Wednesday, May 12, 2010

MPC menghilangkan suara

Pernah tak terjadi kat korang, media player classic (MPC) korang tiba2 je bole senyap tanpa mengeluarkan sebarang bunyi ketika memainkan lagu atau pun video. Well, benda ni baru je jadik kat aku semalam. And yang pelik nyer, kalo file yang sama tu, kita bukak guna player yang laen, elok je. Cuma maen ngan MPC je takde suara yang kuar. At first, aku malas la nak wat apa2 kan. Lagi pun, time kena tu, dah kul 10 lebih kot. Jadi, malas sket nak fikir banyak2. Mula2 aku restart balik laptop aku. Kot2 la bole jadik elok balik kan. Tapi tak jadik pun. Jadi, kalo jadik macam masalah aku ni, korang tak yah la nak restart2 pc/ laptop, sebab takkan jadik nyer la. Melaenkan masalah korang tu tak sama macam aku. Bila aku restart2 tak jadi, aku pun terus tutup laptop aku, dengan harapan esok akan pulih seperti sediakala.


 Wahai MPC, nape la hang tiba2 bole jadi lagu ni...


Tapi ternyata harapan aku itu tidak menjadi kenyataan. MPC aku tetap tidak mengeluarkan bunyi apabila memainkan video atau pun lagu mp3. Balik je keje, terus aku memikirkan cara untuk mengembalikan bunyi pada MPC aku ni. Sebab apa aku nak sangat guna MPC nih sedangkan banyak lagi player laen yang ada kan. Sebab nyer, aku install MPC je kat dalam laptop aku ni. Hahaha... Sebab bagi aku, buat apa install banyak2 video player kan. Memberatkan laptop je. Kalo MPC bole play sumer format video, kenapa nak guna yang laen kan. Kalo nak guna window media player, tak best lak. Sebab dia lambat nak load. Kalo MPC kejap je. Click2 terus kuar.

Jadi, aku terus kan dengan misi "Save My MPC" aku. Mula2 tu aku check la setting dan configuration untuk audio ngan playback laptop aku. Kot2 la aku ada ter"mute" ke. Check2, ok. Takde yang ter"mute". Sebenar nyer semalam aku dah check, tapi aku check lagi skali. Double checking kata orang. Just nak confirm kan takde yang mute, untuk sumer application. Pastu aku check lak setting ngan configuration untuk MPC tu. Macam2 aku bukak kat option dia tu. Click sana, click sini. Tapi tetap tak menjadi. Siap bukak AC3 Filter ngan Codec Tweak Tool lagi. Tapi takde yang menjadi. Last2, aku amek keputusan untuk uninstall codec ngan MPC skali, pastu install balik. Tu pun tak menjadi.

Last2, aku cucuk broadband, terus online. Niat dihati nak online malam. Tapi MPC nyer pasal, petang tu gak aku online, nak resolve the problem nyer pasal. Cari punyer cari, last2 jumpa satu website, ada FAQ pasal media player classic. Address website tu http://www.codecguide.com/faq_mpc.htm. Tapi dalam entry ni, aku nak highligtkan yang problem aku ni je la.


Q:Sound suddenly stopped working in Media Player Classic, but still works in other players
A:First check if you did not accidentally enabled the audio mute button or have set the volume to 0.
Follow the instructions below very carefully.
  1. Open Windows Explorer and navigate to the folder where you installed the codec pack. On a 32-bit system that usually is:
    C:\Program Files\K-Lite Codec Pack\
    And on 64-bit systems it is:
    C:\Program Files (x86)\K-Lite Codec Pack\
  2. Open the folder Media Player Classic.
  3. Rename the file mpc-hc.exe to mpc-hc2.exe (untuk yang ni, nama file kat laptop aku ni adalah mplayerc.exe, tapi korang still bole rename dia ikut instruction ni)
  4. Double-click on mpc-hc2.exe and open a video through its File menu.
  5. Does the sound work now? If it works, then continue with the instructions below. If it still does not work, then your problem has some other cause.
  6. Rename the file back to mpc-hc.exe (ni kalo nama file asal mplayerc.exe, korang rename balik jadi mplayerc.exe la, jangan rename mpc-hc.exe lak)
  7. Open the Windows Registry Editor
  8. Start -> Run -> regedit.exe
  9. Navigate to this key:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\LowRegistry\Audio\PolicyConfig\PropertyStore\
  10. Press Ctrl+F to open a search dialog.
  11. Search for: mpc-hc.exe (untuk yang nama file mplayerc.exe, korang search mplayerc.exe la ek)
  12. If you find a reference to mpc-hc it should look similar to this:
    {0.0.0.00000000}.{2986f787-648a-4afd-98bb-46ab1426f33f}|\Device\HarddiskVolume1\Program Files (x86)\K-Lite Codec Pack\Media Player Classic\mpc-hc.exe%b{00000000-0000-0000-0000-000000000000}
  13. Remove the subkey in which you found the reference. The subkey will have a name similar to 7bd5936a_0, but with different numbers and letters.
  14. If you do not find any references to mpc-hc.exe inside the PropertyStore key, then your problem has some other cause.
The solution above also works for other executables that have a similar sound problem on Windows Vista/7.
  

 Tapi untuk arahan 12-13  tu, korang delete je subkey tu. Sebab untuk aku, reference ngan subkey dia tak sama langsung macam dalam arahan tu. Dan sebelum aku lupa, ada lagi satu tips untuk korang. Sape2 yang guna vista, command run tu sah2 takde kat start, korang bole guna instruction yang kat bawah ni.


Be default, Windows Vista does not have RUN function in START menu. You can access RUN in two ways:
  • Press “Windows” and “R” keys simultaneously.

run
  • Customize the START menu, taking these steps:

  1. Right-click on the TASKBAR.
  2. Select “PROPERTIES
  3. Check “Run command“.
  4. Click OK.
And you’re done!














































4 comments:

eEe...da said...

oooooooooooooooooooooooooooooooooo

aswadz said...

ooooo... gitu la nmpk gaya nyer...

Anonymous said...

salam.. sempoi ler bro.. skang dah berbunyik dah..

aswadz said...

bgs la kalo tips yg aku bg ni berguna. aku pun dah prnh kena dah benda ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...