Thursday, December 20, 2012

Terminal Bas Amanjaya Ipoh

Sebelum aku gi Langkawi ari tuh, aku pernah naek bas Plusliner daripada KL ke Kulim. Masa on da way balik tu, bajet bas akan singgah rehat sama ada kat Sungai Perak atau Bukit Gantang (selalu nyer Bukit Gantang la). Tapi ari tuh aku pelik sebab tiba2 bas ikut jalan susur keluar ke Ipoh. Rupa2 nyer dia singgah kat terminas bas, Terminal Amanjaya, btol2 dekat dengan Mydin Ipoh yang baru bukak tuh.

First impression aku, memang menarik. Sebab dah macam drive-through lak. Bas terus naek tingkat 1, drop passenger dan terus tunggu penumpang kat ground floor. Terminal dia lak, perghhh... Ada la ala2 Puduraya skang. Nak tengok?


[Pandangan ruang legar terminal daripada tingkat 1]


[Kaunter tiket yang lebih teratur]


[Ari tuh diet. So tak tau harga ngan makanan dia ok ke tak]




[Tempat menunggu bas. Kalo pagar tak bukak, tak bole naek bas]


[Sambil tunggu bas, bole maen game dlu]




Cuma satu benda je leceh. Bila korang dah turun daripada bas untuk makan, korang tak leh automatik naek bas balik, walaupun bas tu ada je tunggu korang kat ground floor. Korang terpaksa tunggu sampai cukup masa, baru bole naek balik. So to be safe, better bawak skali barang2 berharga masa turun daripada bas. Aku pun naseb baek tergerak hati nak bawak beg laptop aku turun skali. Kalo tak, confirm tak dapat amek gambar risau gak kot2 laptop kena kebas.


8 comments:

Aida Omar said...

peh! terminal bas sekarang dah macam airport.. dulu naik kat pudu 2 tahun ulang alik KL-Ayer Hitam pudu still menakutkan. Sekarang kemain maju.. nie siap ada game lagi. Eh kiranya bila turun kena tunggu sampai pagar tu bukak baru boleh naik?

vanilla said...

mcm tbs kat cheras tu jgk...moden dan macam2 ada..eh, amek gmba pakai laptop ka? dok pehe kawe

eintan nurfuzie said...

cik en slalu g mydin sebelah tu je.. x berkesempatan melawat stesen bus tu.. heheh. anyway nice gak la stesen bas tu.. thanks sbb info ni

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waahhh...baru nie...

hnahdy said...

ok feztime tengok terminal bas mcm ni.. gahnya.. baru buat ek

aswadz said...

@aida: a'ah. so leceh sket la.

@vanilla: bkn la. kamera ada kat dlm beg laptop.

@eintan: kalo ada saudara nak dtg ipoh, sruh diorang turun kat stesen bas ni. baru ada tujuan nak masuk stesen bas ni. hehehe...

@CMA: aku pun terkejut. last time lalu mcm x start beroperasi lg.

@hnahdy: a'ah. tp kat pudu tu dah lama ubah suai. lbh kurang gini gak la.

ieja said...

sorry tanya..bas Plusliner KL - Kulim mmg last station kulim ke? or pengkalan hulu?

aswadz said...

sori lambat reply. Plusliner KL-Kulim last station dia memang kat Kulim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...