Saturday, November 13, 2010

Hotel di Kulim

Sebenar nyer aku nak letak tajuk entri ni "Hotel di Kulim - Takde Yang Lagi Menarik dan Berpatutan Ke?" Tapi aku rasa cam panjang sangat, jadi aku ringkas sama seperti yang tertera di atas. Lagi pun tajuk yang ringkas2 ni lebih mudah naek kan blog traffic. Hehehe... Contoh nyer macam korang2 yang tengah baca blog aku ni la. Mesti korang tengah search something yang berkaitan ngan hotel kat Kulim kan. Haaaa... Ehem2... Biar aku sambung dengan the real topik untuk hari ni. Apa yang korang baru lepas baca tadi tu hanya mukadimah je.

Hotel di Kulim ni tak banyak. Ada sebuah je hotel yang kita btol2 nampak hotel. Hotel yang aku cakap kan ni adalah Hotel Seri Malaysia. Yang laen adalah lebih kepada bentuk inn daripada hotel. Contoh seperti Kulim Inn dan Sri Impiana Inn.Aku rasa kalo ada mana2 company yang bukak hotel yang baru dengan harga berpatutan, bole dapat untung besar gak la. But then again, since Kulim ni takde tempat pelancongan, mungkin sebab tu la kot tak banyak hotel yang bukak kat sini.


 Hotel Seri Malaysia, Kulim


Sri Impiana Inn, Kulim


Kulim Inn, mesti la kat Kulim...


Sebelum ni aku ada wat entri tentang kriteria2 tentang macam mana aku wat pilihan hotel. Anda bole baca kat sini. Kalo nak ikutkan, hotel kat Kulim ni takde kot kriteria2 yang macam aku tulis tu. Tak pun aku yang tak jumpa hotel atau inn yang macam tu kat sini. Setakat yang aku perhatikan, ada 3 je hotel atau inn yang bole diterima-pakai daripada segi luaran, iaitu Hotel Seri Malaysia, Kulim Inn dan Sri Impiana Inn. Tapi.... Sebab apa aku kata takde yang ikut kriteria seperti yang aku mention dalam tampalan aku sebelum ni sebab takde pun yang murah. Paling murah dalam RM 90 gak la.

Hotel Seri Malaysia adalah hotel yang aku awal2 akan reject dlu sebab rate dia terlalu tinggi untuk just standard room dengan 2 katil single. Cuba teka bape rate dia? Dalam RM 150 kalo tak silap aku. Bagi aku, agak mahal. Eh, bukan agak mahal dah. Memang mahal dah tu. Mentang2 la satu2 nyer hotel kat Kulim tu, nak cekau duit customer kaw2 lak. Servis pun aku rasa bukan la bagus sangat. Sebab parents aku pernah duduk situ dlu. Bilik dia berbau ok. Ntah bau apa ntah. Tapi mengganggu ketenteraman la sket. Masuk2 je bilik, ada satu bau ni datang dan terus menusuk hidung. Tensen2... Jadi, Hotel Seri Malaysia, Kulim, saya terpaksa reject anda awal2. You are out... So tinggal lagi dua...

Sri Impiana Inn dlu dia ada wat promosi. So time tu paling murah bole dapat dalam RM 60. Tapi skang rate dia dalam RM 94 untuk standard room. Dlu inn ni jadi pilihan gak la. Tapi kalo nak tau, pintu bilik tempat tdo kat inn ni takde selak daripada dalam. So, semenjak berlaku insiden yang satu ni, aku terpaksa gak la reject inn ni. Ada la kenalan aku ni (budak pompuan). Dia menyewa salah satu hotel kat area Kulim. Aku tak ingat nama hotel tu. Hotel budget gak. Belah siang pompuan yang jaga kaunter. Malam ada sorang mamat bangla ni jaga. Nak dijadikan citer, malam tu blackout. Pastu bole lak mamat bangla tu gi bukak pintu kenalan dengan tak ketuk pintu atau bagi salam pun. Terus je bukak pintu. Konon2 nak check la kot2 customer dia ok ke x. Hell la aku cakap. Mana ada orang nak check customer maen selamba je bukak pintu. At least knock la dlu. Sape ajar ko maen bukak pintu terus. Meh aku tampar dia laju2. Naseb baek dia dah selak pintu tu dari dalam. So mamat bangla tu tak leh nak masuk. So, korang nampak tak penting ke tak selak pintu dari dalam, especially dalam situasi2 yang macam aku citer kan tadi. Walaupun penjaga kaunter Sri Impiana Inn ni kata, "xpe2, kitorang ada guard jaga malam2". Korang ingat aku nak percaya ke ngan guard2 ni. Kalo diorang pun gersang cam mamat bangla tu macam mana? Haaaa... Jadi, sori. Sri Impiana, you also are out of the game.

