Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Monday, October 8, 2012

Animasi Guna GIF Maker dan Photoshop

Lepas aku wat entri INI, ramai yang tanya aku macam mana aku wat. Ada gak yang kata aku power la, dan macam2 lagi. Tapi sebenar nyer tak power mana pun. Sebab cara nak wat animasi GIF tu senang je. Aku rasa ada yang power lagi daripada aku.

Nak wat animasi yang macam tu, tak guna software yang hebat2. Cuma guna photoshop dan GIF maker je. GIF maker pun guna online je. Kalo korang nak pakai, korang bole try kat SINI.

Mula2 skali, aku amek 2 gambar yang aku nak gabungkan. Contoh nyer macam kat bawah ni.


[Gambar 1]


[Gambar 2]


Dan jadikan macam nih...




Tapi sebelum tu, kedua2 gambar asal tadi kena buang layer belakang dlu, baru senang nak tindan kan. Kalo tak, memang tak jadi. Cara2 nak masuk kan wording ke dalam gelung (sebenar nyer gear) tuh, maybe aku akan buat satu tutorial. Tu pun kalo aku ada masa terluang.

Nak wat animasi dalam bentuk format GIF, kena la rajin buat beberapa gambar yang berbeza. Baru boleh wat animasi sket. Gambar GIF yang korang tengok kat entri INI, total gambar yang aku buat adalah 40. Haaaa... Banyak tak banyak. Sebab nak masuk kan wording ke dalam bahagian gelung tadi tuh simple tapi leceh sket, aku amek masa 2 jam gak la nak buat.

Kat bawah ni adalah beberapa gambar daripada 40 tadi.












Nak combine kat GIF maker nih, actually maksimum 10 gambar je. Tapi kalo nak wat 40, ada cara nyer. Lepas korang dah combine 10 gambar yang pertama dan korang create satu gif, korang buat satu lagi gif. Kali ni, untuk gambar pertama, korang insert gif yang korang dapat tadi, dan lagi 9 baru the next pictures. Dan begitu lah seterus nyer. Kalo ada 100 gambar, korang wat la lebih kurang dalam 10 kali. Kih3...


p/s: berguna tak info aku nih?


9 so full of themselves :

ekkem said...

tips yang amat berguna keep up the good work :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waa ada tutorial nie

tidak_bernama said...

nice. terima kasih untuk info ini.

kaishin said...

oh byk juga kerjanya yer..rumit

puteri kasih said...

kalau ada masa nak juga mencubanya nanti :)

aswadz said...

@ekkem: mekaseh.

@moon: tutorial lmbt sket. tungguuu...

@tidak_bernama: sama2.

@kaishin: rumit tu xde la sgt. leceh je.

@puteri: sila kan...

Ckin Kembaq said...

berminatlah nak belajar cara masukkan word dlm gear tu..dah buat tutorial? ^_^

piraaa said...

ok hebat. nanti nak try :)

aswadz said...

@ckin: dah wat dah. tp x sempat nak taip lg dlm entri.

@piraaa: silakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...