Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Monday, June 29, 2015

Pameran Taming Sari

Ni cerita lama. Cuti sekolah hari tu punya cerita. La ni baru aku up kat blog. Takpe. Bab up cerita lama dalam blog, tu memang expertise aku. Cuma belum buat perangai up cerita tahun lepas je lagi. Kalau sampai dah tahap tu, mungkin dah boleh amek PhD kot.


galeri sultan azlan shah, kuala kangsar, brochure


Masa cuti sekolah hari tu baru berkesempatan nak pergi tengok Pameran Keris Taming Sari. Sebelum ni memang ada teringin nak pergi. Tapi bukan selalu keris ni dipamerkan depan orang ramai. Maklum lah, harta kerabat di raja. Mana boleh tayang selalu. Tak eksklusif la. Pameran ni dibuat di Galeri Sultan Azlan Shah di Kuala Kangsar. Kebetulan time tu aku balik kampung kejap. So sempat la singgah since aku pun tak pernah jejak kaki ke Galeri Sultan Azlan Shah ni.


galeri sultan azlan shah, kuala kangsar, pintu masuk


Pameran keris Taming Sari ni diorang separate kan dengan pameran barang2 peribadi Almarhun Sultan Azlan. Cuma pengisian pameran ni mungkin agak kurang la. Keris Taming Sari just semata2 dipamerkan macam tu je. Ada la tayang video sket2. Tapi macam kurang syok la kan. Nasib baek tiket murah je. 

Hmmm... Actually aku nak citer banyak pasal pameran ni pun tak boleh sangat. Sebab tak dibenarkan ambil gambar. Next time je la aku kupaskan pasal keris Taming Sari ni. Buat masa skang ni, korang layan je la dlu gambar bahagian dalam galeri ni.


galeri sultan azlan shah, kuala kangsar
[Galeri yang menempatkan barang peribadi Almarhum Sultan Azlan Shah]


galeri sultan azlan shah, kuala kangsar, bangunan pentadbiran
[Pameran Taming Sari dibuat di wing pentadbiran]


galeri sultan azlan shah, kuala kangsar


galeri sultan azlan shah, kuala kangsar, kolam air pancut


galeri sultan azlan shah, kuala kangsar, kolam

Friday, June 26, 2015

Ini Bukan Iklan Plumber

Dalam entri yang sebelum ni, aku ada up gambar ni kan... Ye aku tau. Lambat aku up entri ni. Maap ler. Ada dateline nak kena kejor.


paip bocor


Paip bawah sinki bocor. Deras jugak air keluar. Mujur ada kepala paip kat situ, so masa nak repair tak perlu la kena tutup paip kat depan rumah. Bila dah bukak paip yang bocor tu, rupa nyer bocor sebab dah karat. So paip tu agak rapuh. Senang je aku patahkan. So solution, beli yang jenis getah.


paip bocor, repair paip


Bukan main susah lagi nak bukak dan pasang balik bahagian paip yang bocor tu. Sebab part yang atas tu ada kat bahagian lubang yang dah drill dalam simen. So nak pusing spanar time nak bukak/ketat kan nat tu agak limited. Jenuh aku berpeluh kena air paip yang keluar masa acting jadi plumber hari tuh.

Bila repair2, ah sudah... Air tak keluar pulak... Part ni yang paling aku buntu sekali. Sampai hampir2 nak suruh plumber original datang rumah dah. Masa aku repair ni, 1 Ramadhan. Nak masak berbuka pun tak boleh sebab air takde. So berbuka makan kurma je. Pukul 8 tu baru keluar cari makanan.

Balik dari makan, baru sambung balik. Call plumber, plumber sruh check kot2 ada tersumbat dengan sisa2 karat atau kotoran. Kemudian baru aku tergerak hati nak check connector water filter. Laaaa... Kat situ tersumbat rupa nyer. Penat je aku dok pasang bukak pasang bukak paip baru tuh. Situ rupa nyer yang sumbat.

So next time kawan2, kalau repair paip secara DIY, cuci dlu paip baru tu. Kot2 dalam paip baru tu ada sisa2 kotoran/besi.


Saturday, June 20, 2015

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

Dan juga selamat berpuasa.

Kalau ada salah dan silap, minta maaf banyak2 la ye. Hehehe...


ramadhan, puasa


Kalau ikutkan, daripada hari tu lagi nak update. Tapi ada hal yang tak dapat dielakkan. Iaitu...


paip bocor


Tunggu next entri ye.


Thursday, June 4, 2015

Meninggal

Bertenang. Takde sape yang meninggal. Kalau ada, cuma kebetulan sahaja (dan takziah aku ucapkan). Aku cuma nak kupaskan bagaimana bila kita tersilap sebut satu perkataan, boleh berubah terus maksud seluruh ayat tersebut.

Masa bersembang dengan member aku hari tu, dia gi bukak topik pasal pengalaman dia handle pendaftaran student 1st year. Kalau tak silap aku masa tu member aku ni rakan pendamping siswa, tak pun sukarelawan. Aku lupa dah mana satu.


sesi pendaftaran pelajar


Ayat member aku, "Masa sesi pendaftaran pelajar waktu tu, ibu bapa student boleh meninggal di asrama".

Haaaa... Terkejut kami yang mendengar waktu. Dah kenapa pihak universiti nak sruh ibu bapa meninggal ramai2 kat dalam asrama. Tinggal. Aku pun tak tahu macam mana member aku boleh transform perkataan tinggal jadi meninggal. Hahaha...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...