Monday, August 5, 2013

Hari Raya dan Iklan Raya

Amacam persiapan raya tahun ni? Apa? Korang baru lepas balik dari Mega Sale dan macam2 barang korang rembat? Takpe. Simpan aje barang2 raya yang korang dah rembat dengan bernafsu nyer. Hari ni aku nak sembang pasal iklan raya. Maklum la, Hari Raya pun tak lama je lagi.

Tiap2 tahun bila time Hari Raya, akan keluar la bermacam2 version iklan raya. Ada yang sedih. Ada yang gembira. Ada yang menginsafkan. Ada juga yang syok sendiri. Tapi dalam banyak2 iklan, iklan daripada Petronas yang selalu nyer best.

Tahun ni pun ada banyak iklan2 raya yang keluar. Contoh nyer seperti iklan Petronas menerusi short movie bertajuk Jahit manakala Proton juga ada iklan diorang yang tersendiri. Korang bole tengok iklan Proton kat SINI.


iklan hari raya proton, iklan hari raya 2013, iklan hari raya, hari raya
[Iklan raya daripada Proton]


Honestly, aku tak bape minat nak tengok iklan2 yang bertemakan kesedihan nih. Balik2 time raya je, nak sruh penonton menangis. Balik2 sruh menangis. Takde yang ceria ke. Aku tau penting untuk kita ingat pada yang susah. Tapi kena cari inisiatif laen kot nak menginsafkan orang. Setakat iklan je, orang yang tengok pun takat tumpang sedih je la. Nak tolong, takde nyer derrr...


[Iklan Hari Raya paling sedih tahun 2013]


So, iklan raya favorite korang tahun ni yang mana? Bagi aku, aku sker iklan Maxis lagi. Apa yang menyebabkan aku sker pasal iklan ni? Foremost, iklan ni tak sedih. Dan yang kedua, ada maksud tersirat yang tersendiri. Well, korang tengok dan korang akan faham.




"Sometimes, the best way to connect is to switch off"


So, korang macam mana pulak? Iklan mana yang menjadi favorite korang. Sila kongsi di ruangan komen.


p/s: dapat idea buat entri ni lepas baca entri wife aku kat SINI.


17 comments:

Phat said...

iklan paling sedih tu terbaik

shafwan said...

Iklaniklan ygmenarik

ainil fazieda said...

comel je budak kecik tuh ? hehehe :P tp sy suka iklan johan . yg dia jdi cina tuh . hahaha ! kelakar :P

Cik Chokie said...

Hahah iklan first tu kelakar XD SETUJU ! Asal raya je sedih, asal sedih je raya. Hari Raya kan ? kena gembira la ^_^

Haa video bawah tu pulak, setuju sangat sangat kalau ada internet conection bebudak zaman sekarang tak akan pandang dah permainan tradisi. Hmm rindu pula kat kampung masa kecik kecik :'(

Aishah Jahirah said...

persiapan raya sederhana je...hee ikut bajet.iklan raya xsmpt tgk pun lg..tgh menelaah ni,best gak ye iklan dia...

Sylarius Yusof said...

Konsep 'sedih' waktu hari raya tu memang dah sebati dengan jiwa orang Melayu. Kita dengar pada cara masyarakat Melayu mengalunkan takbir Raya dan bandingkan pula takbir raya masyarakat Arab. Memang orang Melayu punya takbir memang syahdu habis. Hahaha

aisya said...

tak sempat duduk depan tv lagi nak tengok iklan raya. tp selalunya suka iklan petronas. :)

farid salleh said...

hehehe..iklan sedih tu cam x berapa nak rasa la..hahah Apa pon, selamat hari raya...

Cik Misya (Aimi Syahirah) said...

Salam blogger hebat! Jom join http://www.aimisyahirah.com/2013/08/contest-saya-nak-duit-raya-cik-misya-v2.html Salam Aidilfitri.:)

de engineur said...

Kesian plak kat pelakon iklan sedih tu. Mbantah sikit kena buang

Muhammad Noor Firdaus iskandar BIn Haji Bashah said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin.

Hotlink satu

iskandarx[dot]com

nurrulhasiefah said...

iklan raya keluarga UDA tuuuu besttt! suke tengok.

hana hadi said...

suka iklan KBS.. hehe

zuhdi sanusi said...

raya taun ni tak tngok tv pun intnet pun bru ni nk buka., so iklan raya mmg tak amik tau la., huhu

aswadz said...

@phat: hehehe...

@shafwan: mana iklan pilihan anda?

@ainil: iklan yg mana ek?

@chokie: btol2. xkan nak sedih memanjang.

@aishah: ada exam ek?

aswadz said...

@sylarius: btol2. time takbir tuh, syahdu abes. ngan aku2 sekali syahdu skali.

@aisya: x tgk kat tv pun. kat fb je.

@farid: ada yg feel, ada yg biasa2 je bg aku.

@engineur: hehehe... kesian. x dpt duit gaji buat beraya.

@firdaus: selamat hari raya.

aswadz said...

@hasiefah: iklan raya keluarga UDA yg mana?

@hana: hehehe... aku mula2 ingat amende la KBS tuh.

@zuhdi: aku pun tgk2 yg org share je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...