Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Monday, December 31, 2012

Wrap Up 2012

Wahhh... Ingatkan saje2 je cakap bila aku kata nak bercuti daripada berblogging. Sekali btol daaa aku cuti seminggu gak. Kalo ikutkan semalam lagi aku nak update (walaupun sebenar nyer nak menaip beberapa patah perkataan je). Tapi sebab dah lama bercuti, banyak lak korang nyer entri yang berupdate. Baca nyer baca entri korang, last2 lupa nak update blog sendiri walaupun sebenar nyer aku buat2 terlupa. Keh3...

Since esok pun dah masuk tahun baru 2013, aku dengan sengaja nyer nak wat wrap up 2012 pada hari ni. Wrap up apa yang berlaku sepanjang tahun 2012. Tak kisah la pasal blog ke, pasal diri aku. Aku compile sumer jadi satu. Compile sampai orang yang baca pun muntah.


Blog Berwajah Baru

Kalo ikutkan awal tahun 2012, aku tukar template blog kepada yang baru. Shoutmix pun dah tak free masa tuh. Berhijrah la pulak ke Cbox dan kekal sampai skang nih. Harap nyer Cbox pun stay free (bukan jenama pad ye). Tahun 2012 gak la yang aku mula berjinak2 wat entri Spontaneous Thursday, walaupun tak banyak.

Untuk tahun 2013, aku malas nak wat template baru. Cuma untuk tampak kelainan sket, aku tukar header blog kepada yang baru. Yang lebih menonjolkan ciri2 aku sebagai seorang T-ReX yang berjaya. Kah3...


 

Entri Style 9Gag

Setakat hujung 2011, blog aku tak pernah ada entri yang berkartun. Tapi 2012 aku start wat entri berkartun. Ala... Yang style macam komik 9Gag tuh. Tapi dah tengah tahun gak la baru aku start wat. Entri pertama yang INI. Bukan la nak tiru pun sebenar nyer (ceh, nak tiru tapi tak nak ngaku lak). Sebab bila fikir2 balik, wat komik yang macam ni kadang2 seronok. Nak citer benda yang kita nak sampaikan pun senang dan ringkas. Tak perlu tulis panjang2.




Tapi aku ada gak entri komikal yang tak bape nak komik. Sebab tak berapa nak komik? Sebab aku amek gambar je. Pastu tambah subtitles kat gambar tuh untuk jadikan nyer sebuah citer. Contoh? Korang bole baca kat SINI.


Review

Wrap up review yang aku buat untuk tahun 2012. Review movie ada la dalam 12. K-drama lak 7. Dan anime review yang paling banyak aku buat, iaitu 26. Tapi tu takde dalam blog ni la. Kat blog lagi satu.




Blog Template

Hahaha... Tahun ni tahun paling malas nak wat template. 3 je aku buat tahun ni. Punyer la malas aku nih. Mungkin sebab leceh kot. Hehehe...


Bisnes

Of course bukan bisnes aku la. Aku cuma tolong promote je. Tapi kadang2 best gak tolong promote member2 nyer bisnes. Ada yang jadi. Ada yang yang tak jadi. Projek mega kitorang yang pasal card pendrive. Tapi sebab supplier ni jenis cakap putar belit, sat nak bagi harga sekian2, sat bagi harga sekian. Last2 bisnes ni cancel. Naseb baek tak kuar modal lagi. Tapi yang bagus nyer projek mega tak menjadi ni, aku mula kenal sape yang bersungguh2 wat keje and sape yang tak.


[Penat aku design poster ni. Sila puji walaupun bisnes lingkup]


Ada gak aku tolong promote Kaspersky. Tapi member aku dah tak jual dah rasa nyer. Dia tukar wat benda laen lak. Lepas tu ada la beberapa lagi yang aku tolong promote. Serabut lak korang baca kalo aku list kan sumer. Lagi pun, kalo nak list sumer, bukan wrap up 2012 dah la entri nih.


Personal Stuff

Benda yang paling penting berlaku kat aku tahun 2012 ni, of course la yang the fact that aku ni dah berkahwin. Ada aku tulis kat dalam entri yang INI. Honeymoon lak kat Tok Bali dan Melaka. Kemudian, lepas 2 tahun setengah aku keje sebagai kontrak, akhir nyer bulan April ari tuh aku di"permanent"kan. Bulan Jun ari tu gi induksi kat Shah Alam.


 [Ehem...]


Tapi ada satu benda yang aku perasan. Mungkin faktor2 macam busy dengan keje, banyak sangat bercuti atau pun aku sememang nyer seorang yang pemalas, tapi jumlah entri 2012 cuma separuh berbanding 2011. Tapi takpe. Yang penting kualiti. Walaupun takde la kualiti mana sangat pun entri aku. Kih3...


Monday, December 24, 2012

Hingga ke Hujung

Mesti korang pelik kan ngan tajuk aku hari ni. Hingga ke Hujung. Tajuk cerekarama TV3? Bukan... Bukan... Jadi, apa yang hingga ke hujung? Hingga ke hujung tanduk? Apa yang si ReX ni cuba sampai kan ni. Hehehe...

