Monday, May 26, 2014

Semua Orang Bercakap Pasal Piala Thomas

Jadi aku pun nak bercakap menaip tentang Piala Thomas jugak.


piala thomas 2014, final thomas cup 2014, skuad thomas malaysia 2014

 
Dah lama Malaysia tak menjulang Piala Thomas sebenar nyer. Paling last 1992. Time tuh aku pun masih budak2 lagi. Apa yang aku tau sangat selaen daripada bersorak. Yang penting esok nyer cuti. Hahaha... Bila Tan Boon Heong-Hoo Thien How dan Chong Wei Feng tewas semalam, memang dah nampak tipis. Bukan sebab tak yakin dengan beregu ke-2 negara, tapi tak yakin dengan kapten yang tidak pernah menang, Liew Darren. Dengan single ke-3 Germany boleh kalah. Dengan single ke-3 India pun boleh kalah? Tak paham aku.

But still, semangat juang dia semalam boleh tahan kuat, walaupun banyak kali mental down bila dia buat kesilapan. Cuma aku nak tanya, macam mana seorang yang senang mental down, boleh jadi kapten pasukan sedangkan tugas kapten untuk bagi semangat kat team dia? So how? Politik? Kroni? Korang fikirkan la. Aku malas.

Tapi yang paling mengecewakan semalam adalah supporters Malaysia. Mana sorakan korang time beregu Tan-Hoo dan Chong Wei Feng memerlukan kata2 semangat? Time dah nak penghujung baru nak bersorak. Baru nak berdiri. Dah terlambat dah masa tuh.


p/s: thomas cup, jumpa lagi di final 5-10 tahun akan datang, kerana pelapis kami masih belum power.


9 comments:

Niesa said...

xde rezeki Malaysia..xpelah..yg penting usaha..tunggu generasi yg lebih power..hehe

SentiasaPanas said...

Biasalah rakyat Malaysia, semuanya di saat akhir..

puteri kasih said...

ha ah tertanya juga macam mana dia boleh jadi kapten eh? Selalunya kapten yang kena paling kuat semangat

aswadz said...

@niesa: harap2 BAM usaha keras lg utk latih pelapis.

@panas: hehehe...

@puteri: aku pun tak tau la puteri. no komen.

Nafisa81 said...

Heh...tak menang apa apa kejohanan dalam setahun pun boleh jd kapten.

chegu zam said...

Tak yakin dah M'sia nak menang lagi... dulu atas tikit nak gahkan nama negara... Jepun yg masuk tu org-org muda, muka-muka baru.. kita, masih muka tu je pun yg main, bukannya takde pelapis

Sylarius Yusof said...

Kat Malaysia ni pelik sikit kalau bab pemilihan kapten. Patutnya, seorang kapten ni boleh lead team mate. Tapi lain pulak yang jadinya.

Dalam bola pun sama. Kapten harap free kick je power, lain semua ke laut. Itupun still jadi kapten jugak.

Azlan Strider said...

aku masih kecewa dengan BAM dan daren tan..isk..isk..isk..

Regards,
-Strider-

aswadz said...

@nafisa: pelik kan.

@zam: kita masih terlalu mengharapkan chong wei.

@sylarius: hahaha... pilih kasih sumer nih.

@azlan: daren tan sape?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...