Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Saturday, December 31, 2011

Nama Anak = Nama Jin, Apa Implikasinya?

Aku mendapat idea nak tulis pasal nama ni hasil daripada perbincangan dalam kereta ketika pulang daripada makan tengah hari. Tu pun dah lama giler kot. Macam biasa la. Sebab malas nyer pasal, baru skang baru aku nak tulis. Even kat Facebook pun orang dah citer2 pasal ni.

Member aku ni dia citer pasal dia tengok/ dengar orang cakap pasal implikasi menamakan anak kita dengan nama yang hampir sama dengan nama jin. Antara contoh2 nama tersebut adalah seperti Syafiqah, Balqis, Zaquan, Qistina dan Najwa. Menerusi apa yang aku faham menerusi pembacaan aku, memberikan nama anak dengan nama yang sama atau hampir sama dengan nama jin memudahkan seseorang itu terkena sampuk atau penyakit misteri.




Let say nama anak korang Balqis. Korang panggil nama anak korang dan pada masa tu anak korang tak dengar korang panggil dia. Kebetulan ada jin yang nama nyer Balqis gak. Dia lak yang tolong sahut korang nyer panggilan. Or lebih kurang gitu la. Aku pun paham lebih kurang je ni. Hahaha...

Ada juga yang mengatakan bahawa nama mempengaruhi kesihatan kita. Konon nyer ada kajian yang dibuat mengatakan orang yang menghidap penyakit yang sama mempunyai nama yang hampir serupa. Begitu juga dengan penyakit misteri, mengikut kata bomoh yang pernah merawat pesakit yang mengalami penyakit misteri.




"Ate teman nengok nama deme lebih kurang sama je. Teman pun kadang2 pikior jugok. Ate bior benor," kata bomoh yang ditemuramah itu. Okay, conversation ni tipu je. Aku yang reka sendiri. Hak3...

Tetapi... Kita jangan cepat sangat percaya. Even aku menulis entri ni pun, aku kaji gak sumber2 yang laen. Kali ni aku amek sumber daripada Ustaz Zaharuddin lak. Korang baca sendiri la apa yang dia komen.






Jadi, kesimpulan nyer nama tidak ada kena mengena dengan penyakit misteri, sampuk atau penyakit2 yang laen. Tu sumer kehendak Allah SWT. Kalo dia nak sesuatu itu berlaku, maka berlaku la ia. Tapi korang digalakkan meletakkan nama yang baek2 kat anak korang la. Jangan maen taruk lak. Sebab harus diingatkan, nama anak korang tu ibarat doa sebab korang akan panggil nama anak korang tiap2 hari.


p/s: tapi trend zaman sekarang, nama anak sampai 4-5 perkataan. nama Ahmad Zafri Ismail Roslan Jasmani. last2 panggil Zafri. tak pun Is je. hahaha...


Sumber:
Anamarza Blog (gambar)


Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday #5





Monday, December 26, 2011

Mat Tune dan Tune Talk

Korang kenal Mat Tune tak? Sebenar nyer aku pun tak berapa kenal sangat dengan Mat Tune ni. Until dia ada keluar iklan kat Churp2 dan Nuffnang tak lama dlu. So, sape kah Mat Tune? Dia ada apa2 kaitan dengan Tune Talk ke?


[Ni watak Mat Tune. Dia bukan manusia ye kawan2]


Sebenar nyer Mat Tune nyer karakter ni tercetus apabila satu kumpulan anonymous yang dikenali sebagai Tropicgang membuat satu video yang melibatkan Mat Tune (masa ni watak dia dipanggil Mat Derrr) sempena dengan ulangtahun Tune Talk yang kedua.

MV Mat Tune yang bertajuk Who Like Confuse telah menarik banyak viewers kat YouTube dan akhir nyer mendapat perhatian daripada CEO Tune Talk, Jason Lo dan Chairman nyer sendiri iaitu Tony Fernandes. Lepas berbincang sesama mereka, kumpulan Tropicgang ni bersetuju untuk menghasilkan lebih banyak MV Mat Tune.

Sejak dari itu, nama Mat Derrr ditukar kepada Mat Tune. Tetapi, kumpulan Tropicgang membuat request supaya diorang remain anonymous. Jadi begitulah citer nyer... Sebagai penamat entri, meh sini aku share satu video Mat Tune interview Hugh Jackman untuk filem Real Steel.




Hugh Jackman: Did you enjoy them fighting though?

Mat Tune: Oh yeah. Top class... Perghhh...

Hugh Jackman: Perrdddd...

Mat Tune: No no. Its perrghhh...

Hugh Jackman: Perrddd...


