Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Thursday, December 25, 2014

Doa untuk Mangsa Banjir

Korang bayangkan, pada suatu hari yang hujan je memanjang, korang tengah buat keje kat office. Tepat pukul 5, korang punch card nak balik. Sampai2 tingkat bawah, air penuh membanjiri ruang bawah. Nak redah tak boleh, sebab air laju. Korang cuma boleh pandang sayu je tengok kereta korang dari jauh. Kena hanyut dengan arus deras banjir.

Mungkin ada daripada mereka yang telah mengalami situasi seperti di atas sewaktu paras air mula naik di sesetengah kawasan di pantai timur Semenanjung Malaysia. Antara negeri2 yang teruk dilanda banjir adalah Kelantan dan Terengganu. Tapi kali ni nyer banjir memang agak luar biasa disebabkan gabungan 3 fenomena iaitu fenomena new moon, solstis musim sejuk dan tiupan angin kencang. Di Kelantan tu patut nyer dah diisytiharkan darurat dah kerana sampai ada sesetengah kawasan tu bantuan susah nak dihantar.


banjir 2014, kelantan, kota bharu, tesco kb
 [Tesco Kota Bharu, Kelantan]


banjir 2014, kelantan, hospital, kuala krai
[Hospital di Kuala Krai, Kelantan kalau tak silap aku]


banjir 2014, kelantan, stadium sultan mahmud
[Stadium Kota Bharu, Kelantan]


Perlis dan Kuantan, Pahang turut terjejas. Even kampung aku pun banjir gak. Kuala Kangsar yang berbelas2 tahun tak banjir pun banjir jugak. Cuma pekan Kuala Kangsar je yang terjejas, berhampiran Sungai Perak sebab kawasan tu memang rendah.


banjir 2014, kuala kangsar


Mari kita sama2 doakan supaya semua bantuan dapat dihulurkan dengan segera. Doakan semua nyer berada dalam keadaan selamat.


p/s: selamat menyambut hari krismas bagi mereka yang menyambutnya.


Sunday, December 21, 2014

Thailand Menang Piala, Malaysia Menang Sorak

Itu lah yang aku nak katakan.

It's okay kita kalah. Sebab aku yakin, ramai peminat bola sepak tanah air kagum dengan kebangkitan skuad Harimau Malaya yang mendahului sehingga 3-0 pada babak pertama. Something yang ramai orang rasa hampir mustahil untuk dibuat. Tapi diorang buat.


aff suzuki cup, final 2014, thailand malaysia
[Recycle gambar semalam je. Hehehe...]


Walaupun kalah, memang puas hati dengan persembahan diorang. Bak kata aku tadi, Thailand menang piala, kita menang sorak. Yang penting semangat nak menang tu ada. 2 tahun lagi kita cuba lagi. Cuma satu je aku tak puas hati. Norshahrul Idlan Talaha. Mamat ni tak boleh score gol dah ke? Tak reti buat first timer ke? Nape nak kena stop ball dulu sedangkan peluang dah terhidang depan mata? Adehhh...


Saturday, December 20, 2014

Malaysia vs Thailand Final 2nd Leg

aff suzuki cup, final, malaysia vs thailand, harimau malaya


Malam ni mungkin malam yang ditunggu2 oleh peminat bola sepak tanah air. Penentuan Final Piala AFF Suzuki 2nd Leg. Final pertama ari tuh team Malaysia kecundang 2-0 di tangan Thailand. Harap2 malam ni akan ada keajaiban lagi sekali seperti masa lawan Vietnam ari tuh.

Walaupun miracle tu susah nak berlaku 2 kali berturut2, tapi aku still menaruh harapan supaya player Malaysia maen sampai mati bermati-matian demi mengelak aib di bumi sendiri. Nak menang secara agregate tu mungkin sukar memandangkan kita pun sedia tahu yang team Thailand ni memang power. Tapi aku still harap team kita membawa pulang kejayaan. Supaya ESOK BOLEH CUTI (sebab Ahad orang Kedah keje). Hahaha...

