Monday, July 13, 2015

Huruf pada Keyboard

keyboard, alphabetical, huruf


Korang perasan tak kalau korang tengok keyboard laptop/komputer korang, huruf2 dia tak tersusun secara alphabetical. Agak2 korang kenapa?

Sebab masa zaman dahulu (time tu still pakai typewriter yang jenis mekanikal), typewriter senang tersangkut atau tersekat sebab orang taip laju sangat. So arrangement yang skang ni dibuat untuk slow down tahap manusia menaip. Well, now you know.


9 comments:

zuhdi sanusi said...

ooo., patut la.,

zulhilmitempoyak said...

rasa laju je jiran aku taip ni. haha

Aisya Ahamad said...

Terfikir jgak npe susun cmtu. Hehe

Dunia Zumal said...

Susun macam sekarang rasanya lagi senang...

aswadz said...

@zuhdi: hehehe...

@zulhilmi: sape jiran hang tu?

@aisya: kan...

@zumal: sebab kita dah terbiasa guna keyboard yang sekarang ni, mesti la yang skang ni senang. hehehe...

Syazana Zainn said...

Kat office kadang2 kena juga pakai typewriter utk type certain docs
Nyampah giler sbb susah Dan berat nak tekan :/

Pha Is said...

rasanya pernah terbaca pasal ni... kalau x silap, sebab dia susun ikut bilangan penggunaan huruf tu dalam english.. diorg nk bagi seragam antara huruf sebelah kanan dengan sebelah kiri, supaya seragam. kalau x silap la..

Khai♥Rin : anies said...

Yg pasti sy rindu nak main typewriter ;)

aswadz said...

@syazana: yeke? ingatkan dah obsolete.

@pha_is: ooooo.. gitu rupa nyer.

@anies: rindu bunyi bila taip.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...