Saturday, June 5, 2010

Sistem Rating untuk Anime

Sistem anime ni saje je aku buat kan, memandangkan bagi ulasan je watpe kan. Baek aku bagi rating skali untuk anime yang aku dah tengok kan. Baru la orang bole tau best ke tak best. Tapi rating tu based on myself la kan. Mungkin untuk aku best, untuk korang tak best. Tapi pedulik hape aku kan. Blog aku. Hahaha...

Untuk rating yang aku bagi, aku kategorikan kepada storyline, character, colour & effect dan juga bonus. Untuk bahagian storyline, yang ni aku bagi berdasarkan jalan citer anime tersebut. Kalo jalan citer anime tu menarik, dengan tanpa segan silu nyer, aku bagi rating tinggi la. Untuk character lak, yang ni aku bagi pada lukisan2 character2 untuk anime tu. Kalo watak2 dia menarik, comel dan sebagai nyer, akan menjanjikan rating yang tinggi gak. Colour dan effect, aku rasa korang tau kot macam mana aku akan bagi rating kot... Bonus lak, markah bonus yang aku bagi, based on ke"teruja"an aku untuk menonton. Jadi, antara banyak2 tu, bonus rating yang penting tu. Hehehe...


Umineko no Naku Koro ni (Rating: 4.25)


storyline: *****
character: ***
colour&effect: ****
bonus: *****


Kurokami the Animation TV (Rating: 3.25)


storyline: ***
character: ***
colour&effect: ****
bonus: ***


Soul-Eater (Rating: 4.75)

storyline: *****
character: ****
colour&effect: *****
bonus: *****

K-On! (Rating: 3.5)

storyline: **
character: ****
colour&effect: ***
bonus: *****


Kuroshitsuji (Rating: 2.25)

storyline: **
character: ***
colour&effect: **
bonus: **


Ookamikakushi (Rating: 2.50)

storyline: ***
character: **
colour&effect: ****
bonus: *


07 Ghost (Rating: 3.75)

storyline: **
character: *****
colour&effect: *****
bonus: ***


Jadi, carta untuk ke tujuh2 anime ini adalah seperti tertera di bawah.


1. Soul-Eater                              4.75
2. Umineko no Naku Koro ni      4.25
3. 07 Ghost                                 3.75
4. K-On!                                     3.50
5. Kurokami the Animation TV    3.25
6. Ookamikakushi                        2.50
7. Kuroshitsuji                              2.25

2 comments:

eEe...da said...

sampai hati bg k-on 3.5 je...cis2

aswadz said...

huhuhu... tp bonus kan abg bg 5. bonus tu mewakili keterujaan tau...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...