Saturday, October 16, 2010

Highslide Javascript Image

Baek la. Ari ni aku ada berita baik untuk korang. Amende berita baek tersebut? Hehehe... Ari ni aku terjumpa satu benda yang menarik untuk dikongsi bersama korang iaitu Highslide Javascript Image. Amende Highslide Javascript ni? Benda ni merupakan coding yang membolehkan korang untuk zoom in and out korang nyer image tanpa loading ke window laen. Klik je gambar tu, terus akan pop-up gambar yang dah zoom in. Cool tak? Walaupun for some reason blog aku yang ni tak bole pakai coding ni, tapi aku tetap nak share ngan korang sumer. Tak jadi kat blog aku bukan sebab tutorial tu salah. Mungkin sebab coding blog aku ni agak complicated sket (aku pun tak tau camne bole jadi complicated). Tapi aku ada try guna kat blog "The Creativity Beyond Your Limit", jadi jek. Tapi aku tak terus kan pakai sebab blog tu khas untuk aku wat template2 baru. So tak nak la template2 aku tu banyak coding sangat. Nanti user rasa pening nak buang coding2 tu.

Anyway, sebelum korang try bubuh coding ni, adalah lebih baek korang wat back up terlebih dlu template yang korang tengah pakai skang. In case tak jadi macam blog aku, at least ada back up template korang yang tadi. Sebenar nyer info ni pun aku dapat kat satu blog ni, so kalo nak lebih detail lagi, bole gi blog tu. Kalo nak tengok camne javascript ni berfungsi, korang bole tengok contoh kat sini.

Untuk masukkan coding tersebut, korang bole ikut step2 kat bawah ni.


1. Pergi ke layout/design, pastu klik edit html.

2. Tick pada kotak "Expand Widget Template".

3. Cari kod (guna ctrl+f).

4. Copy code yang aku dah bagi (rujuk bawah).
5. Paste sebelum kod .

6. Klik preview dan sekira nyer takde error, dan bole berfungsi, tekan save template.


Code untuk javascript ni korang bole download kat sini. Selamat mencuba. Kepada yang tak berjaya, jangan sedih2 macam aku. Hahaha...


UPDATED 17 Oct 2010: Gadget ni aku dah berjaya laksanakan kat blog aku ni. Bole la try cari mana2 entry kat blog aku ni yang bergambar, dan klik kat gambar untuk zoom. Test power.

2 comments:

vanilla said...

dah bejaya kan...eheheh

aswadz said...

ye2... baru nak update entry ni. heee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...