Aku nak sembang pasal cuti sebenar nyer. Esok kan Krismas. Cuti. So mood cuti tu dah start nak ada. Kat ofis pun dah tak ramai orang. Sumer pakat cuti. Dengan cafeteria2 skali tutup, pakat cuti skali. Diorang pun tahu kalo bukak kedai ari ni, wat rugi je.

Hingga ke hujung? Means aku nak cuti hingga ke hujung tahun. Walaupun 30hb tu dah masuk keje balik, tapi still aku nak kata tu hujung tahun gak. Lagi pun, Kedah tak amek cuti Tahun Baru. So takde makna nyer nak cuti sampai Tahun Baru.

Kepada yang menyambut Krismas, aku ucapakan selamat menyambut Hari Krismas. Don't drink and drive and kill yourself. Hehehe... Pada yang tak menyambut, aku ucapkan selamat bercuti. Bawak kereta tu hati2. Highway banyak kereta time cuti2 gini.




p/s: errr, nak bercuti daripada blogging bole tak?


Sunday, December 23, 2012

Korean Drama - Sungkyungkwan Scandal

Nak dekat 2 bulan lebih aku tak update apa2 pasal drama Korea. Bukan sebab takde citer untuk aku tengok. Sebab citer yang aku baru abes tengok ni agak membosankan sket. Tapi sebab nak review nyer pasal, aku hadapkan gak la, plus takde drama laen dalam koleksi aku lagi masa tuh.




Citer ni mengisahkan Kim Yoon He (Park Min Young, heroin City Hunter) yang selalu menyamar menjadi seorang scholar demi untuk membantu menyara mak dan abang nyer. Maklum la, zaman dlu orang perempuan mana bole jadi scholar. Kena duduk rumah je, tak pun meniaga. Sebab dia pun jenis yang bijak pandai, dia pun menyamar jadi scholar untuk melakukan tugas2 yang diberi kepada nyer.

Sampai la dia terjumpa dengan Lee Sun Joon (Micky Yoochun, hero Rooftop Prince) yang merupakan anak seorang menteri yang berpengaruh. Sebab tertarik dengan kebijaksaan Yoon He (yang pada masa tuh menyamar sebagai lelaki), dia mencadangkan supaya Yoon He untuk turut mengambil exam untuk memasuki Sungkyungkwan University (yang hanya lelaki je bole masuk).

Pada mula nyer of course Yoon He tak nak kan. Kang kalo rahsia terbongkar, kena hukum pancung lak. Tapi sebab last2 dia kena trick ngan Sun Joon, terpaksa la dia ambil exam tu, guna identiti abang dia. Dah la kena trick untuk amek exam, lulus lak. Jadi menyamar la dia sebagai lelaki untuk masuk ke Sungkyungkwan University. Nak tahu kisah nyer, sila la tonton sendiri. Sampai sini je review aku...




Aku sebenar nyer not into citer2 yang pasal zaman2 dlu ni. So maybe sebab tu kot aku bosan bila tonton citer ni. Aku tak bole hadap sangat citer2 macam ni. Sebab tu aku tak minat drama2 macam Princess Hour dan sebagai nyer.

Tapi kalo korang minat citer2 macam ni, apa kata korang give it a try. Tapi kalo korang nyer taste lebih kurang macam aku, lupa kan je la citer ni. Tengok citer laen je.




p/s: tengah layan drama BIG lak. tinggal 4 episod je lagi.


Friday, December 21, 2012

21.12.12

*pada hari yang dikatakan berlaku nyer kiamat, Aswadz dengan selamba nyer menaip satu entri yang agak pendek. kata nyer, hari belum kiamat. esok bole taip entri panjang2.




Bukan 12.12.12 ke tarikh yang diorang ramalkan doomsday? Ke aku yang silap? Apa pun, 12.12.12 bukan. 21.12.12 pun bukan. Mungkin 13.13.13 kot. Eh silap. Bulan takat Disember je. Apa pun, kalo diorang kata kalendar Mayan berhenti takat 21.12.12, kalo tiba2 ada ramalan Mayan yang baru, aku tak tau nak cakap apa la.


p/s: mohon buat ramalan dooms day yang baru supaya mereka yang percaya tak bersedih.


Thursday, December 20, 2012

Terminal Bas Amanjaya Ipoh

Sebelum aku gi Langkawi ari tuh, aku pernah naek bas Plusliner daripada KL ke Kulim. Masa on da way balik tu, bajet bas akan singgah rehat sama ada kat Sungai Perak atau Bukit Gantang (selalu nyer Bukit Gantang la). Tapi ari tuh aku pelik sebab tiba2 bas ikut jalan susur keluar ke Ipoh. Rupa2 nyer dia singgah kat terminas bas, Terminal Amanjaya, btol2 dekat dengan Mydin Ipoh yang baru bukak tuh.

