Sunday, July 4, 2010

Proton Modifications

Akhir nyer aku jumpa gak gambar2 kereta proton yang dimodify ni. Mula2 skali aku terbaca kat surat khabar Berita Harian pasal modification ni. Tapi bila nak cari gambar2 ni kat internet, tak jumpa lak aku. Mungkin time tu takde kat internet lagi. Ntah la. Kalo time tu dah ada, mungkin dah lama aku wat entri pasal ni. Sebab aku rasa ia nyer menarik untuk di"share"kan bersama2. Tapi ari ni aku ada dapat emel yang contains gambar2 kereta tersebut. Tu yang ari ni aku wat entri pasal hal ni, memandangkan aku pun takde benda laen nak update kat blog aku kan.






Menarik tak? Bahagian depan macam kereta biasa, tapi belakang ala2 macam bas. Itu lah ciri-ciri fizikal kereta yang digelar Super Carrier ini. Tapi still, design yang menarik. Tapi memandangkan tayar belakang dah sampai empat, plus tayar depan ada dua, mungkin kereta ni akan menggunakan banyak minyak. Atau mungkin proton akan come out dengan solution yang bole mengurangkan penggunaan minyak untuk kenderaan ini. Mungkin kereta ini bole ganti penggunaan mini bus dengan keselesaan yang lebih terjamin.






Ni lak kereta yang dimodify daripada Satria Neo, Satria Gemilang. Takde banyak perubahan, cuma kereta ni nampak lebih panjang dan ruang seat pun nampak lebih besar. Neo yang mementingkan keselesaan nampak gaya nyer. Yang penting, ia nampak lebih eksklusif.






Kereta ini? Terbaekkk... Paling aku minat antara sumer kereta proton modification yang laen. Nampak sporty dengan design body yang menarik. Confirm laku kalo dijual kat pasaran. Baek dalam mahupun luar negara. Yang mana tak mampu nak beli Lancer atau Evo, mungkin berpuas hati jugak kalo bole beli kereta yang ni. Caya laahhh...






Kereta proton versi batman pun ada tau. Cuma kaler je tak menarik. Tak shiny. Kereta batman memang kaler macam ni ke? Kaler yang membuatkan kereta tu nampak macam diperbuat oleh getak atau plastik. Ke memang diperbuat dari getah? ??? Ni kalo nak reverse pun, pandai2 la korang reverse. Hahaha...






Ni lak, kereta kasut. Eh, kereta yang design macam kasut. Ni kalo naek kereta ni, kalo ada orang tanya "Ko datang keje naek apa?" Dah tak jawab naek kereta dah. Jawab "Aku datang naek kasut ari ni." Kalo tengok kat plat number, dia tulis "Fair Play", tapi tak sure tu nama model kereta ni ke hape. Kalo nama kereta ni, it sounds pretty weird. Anyway, sape kata proton jual kereta saje. Diorang pun ada jual kasut. Cuma kasut diorang buat tak jual kat kedai kasut je.






Satria Cabriolet. Diubah suai daripada kereta Satria model asal, menjadikan bumbung nyer bole dilipat, macam kereta2 oversea. Tapi design kereta tak bape menarik la pada pandangan aku.






Ini pula Innotech, dimodify daripada Proton Savvy. Sekali tengok macam comel. Macam ntah apa2 pun ada. Bahagian depan buatkan kita fikir "hebat gak design dia". Tapi tengok belakang kita macam berfikir "What the...." Mungkin lebih sesuai dijadikan sport car.

Anyway, aku rasa idea2 Proton ni not bad la jugak kan. Cuma gambar2 kat atas ni cuma prototaip je. Mungkin diorang patut fikir untuk komersial kan beberapa kereta (bukan sumer k). Hehehe... Tahniah Proton. MALAYSIA BULES!!!

2 comments:

eEe...da said...

ida da lama tgk bnda nih...anda br dpt? agak out of date anda...poor u...wakaka

aswadz said...

elehhh... padahal abg tgk dlu dlm paper ok. cari kat internet je x jumpa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...