Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Saturday, March 10, 2012

Delta Lenyap

Sebelum korang meneruskan membaca entri ini, ingin aku jelaskan yang delta yang dimaksudkan tidak ada kena mengena ngan benda2 berunsurkan perkara2 moden dan jelas sekali takde kena mengena ngan game Delta Force. Kalo korang belajar Geografi, mesti korang dapat tangkap. Harap maklum.


Kalo korang datang ke Kuala Kangsar and lalu Jambatan Iskandar, tentu korang perasan satu delta Sungai Perak yang bole tahan besar. Masa kecik2 dlu (Kuala Kangsar tu kampung aku) bila lalu jambatan tu, mesti aku akan pandang delta tu dan berfikir, mesti best kalo duduk kat pulau tuh. Hahaha... Masa aku kecik2 dlu, delta sungai pun aku anggap pulau. Hehehe...


 [Delta sungai macam dalam gambar ni. Tapi lebih besar dan hutan lagi tebal.
By the way, ni gambar jambatan baru Kuala Kangsar]


Seperti aku cakap tadi, delta sungai tu bole tahan besar. Dipenuhi ngan hutan. Pokok pun tinggi2 gak. Berdasarkan kepesatan hutan2 kat atas delta tu, berkemungkinan puak harimau bermastautin kat situ. Hahaha... Gurau2. Tapi kadang2 aku still tertanya2 sama ada delta sungai ni bole dibangunkan atau tidak.

Tapi nampak nyer aku dah tau jawapan nyer skang. Thanx tu hujan yang turun tiap2 hari dengan durasi yang lama. Bila aku lalu jambatan tu semalam, delta sungai tu lenyap completely. Satu trace pun takde. Nampak nyer paras air Sungai Perak naek mendadak. Delta menerima naseb yang sama seperti Kota Atlantis. Lenyap.


p/s: naseb baek takde orang tinggal kat sana.


7 so full of themselves :

CekbOlat-bOlat said...

mcm best je.. ekekeke

LydSunshine said...

Nasib baik awk tak tinggal tak situ. Kalo tak, bila hujan je dgn awak2 skali hilang bersama delta tu.

aswadz said...

@cekbolat: kalo ms kecik dlu rs cam best la. dah bsr ni xde la rs best pun.

@lady sunshine: hanyut x tinggal kesan.

c'axoera ヅ said...

kalau tak semua yang tggal berdekatan pun lenyap kan

dieyna said...

dah 2 3 kali lalu jambatan baru kuala kangsar.. tak perasan lak delta ni... hehe markah geog pun cukup2 makan jer...

naiemah_ramli said...

fuh !! teringin jga nak buat rumah kat stu..sbb pkiaq ddk stu tenang..rupanya tak slmat..erkk...pindah lah..hahaha

aswadz said...

@c'axoera: confirm lenyap.

@dieyna: ada2. x perasan la tu kot. tp skang ni mcm dah xde je.

@naiemah: best kan kalo duduk kat kawasan mcm tu. tp tu la, x selamat lak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...