First impression aku, memang menarik. Sebab dah macam drive-through lak. Bas terus naek tingkat 1, drop passenger dan terus tunggu penumpang kat ground floor. Terminal dia lak, perghhh... Ada la ala2 Puduraya skang. Nak tengok?


[Pandangan ruang legar terminal daripada tingkat 1]


[Kaunter tiket yang lebih teratur]


[Ari tuh diet. So tak tau harga ngan makanan dia ok ke tak]




[Tempat menunggu bas. Kalo pagar tak bukak, tak bole naek bas]


[Sambil tunggu bas, bole maen game dlu]




Cuma satu benda je leceh. Bila korang dah turun daripada bas untuk makan, korang tak leh automatik naek bas balik, walaupun bas tu ada je tunggu korang kat ground floor. Korang terpaksa tunggu sampai cukup masa, baru bole naek balik. So to be safe, better bawak skali barang2 berharga masa turun daripada bas. Aku pun naseb baek tergerak hati nak bawak beg laptop aku turun skali. Kalo tak, confirm tak dapat amek gambar risau gak kot2 laptop kena kebas.


Wednesday, December 19, 2012

Langkawi 12.12.12 - Entri Susulan

Ececece... Dan2 je ada entri susulan. Keh3... Saje je nak update pasal gi outstation hari ni. Aku tau korang mesti tertanya2 apa yang aku buat kat sana kan. Kalo tak tertanya2 pun, sila buat2 tertanya skang sambil baca entri ni. Silakan.

Actually aku tak banyak snap gambar pun sebab perasan busy dengan preparation. So tak banyak pun gambar untuk aku kongsikan kat sini. Yang ada pun gambar2 ni je la.






Sampai2 je Langkawi ari tuh, tak. Tak wat keje dlu. Kitorang gi penuhkan perut dlu. Salah tanggapan korang. Hehehe... Masa sampai tu pun dah kul bape (sebab flight petang). Kira makan petang merangkap malam dlu, balik bilik. Malam tu baru start keje. Bukak sumer kotak yang kitorang pos beberapa ari sebelum bertolak. Maka bermula la aktiviti2 preparation untuk conference tuh.


[Beg conference. Dalam ada buku, CD, gift dan beberapa benda lagi.
Beg mana yang cantik bagi korang?]


[Tag yang superb cantik]




[Buku program serta CD]


Buku, CD ngan tag tu aku yang design dengan bantuan AJK yang laen. Ada perasaan bangga sket di situ. Biasa la. Perasaan orang first timer memang macam nih. Padahal orang yang slalu buat relax2 je. Hehehe...  Tapi apa pun, yang paling best adalah masa dinner. Dengan launching bagai. Masa practice kalut semacam. Risau tak jadi pun ada. Tapi alhamdulillah, sumer nyer berjalan lancar time dinner. Ada video ni. Tapi tak sanggup aku nak upload sebab file dia 100++ Mb walaupun 5 min je.

Cuma outstation kali ni tak sempat nak berjalan je. Sempat beli coklat je sebab tempat beli coklat memang dekat sangat. Depan hotel je. Cuma rajin atau tak rajin nak menapak gi beli je.


p/s: tak sempat melepak kat Pantai Chenang.


Tuesday, December 18, 2012

Le Lanun Ranggi Contest

Ehem... Hari ni aku nak join satu contest lagi (mesti korang kagum ngan aku sebab rajin join contest). Since tarikh tutup contest ni tinggal lagi 2 hari je, terpaksa la aku dahulu kan dlu entri ni walhal entri laen blom tulis lagi pun. Ehem...

Contest ni unik sket berbanding dengan contest2 laen yang slalu orang buat. Kenapa aku cakap macam tu? Sebab jarang aku tengok contest ni orang buat. Hahaha... Macam tak menjawab soalan lak jawapan aku nih. Takpe2. Korang baca entri ni sampai abes. Aku pasti korang akan jumpa jawapan tersebut.


[Kalau berminat join, rajin2 kan diri klik banner nih]


Cara nak join mudah je. Tak perlu tag sape2 pun. Tak perlu like2 pun. Tuan empunya blog pun takde suruh follow blog dia pun. Tapi aku follow blog dia dan dah lama blog dia ada kat dalam bloglist aku untuk membuktikan skill bodekan aku yang superb sebab blog dia memang best. Mohon lawat blog beliau.

Cara nak join mudah je (ini kaedah mengulang, mohon jangan buat time tulis karangan). Korang cuma perlu isi je perkataan kat buble dalam lukisan ni. Tapi sila jangan save gambar yang aku buat ni dan overwrite. Jangan. Sila amek gambar yang original kat tuan yang buat contest ni.




p/s: kepada saudara Aujinz, anda hensem (begitu juga aku). oleh itu, sila bagi saya menang. hehehe...


Sunday, December 16, 2012

Ke Laut?