LOL... Tergelak aku.


p/s: Mat Tune telah pun release dia nyer single ke-2 bertajuk Park It! Untuk tahu dengan lebih lanjut, korang bole klik kat SINI.


Sunday, December 25, 2011

Video Hantu Yang Menyeramkan

Baru2 ni gempar dengan penampakan hantu langsuir di Kulim kan. Even aku sendiri ada buat entri pasal tu. Korang bole baca kat SINI. Tapi entri yang aku buat ni takde kena mengena dengan penampakan hantu langsuir. Tapi video yang bakal aku kongsikan ni bakal membuat korang seram sejuk. Or maybe even worse, korang mungkin akan terjerit sama.

Aku dapat tahu pasal video ni pun lepas aku terbaca entri kat blog Kisah Seram Jam 12. Video ni bukan diambil di Malaysia. Tapi di Jepun. Berdasarkan fesyen reporter dalam video ni, maybe video ni diambil masa 90an kot. Tapi ntah la kan. Aku maen teka je nih. Hehehe...

Be prepare ek. Sebab video ni confirm menyeramkan. Kalo tak caye, korang tengok gambar yang aku dah printscreen nih.


[Sumer orang kata video ni seram/ sangat seram]


Brace yourself. Watch at your own risk. Hahaha (gelak cam setan, bagi korang takut sket)... Ni video seram betul ek. Bukan video bangang yang tiba2 ada orang kejutkan korang. Takde2. Aku tak sker troll orang macam tuh. Ni video seram btol. Jadi, be prepared.




Saturday, December 24, 2011

Giveaway from Korea & Sydney

Dlu aku ada blogwalking kat satu blog ni. Syazanazura nama blog tu. Masa tuh aku terbaca yang tuan empunya blog ni nak buat giveaway sempena dengan kunjungan dia ke Korea ngan Sydney bulan ni. Ntah dah pergi ke blom, aku tak tau la lak kan. Dia tak citer pun. Hehehe...




Masa aku baca entri ni, aku memang ada niat nak join. Tapi masa tu agak bz sket. Jadi aku letak note je kat laptop aku. Lama2 aku lupa. Hehehe... Ni pun naseb baek terbaca balik. Dan memandangkan tarikh tutup dia 25 Disember, naseb baek (lagi skali) masih sempat kalo nak join.

Sebenar nyer Korea dan Sydney ni best gak kan kalo jadi destinasi pelancongan. Tapi antara Korea ngan Sydney, aku prefer gi Korea dlu la. Hehehe... Peminat K-Pop la katakan, walaupun takde la fanatik sangat pun. Setakat rajin layan awek Korea lagu ngan drama Korea je.

Kalo korang rajin datang blog aku, mesti korang tau nyer. Daripada share MV K-Pop sampai buat review drama Korea. Antara entri2 tersebut yang paling latest;


MV K-Pop:


Drama Korea:


Sebenar nyer ada banyak lagi. Tapi tak kan nak letak sumer kan. Aku letak 3 yang latest je k. Yang laen, sila explore sendiri kalo korang berminat. Apa susah. Taip je kat search box belah kiri atas tuh... Tapi aku dengar citer daripada member aku yang pernah pergi Korea, kat sana payah sket nak dapat makanan halal. Betul ke tak cik Syaza?

Anyway, sesape yang berminat nak join giveaway ni, korang bole klik kat SINI. Kat situ ada tulis syarat2 nak join giveaway ni. Tapi korang kena cepat la. Tarikh tutup dia esok...


Friday, December 23, 2011

Sky Hotel

Lama dah tak wat review pasal hotel ni. Entri terakhir aku buat pasal review hotel adalah dalam entri INI. Sebenar nyer aku malas sangat nak buat review pasal hotel unless either aku tak puas hati ngan hotel tersebut (macam kes Sri Impiana Inn) atau hotel tersebut murah tapi perkhidmatan bagus.

Hotel yang memang popular dan mahal macam Hotel Bayview atau Hotel Royale Bintang tu, memang aku tak review la. Sebab korang memang dah bole expect dah dia nyer taraf macam mana. Aku lebih prefer memberi korang info yang lebih berguna untuk masa depan korang. Chewahh...

Masa conference Powder Metallurgy Symposium ari tuh, aku duduk kat Sky Hotel. Nak duduk kat Royale Bintang tak lepas, sebab rate tinggi sangat. Well, what do you expect la kan kalo dah duduk kat Bukit Bintang. Hotel Royale Bintang lak tuh.