Okay, serius. Aku harap Harimau Malaya boleh menang.


p/s: confirm malam ni ramai terpaku depan TV.
p/s 2: confirm malam ni banyak "live commentator" kat Facebook.

 


Friday, December 19, 2014

Rock Lemon

Apa itu rock lemon? Anyone?


rock lemon, entri style kartun, 9gag


Aku tak tau la sama ada perkataan "rockmelon" ni sejenis tongue twister atau tak. Tapi aku ada kawan yang tersebut rockmelon sampai jadi rock lemon. Rock lemon melon ni sebenar nyer lebih kurang macam tembikai susu gak. Tapi laen sket sebab isi rockmelon ni lebih kekuningan.


rockmelon


Aku tak tau apa nama rockmelon ni dalam BM. Ada yang tau tak?


Thursday, December 18, 2014

Kenapa Aku Berhibernasi

Selama sebulan setengah aku tak update blog ni, mesti tak ramai tertanya2 mana aku pergi. Sepanjang tempoh masa tuh, sebenar nyer aku busy dengan kerja2 kat office sebab hujung bulan November ari tuh, office aku ada organize conference dan workshop kat Langkawi. Ada 2 event yang akan berlangsung. Double the works. Jadi ada banyak la keje nak kena buat. Lagi2 bila tarikh nak dekat.


organize, event
 [Bilik operasi yang bersepah]


organize, event
[Tengah sibuk transfer file dalam 200++ pendrive untuk peserta]


Takde la busy sampai tak dapat online langsung. Ada la sempat baca blog korang. Nak update blog sendiri tu yang tak berapa nak sempat. Hehehe... Boleh dikatakan AJK yang ada kurang mencukupi. Tapi tak bermakna keje tak boleh siap. Cuma kerahan tenaga tu lebih sket la. Tapi takpe. Kitorang power...


organize, event, checklist
[Tengah tulis checklist sebelum berangkat ke Langkawi]


Tup tap tup tap... Dah sebulan aku tak update blog. Dan tibalah waktu untuk kitorang berangkat ke Langkawi...


barang
[Barang yang dah tak muat diangkut dengan kereta untuk naek feri, terpaksa diangkut
naik kapal terbang]


airasia
[No caption is required. Hehehe...]


AJK, secretariat
[Cut the story short, ni dia team yang menjayakan event]


selfie
[Jarang aku berselfie...]


So itu lah dia citer "Kenapa Aku Berhibernasi", walaupun simple sangat entri ni. Kalau aku nak citer detail satu2, berjela entri ni nanti. Lagi pun, ada banyak yang aku tak ingat daripada yang ingat. Hahaha... Tu yang malas nak citer.

Walaupun pergi Langkawi, takde banyak masa nak berjalan pun. Memang spend masa kat pekan Kuah je. Masa terluang yang ada pun aku guna untuk berjalan memborong coklat je. Sebab tu takde gambar aku berjalan2 kat Langkawi.

Tapi apa pun, memang best walaupun takde masa nak berjalan. Sebab bukan selalu terlibat dalam organize event ni. At least dapat lari kejap daripada kerja yang selalu aku buat masa kat office. Asyik2 duduk dalam lab je bosan jugak kan. Hehehe...




Monday, December 15, 2014

Bernafas Kembali

Tak bermaksud yang aku pernah mati, pastu hidup semula ye.

"Bernafas kembali" merujuk kepada blog aku ni haa... Berhibernasi lama sangat. Ada la nak dekat sebulan setengah tak berupdate. Hahaha... Rasa nyer tak pernah aku hibernate lama sangat macam tuh. Sampai entri bulan November pun 0. Takde entri langsung.

Okay. Entri hari ni setakat ni je. Hambar tak? Hahaha... Korang biar la aku carik balik mood blogging aku. Dah ke laut mood aku tuh. Terpaksa pergi menjala kat tengah2 laut tu cari mood aku balik. Nanti ada masa, aku up entri baru.

Monday, October 27, 2014

Annabelle

Horror story turn into semi-horror.

