Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Sunday, October 21, 2012

Masukkan Perkataan dalam Gambar Hollow

Bila aku baca balik tajuk, maksud dia macam lari sket. Tapi in the end, aku terpaksa pakai tajuk ni sebab aku tak dapat fikir tajuk laen yang lagi sesuai untuk aku guna. Tapi kalo korang ada idea yang lagi bagus untuk tajuk ni, isyaAllah aku tukar.

Sebenar nyer aku nak buat tutorial macam mana aku combine kan perkataan dengan gambar macam kat dalam entri yang INI. Ada la dalam 2 minggu aku tertangguh nak wat tutorial ni. Sebab aku pun agak busy kebelakangan ni. So tak bape nak sempat untuk wat tutorial. Tapi relax. Ni aku tengah nak menaip tutorial la nih. Hehehe...


[Tutorial Image 1]


Based on tutorial Image 1

1. Bukak file gambar yang korang nak combine kan tuh. Dalam tutorial ni, aku guna kan 2 gambar yang macam dalam Tutorial Image 1 nih.

2. Make sure korang nyer gambar tu dalam format png. Kalo tak, korang kena delete background layout gambar korang guna magic wand tool (1). Yang memang dah dalam format png, korang skip terus ke step ke-7.


[Tutorial Image 2]


Based on Tutorial Image 2

3. Untuk delete background layer, klik simbol padlock (2).

4. Bila new layer window open, klik OK.

5. Pilih magic wand tool (3) dan klik pada background image yang korang nak delete tadi.

6. Tekan butang delete. Kalo tak jumpa butang delete, sila tanya jiran sebelah kot2 diorang tau button delete korang kat mana.


[Tutorial Image 3]


Based on Tutorial Image 3

7. Sebelum korang start combine 2 gambar tadi, korang kena create 2 gambar baru yang kosong. Satu untuk korang guna sebagai gambar yang korang dah combine dan satu lagi sebagai backup keje korang.

8. Combine gambar korang tadi ke dalam salah satu gambar yang korang create tadi dan gambar macam Tutorial Image 3 akan terbentuk. Tapi of course tak abes lagi la kan. Skang korang nampak kan seolah2 perkataan AMC 2012 ni ada kat dalam bahagian hollow gambar gear.


[Tutorial Image 4]


Based on Tutorial Image 4

9. Untuk senang untuk explain further, aku akan rename layer seperti berikut. Layer yang ada gambar perkataan aku rename sebagai "wording" dan layer yang ada gambar hollow gear sebagai "hollow".

10. Pilih layer "wording" (4).

11. Pilih magic wand tool (5) dan klik pada salah satu huruf pada layer "wording" tadi (6).


[Tutorial Image 5]


Based on Tutorial Image 5

12. Klik pada "hollow" layer (7) dan pilih move tool (8).

13. Drag huruf tadi (9) ke backup image yang korang baru create tadi.


[Tutorial Image 6]


Based on Tutorial Image 6

14. Backup image yang korang create tadi akan jadi macam Tutorial Image 6.


[Tutorial Image 7]


Based on Tutorial Image 7

15. Repeat step 10-13 sampai korang dah drag sumer huruf yang overlap dengan gambar hollow gear tadi.

16. Gambar backup tadi akan jadi macam Tutorial Image 7.

17. Lepas korang dah selesai, korang kena drag balik sumer huruf dalam gambar backup tadi ke gambar yang original. Tapi sebelum tu, korang kena make sure yang layer "wording" berada kat atas layer "hollow".

18. Drag huruf (11) tadi ke gambar original guna move tool.


[Tutorial Image 8]


Based on Tutorial Image 8

19. Gambar korang akan jadi seperti Tutorial Image 8.


 [Tutorial Image 9]


Based on Tutorial Image 9

20. Menggunakan move tool (12), drag layer ke wording asal (13).

21. Repeat step 18-20 sampai complete.


[Tutorial Image 10]


Based on Tutorial Image 10

22. Tapi dalam sesetengah kes, in this case, berlaku pada huruf "C", area yang suppose to show up, turut tak nampak sebab ada kat bahagian belakang gear (14).

23. Menggunakan eraser tool (15), padam area yang kena block tadi, in this case area (14).


 [Tutorial Image 11]


Based on Tutorial Image 11

24. Korang nyer final work akan nampak seperti Tutorial Image 11. Tu pun kalo korang buat sebijik yang macam aku nyer la. Hehehe...


Kalo korang nak try sendiri dlu, korang bole download image yang macam aku guna kat dalam tutorial nih.



3 so full of themselves :

Busyra Bt Takiyudin said...

bagus la tuto ni.. :)

miz ruha said...

menarik ni...
kena study betol2 baru bleh wat tutorial ni...

aswadz said...

@busyra: harap tutorial ni membawa manfaat kpd yg laen.

@ruha: aku takut org x paham je tutorial aku nih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...