So, Sky Hotel menjadi sasaran. Tu pun salah sorang rakan sekerja yang carikan. Kalo harap aku, memang tak jumpa la. Aku bukan familiar ngan Kuala Lumpur nih. Jarak ngan Royale Bintang sangat la tak jauh. Depan hotel je. Rate dia RM 190 sehari untuk bilik yang ada 1 katil King size. Kira murah la berbanding ngan Royale Bintang yang harga RM 250. Tu pun tak tau la dapat katil King ke Queen.

Tapi tu la. Since kitorang pun tak tau Sky Hotel tu macam mana rupa nyer, kitorang slalu ingatkan hotel ni adalah budget hotel. Bila berfikir pasal budget hotel, mesti aku akan terfikir Hotel Poly-Star atau Hotel Bestari kat Kuala Lipis yang aku pernah duduk dlu. Walaupun rate RM 190 tak macam rate budget hotel, tapi kat Bukit Bintang, who knows la kan.

Tapi tekaan kitorang meleset. Walaupun hotel ni baru, tapi facilities dia agak best la jugak. Yup. Hotel ni baru lagi. In fact, tingkat 2 diorang masih tengah renovation dengan pintu bilik pun tak pasang lagi. Cuma tingkat 5 je yang aku rasa dah fully utilize. Kaunter receptionist lak ada kat tingkat 3.


 [Even kaunter receptionist dia pun ada decorate untuk Krismas]


Pemandangan luar bilik takde la indah macam korang tinggal kat hotel tepi laut. Dalam bandar, nak nampak apa pun. Nampak bangunan je la kan. Hehehe... Keadaan dalam bilik lak, apa kata korang tengok sendiri bilik dia macam mana. Dan korang bole judge sendiri.


[Katil King size]


[Kiri bilik mandi, kanan toilet]


[Abaikan wayar2 yang berselirat tu]


Katil dia besar. Kalo korang tdo 2 atau 3 orang, masih selesa aku rasa. Apatah lagi tdo sorang2. Kalo nak jimat lagi, 5 orang bole tdo atas katil ni aku rasa. Bilik mandi dia cuma ada shower je. Takde bathtub. Tapi, who need bathtub anyway. Pfftttt...

Cuma limitation hotel ni adalah, dia takde parking sendiri. Parking yang terletak kat bawah hotel ni lak adalah parking berbayar. RM 8 untuk orang luar. Kalo stay kat Sky Hotel, kena bayar RM 10. Tapi parking dia kecik je.


[Parking yang terletak di bawah Sky Hotel, tapi bukan Sky Hotel punyer]


Kereta yang parking dalam tu sumer bertindan2. Pastu, korang kena tinggalkan kunci kereta kat orang yang jaga parking supaya dia senang nak alih2 kan kereta korang. So, kalo korang rasa tak secure, korang kena cari parking kat tempat laen la. Kalo nak parking kat depan hotel lak, agak payah sebab selalu nyer ada je kereta yang parking kat situ.

Aku syor kan korang amek Sky Hotel kalo korang nak berjimat. Harga murah dan facilities pun ok. Cuma takde la facilities cam kolam renang, spa atau gym. Tapi bagi aku, bilik dia ok pun dah memadai.


Thursday, December 22, 2011

Luis Suarez and His "Conflict"

"We are all the same. I go to the field with the maximum illusion of a little child who enjoys what he does,
not to create conflicts." - Luis Suarez






Tuesday, December 20, 2011

Sex? Massage?



Tempat kejadian: Bukit Bintang
Waktu kejadian: Malam, 8.00 PM ke atas


Masa tu aku tengah menapak ngan member aku 2 orang. Member aku yang sorang ni dia tinggal kat area situ (apa ntah nama apartment tempat dia sewa tuh). So aku ngan member aku yang lagi sorang ni ajak dia jumpa. Dengan niat nak sruh dia belanja makan malam. Save duit sket. Hehehe...

Tengah2 dok menapak tu, nampak ramai awek cun (yang tak cun pun ada gak). Dressing bak umpama awek biasa je. Takde la seksi macam selebriti. Hanya baju t-shirt ketat ngan seluar jeans. Ada yang pakai baju warna sedondon umpama uniform. Ada yang tak.

Kalo korang nak tau, kat Bukit Bintang ni bersepah ngan pusat urut ngan pub. Tak caye, korang gi la menapak sendiri kat Bukit Bintang ni malam2. So, tak hairan la kalo ada ramai awek2 yang tengah cari pelanggan. Pun tak hairan gak kalo korang terserempak ngan bapuk dressing macam selebriti wanita. Sila jangan terkejut.