Apa yang ke laut? Menangkap ikan barangkali? Moh kita ke laut. Hehehe... Bukan2. Sumer nyer takde kena mengena ngan nak pergi laut ke, nak tangkap ikan ke. Bukan2. Sejak outstation ke "seberang laut" baru2 ni, agak lama gak aku tak bukak blog. Apatah lagi nak update blog. Agak busy. Tak tahu nak cilok tang mana masa untuk update blog.

Aku baru balik Jumaat lepas. Tapi agak nyer lepas aku balik dari Langkawi, agak2 mood blogging aku pun tercicir tengah2 laut masa terbang balik ke sini. Ni pun aku gagah kan jugak diri untuk update blog, walaupun kualiti entri ntah ke mana. Tercicir kat laut gak kot.

Apa pun, insyaAllah aku akan kembali. Nantikan kemunculan entri terbaru aku di pawagam yang berdekatan dengan anda. Hahaha...

Sunday, December 9, 2012

Iezah Last Giveaway 2012



Mungkin ni last giveaway yang aku akan join untuk tahun ni, kalo aku malas la. Kalo aku rajin, mungkin yang ni akan jadi kedua terakhir, ketiga terakhir atau seterus nyer. Sebenar nyer nak join contest ni, tak perlu wat entri pun. Tapi dah alang2 nak join contest dan takde idea nak update nak update blog, apa salah nyer aku buat entri pasal GA ni kan. Hehehe...


p/s: otak dah fikir Langkawi je, macam mana nak cari idea nak update blog.


Saturday, December 8, 2012

Langkawi 12.12.12

*tarik nafas... lepas...

Hari ni baru dapat chillax sket. Minggu yang agak hectic baru je lepas. Kalo ikutkan nak update blog malam semalam. Tapi kurang ada mood nak update. Kalo ikutkan semalam aku cuti. Tapi sebab ada hal penting, ari Jumaat pun aku kena masuk keje gak. Tapi takpe. Ganti ari Ahad. Muehehe...

Tajuk entri "Langkawi 12.12.12" tu bukan tajuk giveaway ye. Hehehe... Mana yang follow blog aku ni, diorang mungkin tau la (mungkin la) apa yang aku maksud kan tuh. Ari Isnin ni fly ke sana. Tak sabar pun ada. Tapi bila fikir balik banyak keje nak kena settle masa kat sana, ntah sempat ke tak nak jalan2.

Apa pun, aku nak minta maaf kat team GBS sebab tak dapat join gathering belah utara. Ingatkan ari tu sempat la nak join sebab selalu nyer ari Sabtu aku akan balik ke Kulim. Tapi sebab since aku keje semalam dan ari ni baru cuti, tak dapat aku nak join. Tapi aku tau, kelibat aku takde pun, takde effect kat korang pun kan. Bukan ada yang kenal aku pun. Hehehe...




Wednesday, December 5, 2012

Wordless Wednesday #16



Thursday, November 29, 2012

AinHaQis' Giveaway

Minggu ni aku agak busy gak. So nak menaip entri panjang2, memang tak sempat. Idea pun tak menjelma sebab otak dah fokus kat tempat laen. Kalo idea datang pun, cuma 2 benda je yang akan berlaku. Sama ada idea tu hilang lepas 5 minit atau pun aku perap idea tu dalam blog post.





Ari ni aku nak join satu GA. Tu pun rasa tertarik nak join lepas baca kat blog CP. Cara nak join pun simple je. Tak perlu buat entri pun. Nak tau camne nak join? Jangan tanya aku. Sila la klik kat banner di atas untuk informasi yang lebih lanjut. Hehehe... Terskema lak ayat.


Mangsa yang kena tag:


p/s: aku maen tag je ni. ada yang nak join tak?


Monday, November 26, 2012

2nd Anniversary Giveaway by SHxoxo



Actually ni first time aku masuk blog tuan empunya giveaway. So maybe tak bole kira sebagai follower la kan. Tapi tak salah kalo nak join kan. Jap2. Baru nak follow nih. Hehehe... Sebagai first timer ke blog beliau, kagum dengan loading blog dia. Laju. Ke internet aku yang laju? Template blog pun simple je. Tak serabut mata tengok. Haaaa... Saya dah kipas baek punya. Sila bagi saya menang. Tak, tak gurau. Saya serius. Sila bagi saya menang. Hehehe...

Kata2 hikmat aku. "The man who stop the time!!!"




Hahaha... Bukan2. Tu Running Man nyer kata2 hikmat. Kata2 hikmat aku untuk giveaway,


"Err tak yah kata2 hikmat bole tak?"


Bila tengok hadiah, banyak lak shawl. Tu yang berminat nak join. Mana la tau kot2 menang. Bole bagi kat wife. Kalo wife tak nak, aku pakai sendiri. Buat lilit kat tengkuk, macam retis Korea lelaki. Kih3... Tak pun lilit kat seluar, biar berjuntai2. Macam budak hip hop lak.