Korang pernah tengok movie The Conjuring? Kalo pernah, tentu korang tahu pasal patung Annabelle yang menyeramkan ni. Patung ni pernah buat kemunculan cameo dalam filem tersebut. Movie Annabelle yang ni lebih kepada menceritakan how it all started. Macam mana satu patung yang biasa, menjadi satu patung yang berhantu dan angker. Hahaha... *gelak seram


annabelle, movie review, review


Sebelum korang baca review ni, do know that this story is real. Annabelle is real. Kalo korang nak baca the true story, klik kat SINI. Movie ni mengisahkan sepasang suami isteri bernama John dan Mia, yang sedang menunggu kelahiran cahaya mata. John yang mengetahui yang Mia gemar menyimpan koleksi patung, menghadiahkan sebuah patung (rujuk gambar atas) kepada nyer.

Mula2 takde apa yang berlaku. Sehinggalah suatu hari, rumah diorang diceroboh oleh penganut ajaran sesat aka satanic cult. Dan salah seorang daripada mereka membunuh diri untuk mengelak daripada ditangkap, sambil memegang patung tersebut, di mana beberapa titik darah menitik atas patung tersebut. Pengikut yang mati bunuh diri itu dikenali sebagai Annabelle Higgins.




Creepy? Well, not really. Maksud aku, citer ni la. Real life dia mungkin scary la. Hahaha... Sebab apa aku kata not really creepy? Pertama, jalan citer yang terlalu panjang sampai menimbulkan element2 kebosanan dalam diri. Bila dah rasa bosan, citer yang horror pun dah jadi tak horror dah. Kedua, part horror tu sket sangat.

Tak dinafikan, agak seram gak babak2 horror dia (kalau tengok kat rumah aku tak tau la seram ke tak). Tapi sebab mungkin dah agak bosan kan. So bila tengok pun macam dah tak scary sangat. Bayangkan korang kena tengok 90% of the story, which is agak bosan, untuk mendapatkan 10% part yang seram. Worth it? Korang judge sendiri.




Saturday, October 25, 2014

Salam Maal Hijrah 1436H

Aku ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah kepada korang semua dan selamat bercuti.




Aku sebenar nyer daripada hari Rabu hari tuh dah cuti. Isnin ni baru start keje balik. Sebab tuh dapat update blog semalam dan hari ni juga. Hehehe... Korang pun ada yang bercuti panjang ke?

Friday, October 24, 2014

Laju Update Blog

Of course bila baca je tajuk entri ni, serta merta korang dah tahu ia nyer takde kena mengena ngan blog aku. Hehehe... Tengok last update pun dah tahu. 27 September 2014. SEPTEMBER. Skang dah pun bulan Oktober. Lagi seminggu lak masuk bulan November. Sekian.

Ayat "laju update blog" ni aku tujukan kat korang yang tersenarai dalam bloglist aku, begitu juga yang komen kat blog aku ni. Ini membuatkan aku tertanya. Korang yang rajin update blog ke, atau aku yang dah lama tak blogwalking?

I know I've not been around lately but...

Ada orang miss aku ke? Hehehe...

Saturday, September 27, 2014

Konfius dan Ayat Tak Lengkap

Konfius. Ayat tak lengkap. Apa kaitan nyer?

In before... Lama giler aku tak update blog. Hahaha...

Ehemm... Aku percaya ada sesetengah daripada kita yang selalu bila time bercakap, ayat mesti tak habis. Tergantung. Mengharapkan kawan kita faham terus. Well, kadang2 diorang faham je. Cuma mungkin la kadang2 tu diorang lambat tangkap kan.


Situasi
Perbincangan tentang pendaftaran mana2 event (malas nak fikir event apa)


Staff A: Ko dah bagi ke?

Staff B: ?????????


confuse, konfius



Kan senang staff B nak jawab kalo staff A tanya "ko dah bagi nama ke belum?"


Tapi... Admit it. Korang malas. Aku malas. Kita memang pemalas. Dan kita memang suka bagi orang konfius. Hahaha... Dan sometimes memang best kalo dapat troll orang yang cakap tak lengkap nih.


Situasi
Lebih kurang sama macam situasi di atas. List nama untuk sesuatu training di office aku.