Kalo berjalan depan diorang ni, kalo korang tak kena tahan walaupun sekali, memang tak sah. Kalo korang tak kena tahan tu, makna nyer korang tak hensem la tuh. Hehehe... Okay2. Gurau kasar nama nyer tuh. Kalo tak kena panggil, tak kena tahan, memang tak sah. Yela, kalo dah sepanjang jalan rumah urut sampai 6-7 buah, camne tak kena tahan. Tu baru sederet kedai. Tak campur deret kedai seberang jalan dan sebelah simpang sana.


"Massage???" tanya awek depan rumah urut yang pertama.
"Massage???" tanya awek depan rumah urut yang kedua.


Tiba2 tang awek depan rumah urut yang ketiga;


"Sex? Massage???"


Haaaa... Tergamam aku kat situ. Tergugat iman aku yang tak bape nak beriman ni. Pastu aku senyum je la. Baru nampak macho sket. Taapiiii... Kaki aku melangkah makin laju. Takut aku. Hahaha... Kejadian ni membuat aku terfikir, banyak2 rumah urut kat situ, bape banyak yang btol2 rumah urut. Dan bape pulak rumah urut yang menyediakan "side dish".


[Rumah urut yang original]


[Yang ni "side dish"]


Tu satu hal. Aku ada gak terserempak ngan bapak ayam. Ada la dalam 2-3 orang. Tengah2 berjalan tu, kena tanya ngan diorang. "Mau cari amoi ka?"


Monday, December 19, 2011

Kempen Anti Merokok - Katakan Tak Nak

Smoking kills.

Korang tau tak merokok itu bole membunuh?

Sebenar nyer kempen anti merokok ni dah lama berlaku. Sejak dari zaman sekolah lagi. Berbuih dah mulut orang yang bagi ceramah pasal kempen anti merokok ni. Tapi macam tu gak result nyer. Makin bertambah bilangan manusia yang merokok, malahan makin teruk lagi ada la.

Even aku pun pernah ada buat beberapa entri pasal rokok. Antara entri aku pasal rokok termasuklah entri Saman Perokok dan pasal macam mana nak mengelakkan diri daripada perokok tegar.




Ni lak video untuk kempen Tak Nak Merokok yang aku pernah gunakan untuk salah satu entri aku pasal rokok. Entri tersebut korang bole baca kat SINI. Video ni popular la gak dengan gesture anti merokok oleh secondary smoker kepada primary smoker. Gesture yang menunjukkan secondary smoker "Tak Nak" menghidu asap rokok primary smoker.

Yela... Korang tau tak secondary smoker pun bole kena penyakit just daripada menghidu asap rokok korang? Kalo tak tau, pi cari bekas lombong. Pastu terjun. Hehehe...

Dah la. Aku malas la nak citer pasal kesan2 merokok kepada primary dan secondary smoker. Aku rasa korang dah tau kot. Dok beli rokok tiap2 hari, tak kan tak nampak kot gambar2 "dahsyat" kat kotak rokok tu. Nak aku bubuh kan gambar tu kat blog ni ke???


[Nah gambar. Skali ngan info lagi aku bagi]


Selaen daripada korang support kempen anti merokok ni secara directly (dengan memberi ceramah kepada perokok tegar dan mendapat penampar sebagai balasan), apa kata korang turut support kempen anti merokok ni secara indirectly.


 [Daripada korang hisap rokok, baek korang hisap choki2 je. Lagi best]


Cara nyer mudah je. Korang bole join photo contest anjuran Nuffnang. Macam gambar kat atas ni (walaupun macam tak berapa menjadi je). Yela. Kot2 la korang ada luck, dapat duit free. Bole la belanja aku pastu. Aku pun join gak. Tapi takde la mengharap nak menang pun. Gambar pun gambar amatur je. Just nak sker2 join contest and at the same time, support kempen anjuran Nuffnang nih. Korang bole baca lebih lanjut lagi pasal contest ni kat SINI atau korang bole pegi direct ke laman web gayahidupsihat.my.


Cara untuk menyertai photo contest ni mudah je...

1. Korang kena amek gambar bertemakan kempen "Tak Nak" tanpa menggunakan rokok atau kotak rokok sebagai prop.

2. Post kan kat blog korang sebagai satu entri.

3. Korang kena letak key word seperti taknak, photo contest/ duit free dan smoking kills.

4. Letak link gayahidupsihat.my.

5. Pastu submit korang nyer entri link kat SINI.


Tarikh tutup: 26 Disember 2011


Macam aku cakap tadi, ada duit free kan. Aku tau la kalo takde hadiah, mesti korang tak nak join kan. Mata duitan sungguh korang ni. Hehehe... Antara hadiah2 yang ditawarkan adalah;


Grand prize cash: RM 1,000.00
2nd prize cash: RM 700.00
3rd prize cash: RM 500.00
4th prize cash: RM 300.00
5th prize cash: RM 150.00
Consolation prize: voucher bernilai RM 50.00


p/s: amacam? tertarik?