Ok. Aku dah mula melalut ni. Dalam giveaway tu, dia takde sruh melalut macam ni pun. Jadi, jangan segan silu kalo nak join. Klik kat banner atau klik kat SINI untuk tengok peraturan2 yang perlu dipatuhi. Tak patuh, anda kena patuk. Hehehe...


Sunday, November 25, 2012

Nasi Tak Sampai Lagi!!!

Sebenar nyer idea ni datang lepas cuti raya haji ari tuh. 1st hand experience. Biasa la kan. Cuti Aidiladha, sumer orang pun cuti. Tapi aku kena ni lebih kurang seminggu lepas tu kot. Restoran tempat aku tu makan lak, dah tau pekerja tak cukup, tapi gatal gak nak bukak kan. Jadi la macam ni...




In the end, nasik aku tak pernah sampai. Lepas sejam menunggu. Sebab malas dah nak tunggu, aku cabut. Masa nak bayar tu, aku perli2 sket tukang jaga kaunter tuh (tak tau la owner ke bukan). Naseb baek terus dia bagi percuma je air tuh. Tak yah bayar. Last2 aku terus gi makan mamak je. Tak yah tunggu2 order. Amek terus nasi. "Dey mamak, kasi ayam sama itu kobis. Kuah campuuurrrrr..."

Sebenar nyer aku pelik bila tauke kedai kira nak untung je. Kualiti servis tak jaga. Kalo dah tau tak cukup pekerja, tak yah la bukak kedai. Customer yang seksa. Tukang amek order sorang je. Orang yang nak makan ramai. Tukang amek order lak macam nak tak nak je amek order. Aku panggil 2-3 kali pun tak datang2. Nak aku tarik telinga, pastu sebut satu2 kat telinga anda? Begitu kah? Mahu kah? Kah kah kah??? Eh, apsal aku gelak.

Last2, customer lari. Customer regular? Pun lari (aku la tuh). Laen kali nak makan kedai ni, memang usha line dlu. Orang tak ramai, baru singgah. Kalo ramai, sorry der. Sat lagi ada yang tak amek order aku lak. Peringatan kat diri sendiri. Hehehe...


p/s: sedap tu sedap. tapi kalo macam ni la gaya nyer, memang fikir 48 kali nak datang.


Saturday, November 24, 2012

Word Verification

Aku rasa pun sumer blogger2 pun dah aware kan pasal word verification yang muncul masa nak komen entri. Ada blogger yang pakai, ada blogger yang pakai. Macam aku, aku tak pakai. Fungsi word verification ni untuk nak make sure orang yang komen tu sebenar2 nyer seorang manusia. Hantu, zombie apocalypse dan makhluk yang seangkatan dengan nyer tak dibenarkan untuk komen sama sekali. Tapi ada satu masalah nyer dengan penggunaan word verification nih untuk orang2 yang nak komen entri kita.




Masalah nyer bila word verification tu kuar tahap yang gaban susah. Bila tekan2 pun, alih2 salah. Aku pernah jumpa yang tahap verification dia bole tahan susah. Perkataan panjang. Nombor lak kecik. Salah sekali mungkin orang tak kisah la. Tapi kalo dah 2-3 kali salah, aku sure orang tak komen dah. Diorang terus tutup je blog tuh. Kan rugi satu komen yang membina mahupun komen tak berapa membina.

Tahap kesusahan word verification ni bole adjust ke? Aku tak pernah guna, so tak tahu. Kalo bole adjust, jangan la letak tahap kesusahan yang tinggi. Kalo bole, tak yah letak langsung la. Apa salah nyer kalo hantu ngan zombie pun nak komen blog korang. Makna nyer blog korang famous amos la tuh. Hehehe...


Friday, November 23, 2012

2 Days Break

Akhir nyer sampai gak hari Jumaat. Dapat relax2 sket. Minggu ni agak busy dengan hal2 keje sebab conference pun tinggal lagi 2-3 minggu lagi je nak conference. Sebab tu tak sempat berblogging sangat. Sempat baca blog je. Nak menaip? Memang tak dapat la sebab kepala otak dah penuh ngan hal keje.

Alhamdulillah, buku proceeding untuk conference hampir settle. Rabu lepas dah siap compile sumer dan hantar untuk publishing. Publish mockup buku dlu. Kalo mockup buku ok, baru bole publish, ye tak. Kang kalo terus publish sumer, tengok2 ada yang tak kena lak. Naya dan teraniaya je. Semalam pun still busy wat editing sebab ada je orang yang still register (last minute nyer register nih) ngan ada yang edit2 abstrak la. Minggu depan insyaAllah settle buku proceeding dan start busy wat benda laen lak.

Nak tengok bilik operasi kitorang?