Member: Nama ko ada?

Aku: Ada. Nama aku Aswadz.

Member: $@%&#&T%%$@$@#@


Saturday, September 13, 2014

The Heirs

Actually daripada bulan lepas lagi aku nak buat review pasal k-drama ni. Bukan drama baru pun. Tapi takde la lama jugak. Hehehe... Baru je lepas tengok bulan lepas. Tapi sebab kemalasan melanda, ditambah pulak dengan ingatan yang kejap ingat kejap lupa, terus tak buat sampai sekarang. Hari ni baru ada kerajinan untuk menaip review.




The Heirs ni lebih merupakan kepada kisah cinta antara Kim Tan (lakonan Lee Min Ho) dan Cha Eun-Sang (Park Shin-Hye) yang berbeza darjat. Kim Tan datang daripada keluarga yang kaya manakala Cha Eun-Sang pula hanya merupakan anak kepada orang gaji. Dan kebetulan, emak Eun-Sang bekerja dengan keluarga Kim Tan.

Drama ni juga turut memaparkan beberapa konflik yang berlaku di sekeliling Kim Tan. Konflik Kim Tan dengan abang nyer. Konflik Kim Tan dengan rakan2 nyer, lebih2 lagi bekas kawan baik nyer, Choi Young-Do (Kim Woo-Bin). Yang penting, semua konflik ini berlaku kerana Kim Tan dan rakan2 nyer yang lain merupakan waris kepada perniagaan keluarga masing2. Nak tahu jalan citer dia macam mana, kena la tengok sendiri.




Secara general, drama ni boleh tahan best. Up sket from average. Permulaan dia agak bosan sket, so momentum aku untuk tengok tu agak terbantut sket. Tapi bila dah sampai tengah2 sket, baru rasa macam best sket nak tengok. Bila dah start rasa best tuh, baru la syok melayan citer nih.




Friday, September 12, 2014

Tukutho

tukutho, tukul thor


Sebenar nyer perbualan di atas ni berlaku time aku ngan member2 aku dok tengah sembang2. Pastu terbuka pulak topik pasal X-Men. Pasal movie diorang yang baru keluar tahun nih. Kemudian sembang pulak pasal Magneto dan The Avengers, kalau Magneto lawan The Avengers, sape yang menang. Pastu ada sorang member aku ni tanya soalan.


"Senjata apa yang paling power di Asgard?"

"Tukutho!!!"


Okay. Sekarang ni mesti ada timbul 2 persoalan kat minda korang. Sama ada yang sorang kurang pendengaran atau yang sorang lagi ni pelat atau cakap bersepah. Oh ye. Bila sebut pasal bersepah, aku takde kena mengena langsung. Cuma aku saksi perbualan tersebut. And yes, memang aku gelak kaw2 lepas tuh.


Monday, September 8, 2014

Lucy

Bukan nama pelakon. Bukan nama model. Lucy yang aku nak ceritakan ni movie. Ye, movie. Mesti ramai antara korang yang dah tengok pun kan. Macam la aku tak tau. Korang tengok sebab Scarlett anak Johan tu kan... Yela, Scarlett Johansson (baca: Johan's son).


lucy, review, lucy 2014


Aku pun dah tengok 2 minggu lepas (jangan tanya kenapa ari ni baru nak baru publish, soalan cliche tuh). Memang best. Citer movie action yang disaratkan dengan scientific kind of a story. Which make it more interesting. Kadang2 memang terfikir gak apa akan jadi kalau manusia ni menggunakan 100% otak kita. Will it make the world a better place or not. Dapat superpower gak ke macam si Lucy ni?

Kalau korang nak tahu, Lucy lakonan Scarlett ni berubah daripada manusia biasa kepada manusia yang luar biasa bila dia menjadi keldai dadah dan dadah sintetik CPH4 yang di simpan dalam perut nyer bocor lalu memasuki sistem tubuh. Secara tak langsung, CPH4 di berasimilasi (dasat ayat ni, 1st time guna dalam blog) dengan sistem tubuh Lucy, lalu unlock keupayaan otak dia. Nak tahu lebih lanjut, watch this trailer. Kalo tak cukup, pergi tengok movie dia.