Sunday, December 18, 2011

Bukit Bintang

Susulan kepada entri INI.




Baru2 ni aku menghadiri conference Powder Metallurgy Symposium & Exhibition 2011 di Bukit Bintang. Tapi aku malas nak citer banyak pasal conference ni. Even conference Regional Tribology Conference yang aku gi sebelum ni pun aku tak mention dalam blog ni. Jadi aku rasa tak yah la aku citer pasal conference tu kat sini.

Jom sembang pasal Bukit Bintang je. Lebih santai. Aku rasa korang tentu dah pernah menjejakkan kaki kat Bukit Bintang nih. Paling koman pun, tentu korang dah pernah pegi Berjaya Times Square. Tak pun Plaza Low Yat. Tipu la kalo korang cakap korang tak pernah gi.

Berjaya Times Square tu aku dah pernah pegi beberapa kali. Plaza Low Yat aku pernah pegi skali je. Tu pun masa aku still menuntut kat universiti lagi. Masa tu pegi ramai2. Diorang nak beli apa ntah masa tuh. Aku pun dah tak bape nak ingat dah.


[Bila tiba musim Krismas je, mesti ada pokok Krismas ni kat Times Square]


[Gambar close-up pokok Krismas]


Tapi seriously, aku tak pernah amek port pun pasal kedudukan Berjaya Times Square ni kat mana. Plaza Low Yat tu kat mana. Even aku tak tau pun yang Plaza Low Yat ni rupa2 nyer dekat je ngan Berjaya Times Square. Loser tak aku? Hahaha... Ok, dah2. Jangan gelak lebih2. Tampar nak?

Bila dah dapat peluang stay kat Bukit Bintang ni, of course la belah malam aku akan berjalan2 mencari mencari makan. Bak kata pepatah, jauh perjalanan luas pemandangan. Bila dah jalan2 (jalan kaki je ye) sekitar kawasan Bukit Bintang, baru aku tau kedudukan Berjaya Times Square tu kat mana. Plaza Low Yat tu kat mana. Plus, baru aku tau yang Lot 10 ngan Pavillion tu pun kat area2 situ gak.


[Member sruh amek gambar kat sini. Buat kenangan kata nyer]


 [Patung beruang depan Pavillion. Kalo Cik Vanilla ada, mesti dia nak bergambar
ngan patung ni]


[Patung hidup]


Apa nama gelaran untuk patung hidup ni? Aku lupa dah. Dlu pernah kuar kat TV kan. Tapi macam biasa, aku tak pernah amek port sangat pun. Tapi dlu macam ada satu je. Tapi skang dah ada 4 lak. Kat setiap penjuru simpang lak tuh...


[Design yang cool...]


Tapi apa yang aku tertarik skali adalah semasa aku ternampak Sephora ni. Gila menarik dia nyer design. Unik... Nampak cam best je mall ni. Tapi sebab time tu member aku nak balik awal sebab esok dia keje, kitorang just lalu je la.

Tapi aku ada 2 benda je yang tak sker pasal Bukit Bintang ni. Traffic jam ngan makanan mahal. Daripada pemerhatian aku, starting kul 3 jalan dah mula jem. Sape yang keje kat area ni, mesti mempunyai tahap kesabaran yang tinggi kan. Hehehe...

Bab makan lak, member aku cakap payah sket la nak cari yang murah. Sebab takde kedai makan atau restoran kat situ. Yang ada sumer taraf cafe atau pub. Paling koman pun kedai mamak. Tu pun member aku cakap tak sedap. Last day ari tu, aku sanggup menapak sampai ke Berjaya Times Square semata2 nak makan kat foodcourt. Walaupun takde la jimat mana pun kalo nak compare ngan harga makanan kat Kulim ni. Hehehe...

Okay la. Malas la nak citer panjang2. Letih dah ni. Sekian, terima kaseh (mood presentation).


Eh, bro. Tapi ko tak jawab lagi persoalan2 dalam entri ko yang sebelum ni... Apa yang payah? Apa yang mencabar? Apa yang berjawab? Apa yang tak berjawab?


Hehehe... Lupa lak aku. Kepayahan dan cabaran yang aku maksudkan tu, of course la presentation. Banyak giler soalan yang ditujukan kepada aku masa sesi soal jawab. Bak machine gun yang ditembak bertalu2 ke arah musuh. Soalan lak bukan jenis soalan bodoh2. Soalan teknikal lak tuh.

