Saturday, May 28, 2011

Bola sepak dan handphone

Korang slalu mengalami masalah bateri cepat abes? Pastu bila dah nak abes, korang tak sempat nak charge handphone korang pasal korang nak kuar gi maen bola. At the same time, korang lak tengah tunggu panggilan penting daripada awek korang, ex korang mahupun sedara mara korang.

Gundah gulana? Tak tenteram? Tak tau nak pilih antara nak gi maen bola atau nak tunggu je kat umah sambil charge handphone? Usah risau. Sumer benda ada penyelesaian nyer. Haaaa... Amek ko. Sebijik cam iklan SmartShop.

Tapi penyelesaian ni belom lagi diguna pakai melaenkan hanya research semata2. Eh, korang tak paham apa yang aku melabun ni? Aku tak cakap lagi ek aku nak cakap pasal apa dalam entri nih? Sori2... Okay2. Aku ulang balik daripada mula.

Mesti korang tertanya2. Apa kaitan bola sepak ngan handphone? Judi bola sepak ke? Awal2 entri pun dok sibuk cakap pasal nak gi maen bola la. Bateri handphone nak abes la.

Sebenar nyer macam ni. Aku ada baca kat Yahoo! Sports ni pasal macam mana bola yang korang dok sepak2 tuh, bole digunakan untuk charge handphone korang. Idea nampak cam menarik kan... 

Kalo ikut apa yang aku paham la, bola yang diorang gelar sebagai Soccket ball ni, dilengkapi dengan "portable energy-harvesting device". Macam mana benda ni berfungsi, bila bola disepak, magnet kat dalam bola tu akan activate kan capacitor. So bila bola tu disepak2, energy akan disimpan dalam kapasitor. Bila dah penuh, korang je plug in kat handphone korang. And walla... Handphone korang akan di-charge.


[Gambaran dalam bola]


Sumber asal: Yahoo! Sports

9 comments:

Mr Laici said...

macam nie pon ada ker.. nice gak.. hehe..

Entry Terbaru: Video Wardina tersilap masa di MHI

aswadz said...

biasa la. research sekolah...

░♥si lampu neon♥░ said...

terlampau hebat nihh otak aku tak dapat menerima nya =) kui kui kui

aswadz said...

kira nyer cam tak trcapai dek akal ku la ek? hehehe...

vanilla said...

awesomeeee

aswadz said...

hehehe...

cik azeya said...

hahahha. aku rasa macam nak gelak guling guling,

kreatif gile seyy.

nasib baik aku tak reti main bola kalau tidak pasti aku buat benda yang same. hahaha,

aswadz said...

sila la gelak guling2. xde sape nak halang...

cik azeya said...

ahahaha. memanglah. -_-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...