[Masing2 khusyuk wat keje]


[Task sampai tak cukup 1 white board, pakai 2 terus]


Jumaat Sabtu ni nak rehat cukup2. Nak tdo banyak2. Bila datang keje ari Ahad nanti, at least ada cukup energy untuk wat keje tanpa stress. Hehehe... Malam semalam sempat baca blog kejap. Tu pun kepala otak dah tak bole fokus sangat. Blog Puteri Kasih ada buat bloglist untuk 2013 untuk sape2 yang nak join. Sebab aku dah tak bape nak fokus masa baca entri tuh, aku ingatkan semalam tarikh last. Rupa2 nyer ada lagi sebulan. Haishh... Apa pun, nak rehat banyak2. Ok bye.


p/s: jumaat sabtu ni nak try pulun taip entri sampai lebam.


Thursday, November 15, 2012

Silent Hill - Revelation

 

Another review coming up this week. Movie kali ni adalah Silent Hill Revelation. Sebenar nyer aku ingatkan movie ni pasal hantu. Rupa nyer tidak. Ni sekuel Silent Hill yang sebelum2 ni (tak tahu ada bape citer sebelum ni). Yang sebelum2 ni sumer aku tak pernah tengok. So memang tak tahu langsung citer ni pasal apa. Tapi aku tahu ada game nama Silent Hill. Yesza... Muvi ni is based on that game.

Mula2 citer ni start, macam nak seram. Masa tu ingatkan citer pasal hantu ke hape. Laaaa... Rupa nyer citer pasal kuasa jahat. Dah macam citer Resident Evil pun ada. Sebab apa aku cakap macam tu? Sebab watak2 makhluk dia dah macam karakter Resident Evil lak aku tengok.




Ini mungkin pendapat aku je sebab aku tak pernah maen game Silent Hill dan tak pernah tengok filem2 Silent Hill yang sebelum2 ni. Tapi jalan citer dia agak kurang menarik. Mungkin ada sesetengah part tu yang bole tahan la. Tapi secara overall, tak menarik minat aku sangat.

Lagi2 sebab diri rasa tertipu ingatkan citer ni citer hantu, tapi bukan. So mood aku waktu tengok citer ni mungkin dah kureng sket.




Monday, November 12, 2012

Durian Crepe

Durian Crepe atau Crepe Durian, ikut la mana satu yang korang sker nak sebut. Musim durian dah tiba. So ada satu jenis makanan yang tiba2 hangat diperkatakan. Durian Crepe. Aku masa dengar crepe2 nih, aku ingatkan makanan yang ala2 kerepek. Rangup bila dikunyah. Kruk kruk. Tapi bukan rupa nyer.




Terima kasih la kat wife aku sebab orderkan untuk suami dia makan. Kalo tak, sampai bila pun tak tahu yang Durian Crepe ni takde kena mengena dengan kerepek daripada segi rupa mahupun rasa. Hahaha... Durian Crepe ni order kat Kulim je. Senang citer. Tak yah cari jauh2. Order ngan Kulim Cupcake je. Kalo nak check-it-out FB dia, klik kat SINI. Sape2 yang duduk Kulim or yang berdekatan ngan Kulim, boleh la tengok2 blog dia. Dia bukan setakat wat Durian Crepe je. Kek cupcake sumer dia wat kalo tak silap.




Rasa Durian Crepe ni memang sedap tak hengat. Lagi2 aku ni jenis minat makan durian. Kopek sendiri je malas. Hehehe... Sedap memang sedap. Rasa macam nak makan lagi. Tapi nak makan banyak pun susah gak. Sebab bila sendawa, keluar bau durian. So kalo nak makan banyak, elakkan berada di tempat yang ramai orang. Nanti orang laen rasa tak selesa lak.


p/s: fenemone crepe melanda dunia blog. bukak blog ni, citer pasal durian crepe. blog yang tu pun citer pasal benda yang sama.


Sunday, November 11, 2012

Skyfall

My name is Bond. James Bond.

Owh, tu bukan nama aku. Tu nama watak utama dalam muvi kali nih.

Skyfall merupakan filem francais James Bond yang terbaru. Dan orang kata muvi Skyfall ni merupakan "skyfall" di kalangan filem2 James Bond yang laen. Makna nyer, memang sesuai lak nama tuh ngan tahap citer nih. Takpe, kita tunggu next movie lak. Bertambah ke "skyfall" francais James Bond nih.




Pasal apa citer nih diberi nama Skyfall? Yang aku paham, ada 3 la. Pertama, menunjukkan kareer James Bond yang merudum daripada seorang agen yang hebat kepada agen yang tak bape nak hebat. Semua bermula bila dia kena tembak oleh member sendiri semasa scene bergelut kat atas keretapi. Bila dia kembali bertugas, dia tak berada pada prestasi yang memuaskan.

Kedua, reputasi MI6 yang juga merudum bila bangunan diorang kena bom oleh seseorang yang mempunyai dendam terhadap M (heroin James Bond kali ni, hahaha...), ketua MI6. So kira nyer kerajaan London seolah2 macam dah kurang percaya akan kebolehan MI6 untuk menangani masalah terrorism.