Tuesday, September 2, 2014

Busy dengan Dunia Nyata

Or something like that. Hahaha...

Busy dengan dunia nyata, so dunia maya aku have to let go for a while. Tapi tak let go sangat pun sebenar nyer. Sebab aku still sometimes baca blog. Cuma belum berkesempatan nak update blog lagi. Last aku update adalah 2 minggu yang lepas.

Bukan apa pun. Busy dengan urusan keje sejak kebelakangan ni. Kena outstation yang jenis balik hari. Pagi keluar malam baru balik. Tak sempat bukak laptop pun. Bila time sempat bukak laptop, sempat blogwalking dan blogjogging je. Nak menaip tak sempat. Dan bila sempat, otak dan badan pulak dah letih. Tak larat. Lalu tido...

Selaen daripada keje hakiki aku, aku kena settle gak beberapa task berkaitan dengan Rexylla. Termasuk la buat design template iklan untuk blouse ngan shawl terbaru. Korang boleh check kat page Rexylla untuk update yang terkini. Dan tak lupa juga nak promote Merdeka Sale 2014 bermula 25 Ogos hingga 16 September 2014.


rexylla, merdeka sale 2014


Minggu lepas lak aku baru je KL untuk amek stok perfume miniature. Yang ni tak sempat nak up kat page lagi. So korang ler yang tahu dlu. Hehehe... Perfume miniature original ada, grade 5A pun ada. Nanti aku update kat page Rexylla. Do wait for it.

Sembang panjang lebar, macam dah lama tak bukak blog. So cut it short, apa hala tuju blog ni? Blog ni tetap akan berupdate macam biasa. Cuma 2-3 bulan ni mungkin slow la. Kalau yang macam biasa pun dah agak slow, so korang boleh expect "slow" aku tu macam mana. Eh, tapi korang jangan tak baca lak bila aku update ye. Hehehe... Takpe2. Untuk korang, aku akan cuba increase kan "speed" rate berblogging aku.

So, till the next entry.


Monday, August 18, 2014

Jom Follow Instagram Rexylla

rexylla, instagram rexylla, rexylla_blogshop


Sape2 yang ada akaun Instagram, jemput follow IG Rexylla [rexylla_blogshop]. Antara barang yang ada dijual di Rexylla adalah seperti blouse, maxi dress, handbag dan perfume. Rujuk brochure kat bawah untuk detail. Selaen daripada follow instagram Rexylla, korang juga boleh like page Rexylla kat SINI untuk update terkini.


rexylla, brochure rexylla


p/s: jom la follow...


Saturday, August 16, 2014

Ju-On 3 - The Beginning of the End

Macam dah lama lak aku tak buat review movie kan. Baru2 ni aku ngan wife aku pergi tengok movie seram Jepun, Ju-On 3. Well, sape yang tak tau citer Ju-On kan. Antara movie yang paling seram aku pernah tengok. Korang pun mesti familiar gak dengan movie Ju-On kan.


ju-on 3, ju-on 3 review


The beginning of the end. Bagaimana semua nyer bermula? Macam mana tiba2 boleh wujud hantu Ju-On ni? Sape yang memulakan nyer? Sekuel ke-3 Ju-On ni mengupas persoalan2 yang bermain di fikiran penonton siri pertama dan kedua Ju-On.

Ju-On 3 berkisarkan kisah yang menyelubungi keluarga Saeki termasuk kematian mereka dan bagaimana curse itu bermula. Misteri terungkai 10 tahun selepas kejadian di mana cikgu kelas Toshio Saeki (budak Ju-On tuh) datang melawat ke rumah Toshio. Selepas pertama kali menjejak ke rumah tersebut, pelbagai perkara misteri dan menakutkan mula berlaku.