Naseb baek bos aku ada. Mana2 jawapan aku yang diorang tak paham, bos aku yang tolong explain kan ngan lebih detail. Tapi macam yang aku cakap tadi, soalan banyak sangat sampai aku malas nak jawab. Sampai keluar ayat "Bos nak tolong jawabkan ke?" Haaaa... Otai tak aku?


Saturday, December 17, 2011

Jennifer Aniston Paling Hot

Aku malas lagi nak update berkenaan dengan apa yang aku cakap dalam entri yang sebelum ni. Dengan berukband ni dok buat hal dari tadi. Asyik disconnect je. Tensen aku... Jadi, apa kata kita sembang pasal benda laen dlu.

Bila hujung2 tahun ni, muncul la macam2 anugerah, survey dan yang sama waktu dengan nyer. Anugerah Skrin la, Anugerah Bintang Popular la. Tu baru kat Malaysia. Kalo dalam bola sepak, ada PFA Player of the Year. Ada Ballon d'Or.

Tu anugerah. Kalo survey, lagi la ada macam2. Pelakon lelaki terkacak 2011 la, pelakon wanita paling seksi 2011 la, pelakon yang tak pandai berlakon 2011 la, pelakon paling banyak skandal 2011 la. Dan macam2 lagi. Kalo aku senaraikan sumer, rasa nyer tak muat blog aku nanti. Hehehe...

Baru2 ni MensHealth.com ada buat survey untuk memilih The Hottest Woman of All Time. Dan yang muncul no. 1 adalah Jennifer Aniston...


1. Jennifer Aniston

[Nampak nyer saya ler yang paling hot...]


2. Raquel Welch



3. Marylin Monroe



4. Britney Spears



5. Madonna



Owh, wait... How about Angelina Jolie?


10. Angelina Jolie

[Takpa la no. 10 pun. Dah naseb badan. Nak buat macam mana...]


Nampak nyer Angelina Jolie tak dapat no. 1 kali ni. Mesti ramai peminat Angelina Jolie yang butthurt ngan keputusan survey ni kan. Like "What?!! Jennifer Aniston nombor 1?!! What the fuuuu..." Apa pendapat korang?

Pendapat aku? Aku no komen. Aku sker lagi awek melayu. Hahaha...

Untuk senarai lengkap 1-100, korang boleh klik kat SINI.




Friday, December 16, 2011

Spontaneous Thursday #1

Berakhir sudah satu kepayahan.
Berakhir sudah satu cabaran.
Bertalu-talu pertanyaan.
Yang bole dijawab berjawab.
Yang tak bole dijawab tak berjawab.


Entri penuh akan menyusul kemudian...


Monday, December 12, 2011

Gerhana Bulan10 Disember 2011

Sumer pasti dah tahu kan yang Sabtu lepas telah berlaku nyer gerhana bulan. Aku je yang baru nak terkial2 buat post pasal gerhana bulan tu hari ni. Walhal orang laen awal2 dah buat. Sumer gara2 ada berita gempar laen yang aku harus dahulukan. Hehehe...

Ada yang dapat menyaksikan gerhana bulan secara live tak? Aku? Aku lupa. Hahaha... Tapi iye la kan. Orang yang malas macam aku ni, payah la sket nak tengok gerhana bulan. Orang yang rajin dia akan tengok je bulan tu lama2, sampai dia nampak. Kalo aku, dongak atas jap. Tak nampak. Ok. Masuk rumah balik. Takde masa nyer nak tunggu sampai nampak. Aku bukan ahli astronomi pun walaupun masa kecik2 dlu aku minat bab2 angkasa nih.
Berbalik kepada gerhana bulan Sabtu lepas. Kat sini aku nak share la sket sebanyak gambar gerhana bulan yang berlaku pada masa tuh. Tak dapat tengok live, tengok gambar pun jadi la kan. Wakakaka...








Tu gambar gerhana bulan yang dicerap kat Planetarium Negara, Kuala Lumpur. Skang mari kita lihat gambar2 seluruh dunia lak.


[Temple of Hercules di Amman]


[Orang ramai berkumpul di Griffith Park Observatory di Los Angeles, California]


[Bank of China at Hong Kong]


[Peringkat gerhana bulan yang ditangkap di New Delhi, India]


Sumber: 


Sunday, December 11, 2011

Langsuir ada kat Kulim?!!!

Whattt???!!! Kat Kulim ada langsuir ke?!!! Biar betul kan kat Kulim ni ada hantu. Tapi itu lah yang ditulis dalam Sinar Harian bertarikh 10 Disember iaitu semalam. Aku pun baru dapat tahu tadi, lepas member kecoh dalam ofis aku bagitau ada langsuir. Korang bole baca kat SINI.


