Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Saturday, October 31, 2015

Kerang Masak Tempoyak?

kerang bakar, kerang rebus


Pernah terjadi situasi yang macam ni masa makan malam;

Member: Kerang, kerang masak apa yang ada ye?

Waitress: Kerang bakaq dan kerang rebuih (rebus).

Member: Owh, ada ek kerang masak tempoyak...

Waitress: Rebuih bang, rebuih...


p/s: celah mana rebuih jadi tempoyak pun aku tak tau...


Friday, October 30, 2015

Sejarah Kota Lukut

Ingat lagi entri yang INI? Ye, dah sebulan nyer entri baru aku nak sambung citer. Hahaha... Takpe. Kali ni meh aku citer sket pasal sejarah Kota Lukut dan share beberapa gambar yang aku amek kat beberapa blog yang aku jadikan sebagai rujukan. Sebab apa? Sebab gambar yang aku ambil hari tu tak mengujakan dan tak menggambarkan langsung Kota Lukut.


kota lukut, pintu masuk, entrance
[Pintu masuk ke Kota Lukut]


Kalau korang tak baca entri aku yang lepas, meh aku terang lagi sekali. Ini pintu masuk ke Kota Lukut. Tapi itu dulu. Untuk pengunjung2 macam kita ni, kita naik tangga yang tinggi tu dan muncul di opposite daripada entrance ni. So kalau korang naik tangga tu, korang cuma perlu jalan straight je untuk sampai ke sini. Tapi kalau guna jalan belakang (which aku tak tahu), korang akan sampai sini dlu.


Sejarah Awal Lukut

Berbalik kepada sejarah Kota Lukut, Raja Busu datang ke Lukut pada tahun 1824 dan menguasai perusahaan perlombongan di kawasan itu. Masa ni belum ada kota lagi tapi bukit ini mungkin pernah didiami oleh Raja Busu. Raja Busu merupakan anak kepada Sultan Muhammad yang memerintah Selangor pada ketika itu. Beliau menggalakkan pelombong Cina dari Melaka untuk melakukan aktiviti melombong bijih timah di kawasan tersebut. Tetapi keputusan beliau untuk meningkatkan cukai sebanyak 10% kepada timah yang diekstrak dan dieksport keluar daripada Lukut menyebabkan kemarahan pelombong Cina.

Keenganan Raja Busu untuk mengikut kehendak pelombong Cina tersebut menyebabkan istana nyer dibakar manakala Raja Busu sekeluarga dibunuh. Beratus2 orang Melayu yang tinggal berdekatan turut dirompak dan dibunuh. Cerita selanjutnya korang boleh baca kat SINI.


Kota Lukut dan Raja Juma'at

Raja Juma'at, menantu kepada Sultan Muhammad Shah (sultan Selangor ke-3) yang membina semula kubu pertahanan dan mendirikan sebuah kota berbentuk empat segi  yang berkeluasan 200 x 170 meter dibina daripada batu laterik merah. Kota Lukut dikelilingi parit yang mempunyai kelebaran dan kedalaman sebanyak 8 meter.


kota lukut, parit
[Parit yang mengelilingi Kota Lukut]


kota lukut, padang sepak raga
[Tanah lapang yang dijadikan ruang untuk bermain sepak raga suatu ketika dulu]


kota lukut, tapak istana, istana raja wok
[Tapak Istana Raja Wok, anak perempuan Raja Juma'at]


Tanah yang tinggi sket tu merupakan tapak Istana Raja Wok iaitu anak perempuan Raja Juma'at. Kalau merujuk kepada gambar tanah lapang di atas, tapak istana ni berada di sebelah kanan gambar. Dan lagi semak daripada gambar di atas ni sampai takut nak pergi dekat.

Since aku tak dapat berjalan sebab sunyi sangat dan bimbang ancaman binatang liar, so aku tak dapat berjalan sangat untuk explore. Walhal kalau ikutkan, tapak Kota Lukut ni besar dan Istaan Raja Wok ni merupakan center dia. So di belakang tapak ni mungkin boleh di explore lagi.


kota lukut, perigi raja
[Perigi Raja]


Perigi Raja berada di dalam Kota Lukut, cuma aku tak pasti kat mana sebab jalan2 yang penuh semak dan susah nak lalu. Cuma aku nampak Perigi Beracun je sebab masa on the way masuk tu dah boleh nampak, cuma tak boleh nak pergi dekat je, juga sebab semak samun. Perigi Beracun ni dengar pun dah tau. Penuh dengan air yang beracun, digunakan untuk menghukum pesalah.


Akhir kata, kalau boleh mintak kerajaan negeri untuk berusaha menghidupkan kembali sejarah Kota Lukut ni. Bersihkan semula semak samun. Clear kan jalan2 untuk ke point2 penting. Kalau rujuk balik blog2 yang aku guna untuk rujukan ni, gambar2 yang diorang amek tu siap ada signboard lagi untuk tunjuk ini tapak istana, ini perigi. Jalan pun elok je, takde semak.

Ke dibiarkan bersemak sebab bukan cuti sekolah?


Rujukan:



Saturday, October 24, 2015

Lawak Jerebu



Pemuda A: Jerebu makin teruk sekarang ni. Kena pakai mask.

Pemuda B: Mana boleh pakai. Harammm...

Pemuda A: Apa yang haram?

Pemuda B: Emas (Baca: E-mask). Lelaki mana boleh pakai.

Pemuda A: .....


Saturday, October 3, 2015

Cahayamata

Time Hari Raya Haji semua balik kampung.
Aku beraya kat hospital.
Sebab apa?


cahayamata, baby, bayi, anak
[Sebab budak ni.]


AFRAH KAMILA BINTI AHMAD ASWAD
21 September 2015


Lahir hari Isnin, 8.35 malam. Tapi sebab baby tak cukup berat dan kena kuning, so kena tahan wad. Petang Raya Haji (Khamis) hari tu baru boleh discaj. Jumaat tu baru balik kampung.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...