Friday, February 28, 2014

Bunga Lantern

Dah lama tertangguh entri ni, sebab tak berkesempatan menaip ditambah lak kekangan masa untuk berblogging. Hari ni aku nak sambung entri hari tuh, korang boleh baca kat SINI. Sumer pun tak tahu rupa nyer bunga ni bunga apa. Teruk la korang ni macam aku. Ada yang jawab bunga kertas. Ada juga yang jawab macam daun. Nak tau jawapan sebenar nyer?


bunga lantern


Jawapan yang sebenar nyer adalah bunga lantern... Hanya sorang je yang jawab ngan btol, walaupun secara teknikal nyer itu bukan jawapan. Saudari Aien menjawab "bunga merah di tepi tangga". So korang judge sendiri la jawapan ni btol ke tak. Hehehe...

Sebenar nyer aku pun tak tau nama bunga ni until aku jumpa sendiri. In fact, aku tak tau pun bunga ni wujud. Hahaha... Aku rasa jarang kot nak jumpa bunga ni kat tempat laen. Sebab tu tak ramai yang tahu. Gambar ni pun aku amek masa aku singgah kat Rose Valley tahun lepas.


bunga lantern
 [Siap ada tanda nama lagi kat pokok dia]


Since nama dia bunga lantern aka tanglung, dah tentu bentuk dia seperti tanglung kan. Now we know asal tanglung tu daripada mana. Hehehe... Sebijik sama bentuk dia ngan tanglung yang orang Cina gantung kat umah diorang, especially time Tahun Baru Cina.


7 comments:

Tetamu Istimewa said...

Cantik pula bunga ni.

aienzunnur said...

Betul la tu.kuang2..xperasan pulak bunga tu mcm lantern..adoiyai

aisya said...

oooo.. okay2.
baru tahu ni. hehehe.

aswadz said...

@tetamu: tertarik ke? hehehe...

@aien: sape sruh x perasan.

@aisya: good to know.

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

baru tahu namanya bunga lantern.. hehe...

LydSunshine said...

ooo b8unga lantern ke. patut le aku jawab salah. sebab mmg aku tak tahuk pon.

aswadz said...

@aiza: hehehe...

@lyd: hang jwb bunga kertas kan. hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...