[Aku print screen je. Hehehe...]


Sebenar nyer aku nak share gambar2 gerhana bulan semalam. Tapi takpe la. Tu esok2 je la aku share. Pasal aku tau, korang dari kecik sampai ke besar dok tengok gambar gerhana bulan. Dah bukan something new dah bagi korang.

Mengikut berita yang aku baca nih, tempat langsuir bertenggek ni adalah kat area2 Taman Kulim Perdana. Aku tahu Taman Kulim Perdana ni kat mana. Tapi tak pernah tahu pun apa2 citer yang menakutkan pasal kawasan tu. Ke benda ni baru jadik?

Dikatakan langsuir ni bertenggek atas palung air di selekoh masuk ke taman perumahan tersebut. Cam creepy je bunyi nyer. Mesti takut orang kawasan tu nak keluar rumah malam2. Horror... Horror... Naseb baek takde geng tournumnet yang duduk kat kawasan tuh. Kalo tak, confirm tak nak join aktiviti maen bowling dah pasni.


[Palung air tempat orang nampak langsuir bertenggek]


Walaupun aku tahu Taman Kulim Perdana tu kat mana, tapi aku tak pernah amek port pun pasal kedudukan palung air ni kat mana. Kalo aku lalu kawasan tu dan kalo aku rajin, mungkin aku akan snap satu gambar untuk dimuatkan dalam blog ni. Tapi jangan mengharap sangat la ye. Aku ni jenis malas meninjau2 nih. Hehehe...

Anyway, aku still rasa manusia "hantu" lebih menakutkan daripada hantu sebenar. Sebab diorang boleh mengancam keselamatan diri.


Saturday, December 10, 2011

Contest: Azam Smart Maal Hijrah by DRC & CTK

Maal Hijrah dah lama lepas. Tapi aku baru terkial2 nak join contest nih. Sebenar nyer aku tak terfikir pun nak masuk sebab masa bro DRC ni ajak aku join, aku agak bz. Tapi memandangkan tarikh tutup dia still jauh, iaitu sampai 13 Disember nih, aku pun decide la yang aku akan join kalo aku free. Dan kebetulan, ari nih aku free. Hehehe...




Aku rasa aku malas la nak berciter panjang bagai. Cuma nak bagitau yang contest ni diadakan sempena dengan sambutan Maal Hijrah baru2 nih dan dianjurkan oleh DRC dan CTK. Kalo korang nak join, korang bole visit blog DRC. Segala terma dan syarat beserta ngan langkah2  nak join contest ni ada kat situ.

Kalo nak berciter pasal azam, aku jarang2 ada buat azam. Nak lagi azam tahun baru yang macam orang selalu buat bila tiba hujung tahun, nak masuk ke tahun yang baru. Yup. Aku jarang buat. In fact, aku tak ingat pun bila last time aku ada azam. Hehehe... Sebab aku lebih selesa just go with the flow.

Tetapi...  Tahun depan aku bakal melangsungkan perkahwinan aku. Well, its going to change my life big time. So, apa azam aku? Azam aku adalah untuk menjadi seorang suami yang baek kepada isteri aku. Dan kalo ada rezeki pada tahun depan, mungkin nak jadi seorang bapa yang baek kepada anak2 aku. Hehehe...

Aku tak tau la azam aku ni menepati kriteria S.M.A.R.T. contest ni. Tapi yang pasti, tu la azam aku untuk tahun baru nih.


Tag:


Friday, December 9, 2011

Twilight - Breaking Dawn I

Sebelum ni aku ada bagitau yang aku ada tengok 2 movie dalam post Puss in Boots kan. So satu aku dah review. Satu lagi belum. Yang belum tu citer Twilight Breaking Down part 1 la.

I'm not a fan of Twilight, apatah lagi nak jadi big fan kan. Kalo korang nak tahu, aku pernah tengok Twilight yang mula2 je. Pastu dah tak follow dah citer ni sebab aku rasa citer ni kurang ummphhh... Or maybe sebab memang aku tak minat. Hehehe... Jadi, nape aku bole tertengok movie Twilight - Breaking Dawn I ni? Well... Ada 3 sebenar nyer.


1. Takde benda laen dah nak buat masa tuh. Asyik berjalan2 je dalam shopping complex tu. Lenguh dah kaki tu. Tapi malas lagi nak balik. Alang2 dah ada kat situ, baek aku ajak tunang aku gi tengok wayang kan... Kan???