Ketiga, of course, venue scene terakhir diadakan. Skyfall, tempat kelahiran James Bond dan merupakan tempat tersemadi nyer ibu bapa James Bond. Ironi tak? Hahaha... Well, tu je 3 maksud yang aku bole fikir? Kalo korang ada apa2 nak tambah, bole share kat ruang komen ye.




Jadi persoalan nyer, nape ramai yang orang cakap muvi Skyfall ni tak best? Umpama skyfall terhadap francais James Bond. Kenapa?

Personally, aku nak cakap yang citer ni tak best pun, tak gak. Bagi aku Skyfall ni ok la. Cuma maybe tak setanding muvi2 James Bond yang laen. Tapi takde la teruk sangat pun. Hampeh lagi citer Snow White and the Huntsman ngan Twilight Breaking Dawn. Nak tahu aku bagi bape point?




Wednesday, November 7, 2012

Wordless Wednesday #15



Monday, November 5, 2012

First GA by TirahZairi

Hari ni aku amek sket masa untuk join GA yang dibuat oleh salah sorang ahli GBS. Tirah Zairi nama budak nih. Sebab tarikh tutup pun 10 November nih, kalo aku tangguh2, confirm sampai ke sudah aku tak wat. Since ni si Tirah nyer first GA, ingat nak bagi support la sket kan. Lagi pun bukan susah mana pun GA dia nih. Kalo susah, memang aku tak masuk dah. Jenuh aku nak memikiorkan macam mana nak wat entri nanti.

Bila belek2 entri GA nih, aku terpaksa check diri sendiri dlu. Bila aku check2, aku scan2, sah...!!! Aku bukan retis. Tapi nak kata popular tu, mungkin sket2 la. Masa zaman universiti dlu. Keh3... Jadi dengan confirm nyer aku sesuai dengan tema slogan "Bukan.Retis.Fofular". Btol kan fofular tu popular? Masa aku baca perkataan ni, aku ingatkan nama kuih tadi.


[Tirah, ni banner ke bukan? Kalo bukan, hang anggap
aku promo muka hang je la]


Owh, lupa lak. Dia sruh aku tag orang untuk join. Hmmmm... Sape agak2 yang akan jadi mangsa tag aku nih? Hhhmmmm....


Mangsa-mangsa:



Sunday, November 4, 2012

Cuti-Cuti daripada Blogging




Mungkin itu kot term yang sesuai dengan apa yang berlaku kat aku skang nih. Lagi2 bila tambah ngan musim cuti, bertambah2 lah aku menyepi daripada aktiviti blogging nih. Bukan apa. Keje aku banyak. So of course la aku nak kena tumpu ngan keje aku dlu kan. Conference pun dah tinggal sebulan je lagi. Tak lama dah tuh.

Start je cuti Hari Raya Aidiladha hari tu, terus aku menyepi kejap. Cuti satu hal. Abes cuti, keje untuk conference tu nak kena buat. Ada keje yang kalo aku tak siap, orang laen pun usah harap nak siap. Tak leh nak susahkan orang laen kan. Esok lusa tulat, aku pun tak pasti sama ada aku still bole aktif berblogging sangat. Seminggu satu entri tu insyaAllah bole la lagi kot.

Tapi don't worry. Post entri tu mungkin jarang, tapi tiap2 ari aku baca je blog korang sebagai mukadimah sebelum aku start wat keje. Hehehe...

Thursday, October 25, 2012

Spontaneous Thursday #6

Berjalan masuk ofis.
Lengang.
Tengah hari gi makan kat cafe.
Lauk banyak.
Orang takde.
2-3 orang je yang tengah makan.
Yang laen?
Huh, dah cuti rupa nyer.


SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA...

Monday, October 22, 2012

Not-so-close Friend

Saje je bubuh tajuk entri dalam bahasa omputih. Tapi worry not. Entri dalam bahasa ommayu... Hahaha... Jahanam bahasa melayu aku kali nih.

Antara kalangan kita, mesti ada kawan yang kita kenal. Kita consider sebagai kawan. Tapi tak rapat. Maybe just kenal gitu2 je. Pernah bersembang. Tak kira la selalu ke jarang. Tapi banyak benda pasal dia yang korang tak tahu.

Sometimes kalo korang "ter"keluar berdua, mesti ada moment2 yang agak awkward. "Ter"keluar kat sini boleh bermaksud sama ada korang terserempak kat luar lalu terus decide nak jalan sama2. Atau pun korang planning nak keluar bertiga, tapi sorang tak dapat nak hadir. Kat situ timbul nyer perkataan "ter"keluar. Hehehe... Okay2. Sambung balik citer pasal awkward moment tadi. Mesti pernah berlaku kat korang kan. Paling koman pun mesti kat bawah ni pernah terjadi. Btol tak?




Kadang2 dengan housemate pun jadi gak. Tapi selalu nyer dengan housemate yang korang baru kenal la. Jarang berlaku dengan housemate yang dah lama kenal. Kalo pernah berlaku gak, aku tak tau nak cakap apa la kan.




