Friday, May 30, 2014

Pengemis

Seorang lelaki datang kepada ku.
Surat doktor dihulurkan, bukti ketidakmampuan untuk bekerja.
Namun ku buat tak endah.
Bukan kerana ku kejam.
Lebih kepada ketidakpercayaan berikutan scam yang terlalu banyak.
Lantas dia beralih ke meja yang laen.
Sedikit wang ihsan dihulurkan oleh sepasang suami isteri.

Lalu lelaki itu menuju ke tempat nasi.
Nasi dicedok, 2-3 lauk diambil, ayam goreng dicapai.
Jutawan instant?
Ternyata, dia lebih kaya daripada aku.
Aku?
Kena berjimat dalam mengharungi arus kehidupan yang serba serbi meningkat.


pengemis, pengemis kaya


10 comments:

Sylarius Yusof said...

Sama la jugak dengan aku. Kalau ada pengemis ni, kita bukan tak nak bagi. Tapi bila dah ada banyak scam ni, buatkan kita jadi was-was takut ditipu sindiket.

Aisya A. said...

lecturer pernah cerita, student phd dia buat case study pasal pengemis. follow sampai rumah. tgk2 vios sebijik, rumah dua tingkat.

tak tau yg mana betul dah skrg. hmm

Pha Is said...

hahha.. sama la.. skrg ni nk makan pun jimat2.. xde lagi lauk ayam.. hanya telur ayam je.. hehehe

aswadz said...

@sylarius: btol tuh.

@aisya: huiyooo...

@phais: masa utk berjimat.

Mimi Azirah said...

Jgn xtau pengemis tuh lg byk duit dr kite..memg btul de yg btul sush tp xsume la...skang byk sgt yg myamar

Lee Wa Wan said...

sekarang macam2 cerita :( tp takpa... pahala tetap kita dapat... menipu tu antara dia dan Allah, :( biar dia jawap sendiri nanti

Sis Vee said...

sekarang mmg susah nak bezakan ... p/s ; saya tak perasan lak java script milik sapa utk widget shoubox tu . cuma ianya simple saja tanpa caler n avatar .

aswadz said...

@mimi: skang ni byk sgt yg konspirasi.

@lee: btol tuh. biar dia jawab sendiri.

@vee: oooo...

zuhdi sanusi said...

wow.. kayo ooo., leh buat partime la cmni., silap2 fultime pun ok gak., huhu

aswadz said...

hahaha... memang boleh jd kayo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...