Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Saturday, September 19, 2015

Kota Lukut - Sejarah yang Ditinggalkan

Baru2 ni aku ada up entri pasal bercuti ke Port Dickson kan. Selain daripada melawat Rumah Terbalik dan Muzium TUDM, ada satu lagi tempat yang aku pergi. Kota Lukut. Yang ni aku, wife ngan adik aku je yang pergi. Mak aku sakit lutut. So kena tinggal ngan kakak2 aku sebab aku baca kena daki tangga yang tinggi. Tu pun wife aku duduk bawah je sebab dia malas nak naik.


kota lukut
[Nampak tak tangga tu? Baru separuh je tu...]


Kalau diikutkan, Kota Lukut ni dlu merupakan sebuah tapak kota pertahanan dan kubu (di bawah Raja Busu) dan juga merupakan pusat perdagangan yang masyhur ketika di bawah pemerintahan Raja Juma'at. Sebab apa aku kata Kota Lukut ni sejarah yang ditinggalkan? Sebab ni...


kota lukut, puncak


Apa pun tarak... Macam tak terjaga. Masa aku naik tu, dah la berdua je. Tu pun aku dah ke depan. Naek2 je nampak satu haiwan besar. Aku dah berdebar dah masa tu. Harimau ke? Singa ke? Hyena ke? Naseb baik beruk. Tapi aku rasa mungkin raja beruk kot sebab besar giler. Muka dia ada kaler biru2 sket. Tak tau spesies beruk apa. Naseb baek jauh lagi. Dan beruk tu macam takut2 sket. Tapi kehadiran beruk tu memang mengganggu kejap pemikiran aku.


kota lukut, entrance kota lukut
 [Gambar ni cilok kat Google je]


Gambar kat atas ni merupakan entrance kepada Kota Lukut. Tangga yang kitorang naik (rujuk gambar mula2) tu sebenar nyer kat belakang kota. So bila naik2 je, jauh nun di sana merupakan pintu masuk Kota Lukut. Dan beruk bermuka biru tu elok je bertenggek kat pokok besar tu bersama2 dengan beruk2 kecil yang lain. Sebab dari jauh pun dah nampak besar. Agak2 korang akan teruskan perjalanan tak? Hehehe...

Tapi seriously, memang tak berjaga Kota Lukut ni. Semak sana sini. Kalau diikutkan, ada je beberapa tempat yang menarik kat Kota Lukut ni. Contoh nyer tapak Istana Raja Wok (anak perempuan Raja Ju'maat), Perigi Raja dan Perigi Beracun. Tapi since nak ke perigi2 ni jalan bukan main penuh dengan semak-samun, so niat tu dilupakan je la. Kejap je kitorang kat atas ni. Pastu turun balik.

Ada gak terbaca kat forum yang mengatakan diri diorang macam diperhatikan masa naik kat atas ni. Tapi aku takde la rasa macam tu. Tapi meremang bulu roma tu ada la kadang2. Mungkin sebab sunyi dan rasa insecure sebab takut ada binatang buas.

Kepada yang malas nak naik (sebab takde benda menarik pun), korang boleh visit Muzium Kota Lukut yang terletak berhampiran je dengan Kota Lukut ni. Jalan kaki pun sampai dah. Sejarah Kota Lukut? Nanti2 je la aku citer.


Friday, September 18, 2015

Bukan Asma ke?

Bukan lelaki je selalu berperangai sengal. Kadang2 perempuan pun boleh tahan kesengalan diorang. Ada sekali tu masa outstation, ada jumpa rokok dalam ash tray kat kedai mamak. Saja nak melawak, aku pura2 la nak try konon2 nyer nak hisap rokok.


Member: Haaa.... Try la. (dengan nada serius)

Aku: Eh, tak tak. Gurau je. Aku asma. Hang bukan asma ke?

Member: Tak. Aku Syakirah.


p/s: kalau aku Ultraman, dah lama aku fire budak ni.


Wednesday, September 16, 2015

Lama Sangat Berhibernasi Sampai Lemau

Lemau nak update entri baru. Lemau sebab takde benda nak citer. Dah jadi outdated sumer. Hahaha... Ni la natijah nyer kalau lama sangat berhibernasi. Last 2 entri pun, wish nyer entri. Selamat Hari Merdeka dengan Selamat Hari Raya. Ni pun Selamat Hari Malaysia gak sebenar nyer ni. Tapi cliche lak tajuk entri lebih kurang je. Kih3...


selamat menyambut hari malaysia, hari malaysia, malaysia day
[Selamat menyambut Hari Malaysia]


Actually bulan Ogos lepas aku and family pergi bercuti ke Port Dickson. Gathering family ramai2 sebab masa Hari Raya hari tu kakak aku yang duduk kat Dubai tak dapat nak balik. So bila dia balik, kitorang berkumpul ramai2. Masa kat Port Dickson tu, kitorang duduk kat PNB Ilham Resort.


pnb ilham resort, port dickson





Hotel ni bagi aku kalau nak duduk ramai2, memang terbaik la. Masa kitorang duduk, kakak aku book apartment yang ada 4 bilik. Apartment yang lain aku tak pasti ada berapa bilik. Yang paling best of course apartment yang betul2 sebelah kolam. Bukak tingkap terus nampak kolam. Rate aku tak pasti sebab bukan aku yang booking.


rumah terbalik, port dickson


Jangan tanya pasaipa sumer terbalik. Sebab ini rumah terbalik. Well, literally. Actually bukan rumah pun. Rumah kedai je. Jenuh gak cari tempat ni masa pergi hari tu sebab dah set kat kepala otak "rumah terbalik". Sekali "rumah kedai terbalik". Masa kitorang pergi, tak besar sangat. Tapi diorang still tengah besar kan. Tingkat atas tak siap lagi. Tapi okay la. Tak perlu pergi Sabah semata2 nak rasa dunia yang terbalik. Boleh pergi Port Dickson je.

Tak banyak berjalan pun sebenar nyer. Sebab emak aku pun tak larat sangat nak berjalan. Sakit lutut. So mostly stay kat apartment. Aku berkesempatan pergi melawat Kota Lukut. Tapi tu aku citer dalam next2 entri yang ntah bila akan aku update. Hehehe...


muzium tudm, port dickson


SELAMAT HARI MALAYSIA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...