Overall, movie Ju-On 3 ni memang tidak menghampakan, if korang nak the excitement of being scare itself. Kalo korang nak tengok citer yang menjanjikan jalan citer yang menarik, maybe citer ni bukan untuk korang. Tapi kalo korang nak tengok movie yang menakutkan, this movie is for you. Sebab apa aku kata macam tu? Sebab aku rasa ni movie seram yang paling menakutkan aku setakat nih.

Namun begitu, walaupun aku kata yang movie ni yang paling menakutkan, to be honest, takde la seram sangat pun. Ju-On 1st lagi seram kot. Ke sebab faktor usia ye? Maklumlah, time tengok Ju-On yang mula2, time tu "muda" lagi. Hehehe...

Tapi macam mana pun, movie ni still seram. At least lagi seram daripada Devil's Due, The Conjuring dan Pee Mak. Owh, kejap. Pee Mak seram komedi. Okay, abaikan.




Friday, August 15, 2014

Masalah Komen Tak Keluar

Sejak beberapa minggu ni, aku ada masalah dengan certain blog. Bukan ada masalah gaduh ke apa ye. Aku tak pernah gaduh dengan mana2 blogger sebab aku baik orang nyer. Masalah yang aku hadapi ni, bila aku komen, its like nothing happened. Page tu akan loading je, tapi takde apa2 perubahan pun. Dan yang aku perasan, benda ni berlaku bila aku komen kat blog yang guna comment box macam kat bawah nih.


comment box, komen tak keluar


Antara blog yang aku selalu lawat yang guna kotak komen macam kat atas ni adalah blog Anak Askar Pencen dan Puteri Kasih. Aku pun tak tau berapa lama benda ni dah jadi. Mula2 ingat komen moderation, sebab tu tak keluar. Cuma aku perasan lebih kurang 2 minggu lepas bila aku check balik entri diorang yang lepas2, komen aku tak keluar pun.

Jadi, andaian yang aku buat;

1. Diorang tak approve komen aku.

2. Memang ada problem yang anonymous yang menyebabkan komen aku takde dalam rekod.


Tapi of course la aku suspek yang no.2 kan. Tak kan la bro Sylarius dan Puteri sekejam itu sampai tak approve komen aku kan. Hehehe... So, ada sape2 boleh tolong aku tak merungkaikan misteri ini?


Tuesday, August 5, 2014

Hari Raya 2014

hari raya 2014, sambutan hari raya, eid mubarak
[Family aku (atas) dan family mentua (bawah)]


Hari ni baru berkesempatan nak buat entri post-raya. Kalau ikutkan, patut nyer hari ni dah start keje. Tapi sebab kurang sihat sket, so aku amek MC. Badan still rasa lemah2 sket. After effect lepas raya. Travel banyak sangat.

Tahun ni turn beraya kat kampung aku dlu, iaitu kat Perak. Tahun lepas tak dapat nak bergambar ramai2 belah family aku sebab aku takde. Kakak aku yang ke-2 pun tak balik raya. Tahun ni alhamdulillah. Ada la gambar family. Tu pun kakak aku yang no 2 belum balik lagi. So tak cukup korum. Belah mentua cukup korum. Siap tambah lagi sorang menantu lagi raya nih. Hehehe...

Tahun ni raya ke-3 baru balik ke Kelantan. Ada la buat rumah terka sket2. Cuma tahun ni tak dapat beraya lama sangat sebab Sabtu wife dah keje. Aku je yang bercuti lama sket. Hehehe... Cuma satu je tak best. Bila datang je time raya, ada je wabak penyakit yang bermaharajalela.

Penyakit apa tuh? Hehehe... Raya ke-3 hari tu sampai2 je kat Kelantan, terus demam. Nasib baek tak lama. Ku sangkakan panas hingga ke tengah hari, rupa nyer dah mendung sejak awal lagi. Hari aku nak balik tuh, suara dah mula serak2. Rupa2 nyer nak sakit tekak la pulak.

Kemudian, kena cirit birit sekali. Cirit birit ni penyakit yang popular time festive season. Nasib baik tak kronik. Jadi, sempena raya nih, kenalah jaga pemakanan untuk mengelakkan keciritan time raya nih. Hehehe...


