Sunday, November 11, 2012

Skyfall

My name is Bond. James Bond.

Owh, tu bukan nama aku. Tu nama watak utama dalam muvi kali nih.

Skyfall merupakan filem francais James Bond yang terbaru. Dan orang kata muvi Skyfall ni merupakan "skyfall" di kalangan filem2 James Bond yang laen. Makna nyer, memang sesuai lak nama tuh ngan tahap citer nih. Takpe, kita tunggu next movie lak. Bertambah ke "skyfall" francais James Bond nih.




Pasal apa citer nih diberi nama Skyfall? Yang aku paham, ada 3 la. Pertama, menunjukkan kareer James Bond yang merudum daripada seorang agen yang hebat kepada agen yang tak bape nak hebat. Semua bermula bila dia kena tembak oleh member sendiri semasa scene bergelut kat atas keretapi. Bila dia kembali bertugas, dia tak berada pada prestasi yang memuaskan.

Kedua, reputasi MI6 yang juga merudum bila bangunan diorang kena bom oleh seseorang yang mempunyai dendam terhadap M (heroin James Bond kali ni, hahaha...), ketua MI6. So kira nyer kerajaan London seolah2 macam dah kurang percaya akan kebolehan MI6 untuk menangani masalah terrorism.

Ketiga, of course, venue scene terakhir diadakan. Skyfall, tempat kelahiran James Bond dan merupakan tempat tersemadi nyer ibu bapa James Bond. Ironi tak? Hahaha... Well, tu je 3 maksud yang aku bole fikir? Kalo korang ada apa2 nak tambah, bole share kat ruang komen ye.




Jadi persoalan nyer, nape ramai yang orang cakap muvi Skyfall ni tak best? Umpama skyfall terhadap francais James Bond. Kenapa?

Personally, aku nak cakap yang citer ni tak best pun, tak gak. Bagi aku Skyfall ni ok la. Cuma maybe tak setanding muvi2 James Bond yang laen. Tapi takde la teruk sangat pun. Hampeh lagi citer Snow White and the Huntsman ngan Twilight Breaking Dawn. Nak tahu aku bagi bape point?




6 comments:

puteri kasih said...

tak minat james bond..hehe

zulhilmi tempoyak said...

ad tertido jgak masa tgok skyfall. dia dah matikan watak M sbb maybe nak bg org ttunggu next action lak kot.

vanilla said...

alaaaaa...best la..best la..best la...8/10!

aswadz said...

@puteri: puteri minat sape?

@zulhilmi: hahaha... sampai tertdo sbb bosan rupa nyer.

@vanilla: kih3... apa kat puan vanilla buat review sendiri kat blog. bole saya baca.

chemay said...

lama dah tak pergi tengok movieee.
T____T

aswadz said...

busy ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...