Padahal kalo korang tanya straight je, "perut aku dah kenyang ni. jom blah..." atau "weyh, pi basuh pinggan mangkuk tu haaaa... kan turn ko ari nih", aku rasa mostly diorang no hal la. Tapi kalo korang tau yang dia nih jenis macam2 sket, pandai2 la korang handle kan. Tak kan aku nak ajar kot. Hehehe...


Sunday, October 21, 2012

Masukkan Perkataan dalam Gambar Hollow

Bila aku baca balik tajuk, maksud dia macam lari sket. Tapi in the end, aku terpaksa pakai tajuk ni sebab aku tak dapat fikir tajuk laen yang lagi sesuai untuk aku guna. Tapi kalo korang ada idea yang lagi bagus untuk tajuk ni, isyaAllah aku tukar.

Sebenar nyer aku nak buat tutorial macam mana aku combine kan perkataan dengan gambar macam kat dalam entri yang INI. Ada la dalam 2 minggu aku tertangguh nak wat tutorial ni. Sebab aku pun agak busy kebelakangan ni. So tak bape nak sempat untuk wat tutorial. Tapi relax. Ni aku tengah nak menaip tutorial la nih. Hehehe...


[Tutorial Image 1]


Based on tutorial Image 1

1. Bukak file gambar yang korang nak combine kan tuh. Dalam tutorial ni, aku guna kan 2 gambar yang macam dalam Tutorial Image 1 nih.

2. Make sure korang nyer gambar tu dalam format png. Kalo tak, korang kena delete background layout gambar korang guna magic wand tool (1). Yang memang dah dalam format png, korang skip terus ke step ke-7.


[Tutorial Image 2]


Based on Tutorial Image 2

3. Untuk delete background layer, klik simbol padlock (2).

4. Bila new layer window open, klik OK.

5. Pilih magic wand tool (3) dan klik pada background image yang korang nak delete tadi.

6. Tekan butang delete. Kalo tak jumpa butang delete, sila tanya jiran sebelah kot2 diorang tau button delete korang kat mana.


[Tutorial Image 3]


Based on Tutorial Image 3

7. Sebelum korang start combine 2 gambar tadi, korang kena create 2 gambar baru yang kosong. Satu untuk korang guna sebagai gambar yang korang dah combine dan satu lagi sebagai backup keje korang.

8. Combine gambar korang tadi ke dalam salah satu gambar yang korang create tadi dan gambar macam Tutorial Image 3 akan terbentuk. Tapi of course tak abes lagi la kan. Skang korang nampak kan seolah2 perkataan AMC 2012 ni ada kat dalam bahagian hollow gambar gear.


[Tutorial Image 4]


Based on Tutorial Image 4

9. Untuk senang untuk explain further, aku akan rename layer seperti berikut. Layer yang ada gambar perkataan aku rename sebagai "wording" dan layer yang ada gambar hollow gear sebagai "hollow".

10. Pilih layer "wording" (4).

11. Pilih magic wand tool (5) dan klik pada salah satu huruf pada layer "wording" tadi (6).


[Tutorial Image 5]


Based on Tutorial Image 5

12. Klik pada "hollow" layer (7) dan pilih move tool (8).

13. Drag huruf tadi (9) ke backup image yang korang baru create tadi.


[Tutorial Image 6]


Based on Tutorial Image 6

14. Backup image yang korang create tadi akan jadi macam Tutorial Image 6.


[Tutorial Image 7]


Based on Tutorial Image 7

15. Repeat step 10-13 sampai korang dah drag sumer huruf yang overlap dengan gambar hollow gear tadi.

16. Gambar backup tadi akan jadi macam Tutorial Image 7.

17. Lepas korang dah selesai, korang kena drag balik sumer huruf dalam gambar backup tadi ke gambar yang original. Tapi sebelum tu, korang kena make sure yang layer "wording" berada kat atas layer "hollow".

18. Drag huruf (11) tadi ke gambar original guna move tool.


[Tutorial Image 8]


Based on Tutorial Image 8

19. Gambar korang akan jadi seperti Tutorial Image 8.


 [Tutorial Image 9]


Based on Tutorial Image 9

20. Menggunakan move tool (12), drag layer ke wording asal (13).

21. Repeat step 18-20 sampai complete.


[Tutorial Image 10]


Based on Tutorial Image 10

22. Tapi dalam sesetengah kes, in this case, berlaku pada huruf "C", area yang suppose to show up, turut tak nampak sebab ada kat bahagian belakang gear (14).

23. Menggunakan eraser tool (15), padam area yang kena block tadi, in this case area (14).


 [Tutorial Image 11]


Based on Tutorial Image 11

24. Korang nyer final work akan nampak seperti Tutorial Image 11. Tu pun kalo korang buat sebijik yang macam aku nyer la. Hehehe...


Kalo korang nak try sendiri dlu, korang bole download image yang macam aku guna kat dalam tutorial nih.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...