Sunday, July 27, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri

selamat hari raya aidilfitri


Selamat Hari Raya Aidilfitri aku ucapkan kepada semua pembaca blog dan juga blogger2 yang sudi berkunjung ke blog aku nih. Entri pendek je. Entri panjang kemudian aku buat. Hehehe... Salam 0-0 kawan2.


Tuesday, July 22, 2014

Persiapan Hari Raya

Assalamualaikum.

Dalam masa lebih kurang seminggu je lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Lagu2 raya dah start kedengaran di radio. Even kat ofis pun ada orang pasang lagu raya gak. Walaupun slow, tapi masih boleh didengari. Bila dah dengar, meresap sampai ke kalbu. Terus masuk mood cuti sampai nak buat keje laen pun rasa malas. Hahaha...

Persiapan raya macam mana? Kuih raya buat ke beli? Ada yang dah start bercuti ke? Aku Khamis ni baru nak start cuti. Lama sket cuti kali ni memandangkan cuti tahunan aku ada banyak lagi. Harap2 boleh la mengelak daripada terlibat dengan sebarang traffic jam.


[Untuk yang berminat, stok akan diambil pada hari Khamis ini]


Korang nyer persiapan menjelang raya lak macam mana? Cer citer cer citer... Di ruangan komen. Hehehe...


p/s: walaupun kita di sini sedang membuat persiapan untuk Hari Raya Aidilfitri, jangan lupa untuk terus berdoa untuk rakyat Palestin yang mungkin tak sempat pun nak sambut bulan Syawal.


Friday, July 18, 2014

MH17 Terhempas

Sekali lagi tragedi buruk menimpa negara kita. Peristiwa yang hampir sama dengan tragedi MH370, cuma MH17 telah pun diketahui nasib nyer. Pesawat MAS MH17 telah terhempas di Ukraine akibat ditembak oleh missile BUK. Siapa yang tembak, masih dalam siasatan. Ada report yang mengatakan pihak pro-rebel Russia yang patut dipersalahkan. Tapi sejauh mana kebenaran nyer, masih belum disahkan.

Menurut The Guardian, MH17 dikatakan telah terbang di kawasan restricted area dan arahan telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa Ukrain untuk tidak melakukan penerbangan di bawah 32,000 kaki. Pesawat MH17 telah terbang pada ketinggian 33,000 kaki, tetapi masih dalam range target ground-to-air missiles.

Apa pun, marilah kita tunggu perkembangan kes ini supaya tidak menimbulkan sebarang spekulasi yang boleh mengeruhkan lagi keadaan. Perasaan keluarga mangsa pun kita kena ambil kira gak. Jangan ikut sedap kita je nak buat spekulasi yang bukan2.



Takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat.
#PrayForMH17

 

Tuesday, July 15, 2014

Germany Juara Piala Dunia 2014

Semalam aku agak "flat" sikit. Yela, tak tido malam nak melayan final Piala Dunia antara Germany dengan Argentina. Sebab tu entri ni keluar lambat daripada yang sepatut nyer. Hehehe... Pagi semalam masuk office awal. Lena kejap. Pastu waktu tengah hari pun sempat lena kejap. Nasib baik mencukupi, walaupun tdo kejap je.

Apa pun, tahniah kepada pasukan Germany kerana berjaya membuat kejutan dengan menjadi pasukan eropah yang pertama menjadi juara Piala Dunia di tanah Amerika Selatan.


germany champion, world cup 2014 champion, juara piala dunia 2014


Aku memang menjangka Germany akan jadi juara selepas beberapa aksi perlawanan diorang yang meyakinkan berbanding dengan Argentina. Tapi kadang2 goyah gak tanggapan aku tu bila fikir balik yang tak pernah lagi ada team eropah yang bawak balik trofi Piala Dunia dari benua Amerika Selatan. Ditambah lak dengan beberapa percubaan yang asyik gagal, seolah2 diorang takde luck. Seolah2 luck is on Argentina side. First half nyer game agak bosan sedikit. Dah masuk second half baru menarik.

