Sunday, March 21, 2010

How to Make Your Blog-Background

Semalam time aku blogwalking, aku gi la bukak blog bakal adik ipar aku (ain nama nyer), aku tengok template yang dia gunakan tu macam menarik. Jadi aku pun bukak la blog yang provide template untuk blog dia, iaitu pyzam.com. Pastu aku belek2 la template yang ada dalam blog tu. Ntah macam mana tergerak lak hati aku gi tengok coding html untuk template tu. Dan aku notice ada url untuk body html (body html, bukan body sape2 tau), so aku jadi macam curious la kan. Kenapa ada url jpg lak dalam coding dia. Jadi aku pun gi copy link tu dan paste kat address. Pastu kuar la satu gambar, yang kebetulan nyer adalah gambar untuk background image template yang aku tengah dok tengok tu.

Jadi, apa lagi. Takkan tengok je kan. Jadi aku pun mengaplikasikan apa yang aku jumpa tu ke dalam blog aku. Satu2 aku teliti dan akhir nyer, aku berjaya menukar background blog aku. Genius tak aku sebagai seorang blogger yang baru? Hehehe...

Anyway, meh aku bagitau cara2 nak wat. Tak perlu bayaran. Free of charge. Selanjut nyer, aku cakap dalam english je la ek. Nanti kalo terang dalam malay, jadi panjang lak ayat penerang tu.

How to make you blog-background…
1.    Search for the word which I highlight in RED.
2.    So, basically after the highlighted RED will be used to change your blog background (well, not all of it).
3.    Copy the highlighted BLUE (if it is not available in the current html coding).
4.    Delete the link as I highlighted in BLUE-BOLD.
5.    Then, copy the link of the picture from the web that you want to use as your background and paste it at the exact location as the BLUE-BOLD that you just delete.


/* Use this with templates/template-twocol.html */

body {
  background:$bgcolor;
  margin:0;
  color:$textcolor;
  font:x-small Georgia Serif;
  font-size/* */:/**/small;
  font-size: /**/small;
  text-align: center;
  background-color:#000000;
    background-image: url(http://stuff.pyzam.com/layouts/img/f/u/nvfuturebirds.jpg);
    background-attachment: fixed;
    background-position: left top  ;
    background-repeat: repeat;
    border-color:#a80014;
    border-width:0px;
    border-style: solid;


Jadi, macam tu la cara nyer. Tapi mana2 image yang korang nak guna tu, kena la dari internet, bukan dari pc korang. Jadi, kalo nak guna, gambar2 dari blog korang ke, facebook ke, bole la guna. Jadi kalo nak guna, upload kan la dlu gambar tu kat mana2 dan amek address dia. Sekian...

4 comments:

Cik Ida said...

mls la html2 nih...xpandai..huhuhu

aswadz said...

xpe2. nnt kalo ida nak, ida bg html ida yg full, ngan address gmbr yg ida nak jd kan background. nnt abg buatkan.

aienzunnur said...

cantik ke?
tenkiu..

hik3..sejak bile sedara blajar berblogging ni
conpem cik zuraida pyne keje kan,,

aswadz said...

cik zuraida motivate kan sy berblogging. hehehe... tp stakat blogging je bosan sket. jd sy amek la satu langkah ke hadapan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...