Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Monday, November 7, 2011

Right Click is a No No?

Bagi blogger2 yang dah lama berkecimpung dalam dunia blogging dan juga blogger2 yang rajin membuat blogwalking, tentu korang dah biasa jumpa dengan blog yang disable right click. Btol tak? Bila aku blogwalking, lebih kurang separuh daripada blog yang aku singgah merupakan blog yang disable right click. Siap ada pop-up mesej lagi.




Kebanyakan blog yang disable right click ni bagi alasan konon nyer diorang tak nak orang laen copy paste blog post diorang. Sebab yang copy paste ni, diorang bukan nyer bagi credit atau backlink kat diorang. Tak nak bagi orang curik gambar2 hot diorang kat blog, takut gambar tersebut disalahgunakan.

Respon aku? Ppfftttt...

Blogger2 yang disable right click ni tahu tak, dengan simply tekan ctrl + c saje sudah bole copy entri anda. Highlight gambar2 korang dan klik ctrl + c, dah cukup untuk copy gambar anda skali. Tak caye, try buat sendiri.

Kepada yang tak tahu (ok, aku tau la korang innocent), takpe la kan. Now you know... Tapi aku certain, ada antara nyer yang tahu. Tapi tetap disable right click. Did you do it for fun or what? Ke konon2 nyer ikut trend? Well, sker hati korang ler kan. Blog korang. Tapi tang pop-up tu, aku rasa tak yah wat kot...




Sebenar nyer untuk solve masalah orang copy paste adalah dengan disable highlight. Kalo disable highlight ni, dah confirm2 diorang tak leh curi apa yang korang tulis.

Untuk gambar lak, bukan setakat dengan highlight gambar je orang bole curi. Orang print screen, pastu crop balik gambar tu, dah dapat dah sebijik ngan gambar korang. So, nak solve this problem, korang kena bubuh watermark besar2. Besar sampai gambar yang sebenar tak nampak pun takpe. Kalo tak reti buat watermark, bole rujuk kat SINI. Kalo nak senang, tak yah upload gambar langsung. Senang tak? Hehehe...

Sebab apa aku tulis entri ni?

Sebab beberapa minggu lepas, aku rajin gak blogwalking. Bila aku blogwalking, aku sker buka tab banyak2. Sebab senang bagi aku. Bila bukak tab banyak, aku bole baca sambil tunggu tab2 yang laen tu abes loading. Internet aku bukan laju mana pun.

Kalo korang dah disable kan right click, macam mana aku nak bukak blog2 atau entri2 blog anda yang laen? Nak baca satu2? Well, dah sah2 aku tak buat gitu sebab amek masa. Oleh itu, daripada nak baca 5-6 entri kat blog korang, aku end up baca 1 je. Rugi tak korang? Kalo aku sorang je memang ar tak rugi. Tapi kalo ada beribu2 orang yang berfikiran macam aku? Now baru korang rugi.

Naseb baek aku bijak dan baek hati. Baek hati sebab aku terus gak membaca blog2 korang yang disable right click ni. Bijak sebab aku tahu macam mana nak klik link2 dalam blog korang dalam tab, tanpa perlu right click. Cara nyer mudah je. Korang drag je link tu ke ruang tab.

Apa?!! Korang dah tau?!! Ppffftttt....


***********************************************************************************


Be in the comfort of your own house while surfing


***********************************************************************************

4 so full of themselves :

vanilla said...

i see..xkisah mana pun diorg nak right2 click ke...hehe...

aswadz said...

hehehe... saya pun x kesah sangat pun. cuma tertanya2 je nape x bg right click...

gEe said...

x suke sgt disable right click ni, ssh nk bke new tab. hehee

aswadz said...

a'ah. leceh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...