, adalah bila diorang pasang muzik kuat2. Oooowhhhh... Pokak telinga eden mendongar nyer.

Jadi, cuti 4 hari next week, apa lagi. Selasa malam tu jugak aku cabut balik Kuala Kangsar. Lari daripada hingar-bingar suasana perayaan sekejap.

Apa pun, kepada sesapa beragama Hindu, jangan terasa hati lak ngan entri aku ni. Just sharing my thought and personal experience. Dan aku tak nak wish Deepavali skang. Too early. But still, aku nak share satu iklan sempena Deepavali. Macam biasa, kalo tiba musim perayaan, Petronas confirm akan kuar satu iklan. Itu benda WAJIB bagi diorang.

Tajuk iklan diorang sempena Deepavali 2011 adalah Pursuit of Perfection.




The journey to creating a better life begins within us.
It's the passion and determination to pursue something worthwhile.
It's the dedication and effort to toil through challenges in our lives that ultimately makes our lives better.
This commercial embodies that spirit of hardships and work that we put into providing for our loved ones.
It's the mutual feeling of togetherness and the unbreakable human spirit that drives us to do our best.
This is the light within all of us.
May that light continue to burn bright.
Happy Deepavali.

Untuk tengok iklan, klik SINI.


Ayat English yang panjang2 tu, kalo tak paham, korang bukak Google. Korang taip "google translator". Korang copy-paste ayat tu and pilih la mana2 bahasa yang korang paham. Pastu pandai2 ar korang tekan butang translate.


UPDATED:

Bukan setakat Petronas je yang ada something to show sempena Deepavali minggu depan. Maybank tu tak terkecuali dengan mengeluarkan game di Facebook. Kalo korang nak tahu game tu pasal pe, korang klik kat SINI. To be truth, aku pun tak bukak lagi link ni, tengok game tu macam mana. Hehehe...


***********************************************************************************

Apakah peringkat umur yang paling penting dalam perkembangan mental anak anda?


***********************************************************************************

Wednesday, October 19, 2011

10 Kereta yang Dinantikan 2012

Dalam masa tak kurang daripada 2 bulan lagi, kita akan masuk ke tahun 2012. Bila nak menjelang tahun baru ni, macam2 perancangan untuk tahun depan yang kuar. Termasuk gak dengan kereta yang bakal kuar pada hujung 2011 dan awal 2012. Antara kereta2 yang dinantikan seperti:


1. BMW i3 Electric City Car



2. Chevrolet Camaro ZL1



3. Chevrolet Corvette C7



4. Ford Fiesta ST



5. Hyundai Volester



6. Mini Paceman



7. Mitsubishi Evo XI



8. Toyota/ Subaru FT-86 Sports Car



9. Toyota Prius C



10. Volkswagen Golf R




Sumber: Yahoo! Autos


***********************************************************************************


Hannah Tan seeks funding and support from MyEG Make The Pitch. Will she be able to pull it off?



***********************************************************************************
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...