Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Sunday, June 24, 2012

10 Menara Tertinggi Dunia

Hari ni aku wat entri simple je. Tak sempat nak tulis panjang2 sebab ada hal. Petang kang nak kena bertolak ke Shah Alam lak. Lagi pun macam dah lama tak tulis entri2 yang macam ni kan. Hehehe...

EDITED: Hanya free-standing tower yang diambil kira. Aku tak sure sangat maksud dia. Maybe maksud dia adalah menara yang hanya semata2 menara. Menara 3 in 1, 4 in 1 hatta 5 in 1 seperti KLCC, Burj Khalifa hatta Buruj Ursa Major adalah tak termasuk... Kalo aku salah, tolong btol kan lagi sekali...


1. Tokyo Skytree (Japan)

Ketinggian: 634 m




2. Canton Tower (China)

Ketinggian: 600 m




3. CN Tower (Canada)

Ketinggian: 553.3 m




4. Ostankino Tower (Moscow)

Ketinggian: 540.1 m




5. Oriental Pearl Tower (China)

Ketinggian: 468 m




6. Milad Tower (Iran)

Ketinggian: 435 m




7. KL Tower (Malaysia)

Ketinggian: 421 m




8. Tianjin Radio & Television Tower (China)

Ketinggian: 415.2 m




9. Central Radio & TV Tower (China)

Ketinggian: 405 m




10. Kiev TV Tower (Ukraine)

Ketinggian: 385 m




Sumber: Yahoo! News


p/s: sebenar nyer ada banyak benda yang aku nak post, tapi setakat ni tak abes tulis lagi. Hahaha...


10 so full of themselves :

shidi shah said...

klcc name bang?
Burj khalifa yg paling tinggi ak rase setakat ni dengan 828 meter

tirahzairi said...

wowww.....hihi

aswadz said...

name? hahaha... aku lupa nak mention. yg diamek kira ni hanya free-standing tower. kalo x silap aku, maksud nyer menara yg hanya menara semata2. xde pusat membeli belah, xde ofis mcm KLCC tuh.

kalo aku slh, tlg btolkan...

aswadz said...

@tirah: wow gak. hahaha...

LydSunshine said...

Milad tower tu nampak cam gemuk,

aswadz said...

oriental pearl tower kot yg hang maksud kan...

Aida Omar said...

Menara KL jatuh no 7 dah eh sekarang.. huhu.. dulu rasanya no 4 kot tapi tu kurun ke berapa ntah.. cantik pulak tgk menara Ostankino Tower tu disimbahi cahaya malam2..

Nurulee said...

Number 7. Proud to be malaysian. Hehe =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/dinosaur-eggs.html

Remy hazza said...

tak sabar nak tgk bangunan tertingi kedua kat china yg dibuat dlm masa 90 hari........ cepat giler.....

aswadz said...

@aida: biasa la tuh. sumer org nak bina menara tertinggi. x lama nnt menara KL mgkn xde dlm top 10 pun.

@nurulee: proud gak...

@remy: owh, mcm pernah terbaca psl menara tuh. menara apa ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...