Tahniah kepada pasukan Germany kerana berjaya menjuarai World Cup 2014 dan berjaya mencipta beberapa rekod untuk tahun nih. Lepas ni tunggu World Cup 2018 pulak.


Sunday, July 13, 2014

Final World Cup 2014

world cup 2014, final, piala dunia 2014


Akhir nyer, World Cup 2014 dah pun hampir sampai ke kemuncak nyer. Kalo korang tengok game pagi tadi, tentu korang dah tau yang pasukan Netherland dah pun berjaya menewaskan pasukan Brazil untuk merangkul tempat ke-3.

So, hari ni perlawanan final yang paling dinantikan2 oleh seluruh peminat sukan bola sepak. Malam ini, atau lebih tepat lagi, pagi ni, akan berlangsung nyer perlawanan akhir World Cup 2014 di antara pasukan Germany dan Argentina.

So agak2, sape yang jadi champion tahun ni?

Sunday, July 6, 2014

Lost Paradise Resort Feringghi

Awal bulan Jun hari tuh aku sambut anniversary ngan wife aku. Disebabkan bulan Mei ari tuh baru je berjalan ke Cherating, so anniversary tahun nih malas nak drive jauh2 dah. So cari tempat yang dekat2 je. Jadi pilihan kitorang adalah untuk melepak kat Batu Feringghi je. Masa kat Feringghi ni, aku ngan wife aku duduk kat Lost Paradise Resort Feringghi.


lost paradise resort feringghi, resort penang


Kalau korang bawak kereta laju, mungkin korang tak perasan pun entrance resort ni. Tapi Lost Paradise Resort ni antara hotel terawal yang korang akan jumpa kat Feringghi. Nak senang lagi, korang lepas je masjid terapung, kena alert dah.


lost paradise resort feringghi, resort penang


lost paradise resort feringghi, resort penang


Masa check kat website dia, takde 1 katil queen saja. Ada 1 katil queen dengan katil single. So kitorang ambil je la. Rate RM 290 untuk bilik Superior Triple Room. Tapi on the day, dia tunjuk yang bilik Superior Triple Room tu rupa nyer bilik kat area lobi ni je. Kalau korang perasan, bilik tu hujung sekali.

Tapi bagi aku okay je. Sebab aku survey pun, bilik tu nice. Bilik mandi pun. Cuma takde bath tub je. Tapi aku try negotiate. Minta dia keluarkan katil single tuh. Luas sket ruang. Tapi last2 dia bagi aku bilik Superior yang superb...


lost paradise resort feringghi, resort penang, bilik lost paradise resort


lost paradise resort feringghi, resort penang, bilik lost paradise resort
 [Bahagian dalam bilik]


Bilik yang dia bagi ni memang best. Cuma kena menapak jauh sket sebab bilik ni yang paling hujung sekali. Tapi takpe. Berbaloi. Oh ye. Rekaan dalaman setiap bilik kat Lost Paradise Resort ni bertemakan ala2 Bali. So kalau nak feel ala2 Bali sket, meh datang tdo kat sini. Sesuai untuk honeymoon.


lost paradise resort feringghi, resort penang
[Saje snap gambar pintu bilik orang laen. Hahaha...]


Kat bawah ni korang boleh tengok beberapa pemandangan di Lost Paradise Resort Feringghi.


lost paradise resort feringghi, resort penang


lost paradise resort feringghi, resort penang


lost paradise resort feringghi, pokok tertua di feringghi
[Pokok tertua di Feringghi, kata wife aku]


lost paradise resort feringghi, resort penang


lost paradise resort feringghi, resort penang
[Tempat bersantai petang2]


lost paradise resort feringghi, resort penang
[Belakang pintu ni tempat parking kereta sebenar nyer]


lost paradise resort feringghi, resort penang, pemandangan resort


Bagi aku, Lost Paradise Resort ni memang terbaek untuk honeymoon. Lagi2 kalo korang minat bilik style Bali. Untuk family pun sesuai. Sebab dia ada banyak bilik yang ala2 apartment. Kalo korang berminat, korang boleh la rujuk poskad kat bawah nih.


lost paradise resort feringghi, resort penang


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...