2. Masa tuh takde tayangan muvi yang best2. Puss in Boots aku dah tengok. Misteri Jalan Lama lak lambat sangat tayangan nyer. Malas aku nak tunggu. Buang masa.

3. Tunang aku paksa. Eh?? Awak paksa saya ke? Hehehe...




Breaking Dawn ni banyak berkisarkan tentang kehidupan Bella Swan dan Edward Cullen yang sedang diambang perkahwinan. Untuk yang tak pernah tengok citer Twilight ni (ada ke yang tak pernah tengok?), Bella ni manusia biasa manakala Edward ni vampire. Tapi vampire yang jenis tak serang orang atau hisap darah manusia hidup.

Diorang bercinta (ni sejak Twilight 1st lagi) dan dalam episod Breaking Dawn ni, diorang bakal berkahwin. Dan bla bla bla, diorang berkahwin. Aku rasa part diorang kahwin ni, tunang aku sker sangat. Melting kata nyer. Siap wat review lagi pasal babak perkahwinan diorang. Korang bole baca kat SINI.

Klimaks citer ni adalah saat Bella mengandungkan anak Edward lepas diorang ehem ehem masa honeymoon. Mengandungkan anak vampire boleh membahayakan nyawa Bella. Tapi sebab Bella yang nak, Edward tak bole nak kata apa la. Tapi pada masa yang sama, anak diorang yang bakal dilahirkan turut mengancam puak Serigala Jadian dan juga seluruh penduduk Forks. Pertelingkahan pun timbul... Ending dia?

Ntah. Korang tengok la sendiri. Hehehe...




Aku rasa untuk aku ulaskan muvi ni, aku kena bahagikan citer ni kepada 2. Sejam pertama dan sejam yang kedua. Sebab pe? Sebab ada beza daripada segi prestasi jalan citer.

Sejam pertama bagi aku, adalah membosankan. Sebab pe? Sebab jalan citer dia slow. Aku tak tau la jalan citer dia ni memang slow ke hape. Tapi bagi aku, memang slow. Pastu, selang 5 atau 10 minit, ada babak cium. Sket2 cium. Sket2 cium. Nak je aku cium tunang aku kat sebelah, konon2 tiru adegan citer nih.


[Ini...]


[Dan ini...Eh, ni Breaking Dawn ke? Ahh... Gasak laa...]


[Ini bukan babak cium ye. Hehehe...]


[Scene atas katil masa diorang honeymoon]


Naseb baek babak atas katil kena potong. Kalo tak, aku rasa dah jadi citer porn lak Breaking Dawn nih. Berbalik kepada review. Sejam pertama ni memang agak bosan. Lagi2 untuk orang seperti aku yang tak follow citer nih.

Sejam yang kedua adalah lebih menarik daripada sejam pertama. Tu pun dengan kemunculan babak pertelingkahan Jacob Black ngan puak serigala jadian nyer tuh. Kira nyer sejam yang kedua ni penyelamat muvi ni la bagi aku. Kalo tak, mungkin aku dah sedap tdo dalam panggung tuh.




Sebelum aku tamatkan entri aku untuk kali ini, biar la aku list down beberapa sebab korang patut dan tak patut tengok muvi nih.


Korang patut tengok Twilight - Breaking Dawn I ni kalo:

1. Korang pengikut setia siri Twilight. Tak pun korang berminat nak tengok.

2. Korang sker tengok citer romantik.

3. Korang minat citer jejaka jambu jadi sorang vampire baek yang jatuh citer ngan seorang awek yang kurang daripada segi ekspresi muka.

4. Korang minat ngan watak Edward Cullen dan Bella Swan. (Seriously?)

5. Korang minat sangat ngan watak Edward Cullen sampai korang tak kesah pun korang tak sker watak Bella Swan. Malahan, korang tak hirau pun watak tu wujud ke tak.

6. Korang minat Edward Cullen.

7. Korang minat Edward Cullen.

8. Korang minat Edward Cullen. Ahh... Malas dah aku nak copy+paste panjang2.


 [Korang minat sangat ke kat aku? Hihihi...]


Korang tak patut tengok Twilight - Breaking Dawn I ni kalo:

1. Korang tak minat Twilight. In fact, korang tak bagi port pun pasal citer nih.

2. Korang tak minat citer romantik. Tengok citer porn lagi best...

3. Korang anti citer yang slow tempo. Citer yang slow bole membuatkan korang mengantuk.

4. Korang tak minat ngan Edward Cullen dan Bella Swan.

5. Bukan tak minat Bella Swan sebenar nyer. Korang nyampah tengok Kirsten Stewart sebenar nyer kan... Hehehe...




Rating:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...