Monday, May 10, 2010

Antara dua...

Sebagai penjelasan, tajuk post ni bukan la tajuk lagu nyanyian Farah AF. Apatah lagi isi post ini juga tidak ada kena mengena dengan lirik lagu tersebut mahu pun yang seangkatan dengan nyer. Sebenar nyer aku tengah konfius antara menyimpan di ASB atau menyimpan di Tabung Haji, mana satu yang lebih menguntungkan dari segi pemberian dividen. Dalam term yang lebih mudah, simpanan kita akan jadi lebih banyak la ngan pemberian dividen tersebut. Aku memang ada akaun ASB dan Tabung Haji. Tapi aku ingat nak fokus kan simpanan aku kat satu je. Tapi, bukan bermaksud aku tak simpan untuk akaun yang lagi satu. Dua2 aku guna, dua2 aku simpan. Cuma tak sama jumlah simpanan.

Mula2, memang la ingat ASB nyer dividen tu lagi tinggi dari Tabung Haji. Tapi baru2 ni abg ipar aku cakap simpan kat Tabung Haji pun not bad gak. Sebab dividen dia lebih kurang sama ngan ASB. Jadi, aku pun check2 la kat internet ari ni. ASB bagi dividen sebanyak 7.23% untuk tahun 2009 manakala Tabung Haji beri dividen sebanyak 5%, ditambah dengan bonus 2%. Jadi, Tabung Haji nyer total dividen pun lebih kurang 7% gak la. Jadi, macam mana ek? Agak2 anda, mana satu yang lebih menjadi pilihan hati? Sila beri komen anda...

4 comments:

aienzunnur said...

simpan dekat ain bank..wahahahaha

simpan kat 2 2 xley ke bang?

aswadz said...

xleh2.. kita kena fokus satu, baru la mendapat pulangan yg lebih tnggi pada hujung tahun, memandangkan pulangan berkadar terus dengan jumlah simpanan.

eEe...da said...

byk la duit demo nk simpan dlm dua2 bank.hihihih

aswadz said...

hik3...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...