Which leads only to Kulim Inn. Kulim Inn kalo tak salah aku rate dia dalam RM 90 gak. Tapi aku tak pernah duduk situ, mahupun mana2 kenalan aku pernah duduk situ. Memandangkan aku dah ada alternatif laen nak cari hotel, Kulim Inn juga bukan la my 1st choice. Tapi kalo in case of urgent, mungkin Kulim Inn akan jadi pilihan aku lepas ni. Tu pun kalo inn ni takde masalah seperti yang aku cakap tadi.




Kalo nak tau, Palm Inn Hotel kat Butterworth pun offer harga yang lebih kurang je. Murah sket je. Standard room dalam RM 85. Korang bole check kat laman web diorang. Hotel ni bagi aku ok la. Lebih sket daripada average. Tapi bagi aku dah terbaek dah, compared ngan Hotel Seri Malaysia dan Sri Impiana Inn kat Kulim tu. Cuma hotel ni standard room dia kadang2 cepat penuh.

Kalo penuh, still ada alternatif laen. Korang bole gi Hotel Travel Lodge. Tak jauh pun dari Palm Inn Hotel. Dari situ dah bole nampak. Harga much lower. Dalam RM 78 je. Sori, takde gambar. Tak jumpa kat internet. Cuma kepuasan dia tu tak setanding Palm Inn Hotel. Sebab condition dia agak lama sket. Bukan bangunan baru. So bangunan tu nampak cam old school sket. Pastu paip kat tepi toilet takde. Kena guna gayung je la kalo nak basuh bila buang air besar atau kecil. Tapi bagi aku still ok la kalo nak tdo kat sini.

Ok la. Setakat itu je la entri aku untuk kali ni. Cam menyimpang daripada entri sebenar pun ada. Hehehe... Anyway, aku rasa wajar la bukak lagi satu hotel kat Kulim ni, yang servis bagus dan harga pun berpatutan. Owh ye, lupa lak nak citer. Sebelum aku tutup entri ni, ada lagi satu benda aku nak citer. On pasal apa aku reject Sri Impiana Inn.

Ni pun berlaku kat kenalan aku gak, seorang pompuan gak (banyak nyer kenalan pompuan aku). Dia duduk kat Sri Impiana Inn. Check-in, tengok2 bilik dia takde selak. Mintak tukar bilik. Pastu orang tu cakap sumer bilik takde lock dari dalam. So dia pun fikir la sama ada nak tukar hotel ke tak. Maklum la, hotel kat Kulim bukan banyak pun. Tapi last2 dia mintak nak check out gak. Masa check-in dia kena bayar RM 94 untuk bilik dan RM 50 untuk deposit. Bila check-out dapat RM 50 je. Whatt? Alasan diorang, dia dah duduk 1-2 jam. WTF?!! At least dapat la RM 70-80. Patut nyer diorang amek duit deposit je, sebab itu la guna duit deposit tu kan. Kalo nak potong RM 10 atau RM 20 tu takpe la gak, sebab dia dah duduk 1-2 jam. Tapi kalo dah bagi balik RM 50 je, sama la macam ko duduk semalaman, and next morning ko nak check-out, dapat balik duit deposit. Dasar PENIPU nyer inn. Jadi, kepada sape2 nak pilih inn ni, fikir baek2 dlu. Kalo berkeluarga, takpe. Kalo sorang2, especially girls, elak kan inn ni.

Sekian je daripada aku. Melaporkan diri, untuk blog So Full of Myself. Hehehe...


Entri Susulan

6 comments:

vanilla said...

dasar playboya..byk nye kenalan prmpn...

aswadz said...

huhuhu... mana ada la...

░♥si lampu neon♥░ said...

PEMILIHAN TAJUK YG BAGUS,.KENE MENUNTUT KAT KO NI ;) HUHUHU

aswadz said...

err... mekaseh kerna memuji (sambil terkebil2 dgn pujian anda).

Homestay Kulim said...

Info yang sangat menarik!

Homestay kulim
http://www.homestaykulim.net
Homestay Kulim Murah dan Selesa

aswadz said...

terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...