Tuesday, March 18, 2014

Spekulasi Hanya Tinggal Spekulasi

Sejak daripada mula kejadiah kehilangan MH370, pelbagai spekulasi yang timbul. Aku tak ingat sumer spekulasi yang aku pernah baca. Tapi aku ingat beberapa spekulasi tersebut. Spekulasi yang paling awal timbul mengatakan yang pesawat Boeing 777-200 ni selamat mendarat di Nanning, China.

Ada jugak blog yang memandai wat teori sendiri. Konon2 nyer pesawat berada di lautan gelap, lebih kurang 300 meter dan hanya akan timbul di perairan Vietnam lepas genap seminggu pesawat hilang. Pastu bomoh "penampar buaya" lak predict konon2 pesawat tergantung antara 3 negara.


spekulasi, kehilangan pesawat, MH370


Dan terkini, lepas dah tau kes pasal kapten pesawat MH370 yang merupakan penyokong Anwar Ibrahim dan beberapa isu lagi yang berkaitan, terus ada spekulasi yang baru.


spekulasi, kehilangan pesawat, MH370


Apa pun, yang penting, kita biarkan pihak penyiasatan buat kerja diorang. Sama ada btol atau tidak semua spekulasi tuh, kita biarkan kerajaan yang wat announcement. Kita just wait and see. Apa pun, speculation will remain speculation selagi benda itu tak disahkan.


p/s: apa agak nyer yang berlaku kepada orang yang buat spekulasi tuh ek bila dah tau salah? berdiam atau timbulkan spekulasi baru untuk cover balik? hhhmmm...


11 comments:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

takde pula peruntukan undang-undang untuk sabitkan kesalahan terhadap orang yang suka sangat buat spekulasi dan fitnah.. hanya Allah je yang tahu kebenarannya..

Phat said...

tanpa spekulasi tiada lah siasatan

Sylarius Yusof said...

Dah lama sangat dah kes ni. Makin lama, entah apa pulak spekulasi yang akan timbul nanti.

vanilla said...

kita nak berspekulasi boleh...tapi sendiri2 sudah la...tak payah share kat social media rite

Kesuma Angsana said...

x larah nk larat pelbagai spekulasi ni... doakan sajaleh yg terbaik yer !

aswadz said...

@aiza: mgkn sbb susah nak control. melaenkan ada org buat laporan polis.

@phat: tp x perlu sebarkan kat social media kot.

@sylarius: macam2 spekulasi timbul. kalo yg membantu siasatan xpe la. tp yg merepek tuh?

@vanilla: btol2.

@kesuma: btol tuh.

Pha Is said...

selagi tak jumpa, selagi tu la macam2 spekulasi yg akan timbul..

puteri kasih said...

semakin lama semakin banyak spekulasi..tak salah nak spekulasi sendiri tapi tak perlulah hebahkan pada dunia kan

Azlan Strider said...

spekulasi nie keakadang mampu menyelesaikan masalah tapi buruknya pulak, kalau silap, masa akan dihabiskan mencari tempat yang tak sepatutnya...

Regards,
-Strider-

chegu zam said...

Banyak sangat kenyataan... bilalah nak jumpa..nyawa tu

aswadz said...

@pha is: ada je isu baru, terus ada spekulasi baru.

@puteri: diorang nak sebarkan. baru puas. maklum la, titik peluh sendiri...

@azlan: ada spekulasi yg logik. ada gak yg x logik.

@zam: ntah la. kita cuma boleh berdoa je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...