Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Tuesday, May 31, 2011

Tarian "The Matrix"

Ini... Ini... Ini hebat!! Mamat ni mengejutkan penonton rancangan "Britain's Got Talent" yang menonton secara live. Dia melakukan tarian berdasarkan movie "The Matrix" yang mempunyai pergerakan yang sepatut nyer tak dapat dilakukan oleh manusia. Tapi mamat ni selamba je dia wat...





Sumber: Yahoo! TV

Monday, May 30, 2011

Serangga mata duitan

Haaa... Terkejut baca tajuk entri? Korang ingat manusia je ke yang mata duitan. Serangga pun ada tau. Lebih2 lagi serangga yang bernama anai-anai. Nak tau sebab apa aku kata anai-anai ni mata duitan?




Sebab anai-anai kat India dah telan duit kertas bernilai RM 10 juta rupee ($ 222,000). Nyum2... Mesti kenyang dah anai-anai tuh. Nak tau lebih lanjut, bole baca kat SINI.


Sumber: Yahoo! News


p/s: eh, cam pendek lak entri aku nih...

Sunday, May 29, 2011

Champion's League 2011 Final


Barcelona 3 Manchester United 1




Nampak nyer team favourite aku gagal dalam misi membenam pasukan Barcelona dan sekali gus gagal meraih trofi kemenangan yang diidam2 kan...

Tapi, Barcelona deserve to win sebab diorang maen lagi bagus dan sebab Manchester United maen tak bape nak bagus. Dengan Valencia tenggelam masa permainan dan hanya timbul bila foul. Chicharito yang tenggelam masa permainan dan timbul bila offside. Evra slalu biarkan kawasan dia kosong dan asyik sibuk nak jadi centre defence. Gigs dan Carrick tenggelam, tak nampak2 dah.

Last2 kan dah bolos sampai 3. Pastu nak abes game baru nak sibuk2 kejar. Memang tak dapek la. Apa pun, Rooney nyer goal nice... Gol yang nice daripada Rooney dibalas dengan gol yang nice gak daripada Messi. Terus mental budak2 MU nih...

In the end, the winner's win, the loser's lose. Hahaha... Cam laen macam je peribahasa omputih aku tuh. Hahahah...

Saturday, May 28, 2011

Bola sepak dan handphone

Korang slalu mengalami masalah bateri cepat abes? Pastu bila dah nak abes, korang tak sempat nak charge handphone korang pasal korang nak kuar gi maen bola. At the same time, korang lak tengah tunggu panggilan penting daripada awek korang, ex korang mahupun sedara mara korang.

Gundah gulana? Tak tenteram? Tak tau nak pilih antara nak gi maen bola atau nak tunggu je kat umah sambil charge handphone? Usah risau. Sumer benda ada penyelesaian nyer. Haaaa... Amek ko. Sebijik cam iklan SmartShop.

Tapi penyelesaian ni belom lagi diguna pakai melaenkan hanya research semata2. Eh, korang tak paham apa yang aku melabun ni? Aku tak cakap lagi ek aku nak cakap pasal apa dalam entri nih? Sori2... Okay2. Aku ulang balik daripada mula.

Mesti korang tertanya2. Apa kaitan bola sepak ngan handphone? Judi bola sepak ke? Awal2 entri pun dok sibuk cakap pasal nak gi maen bola la. Bateri handphone nak abes la.

Sebenar nyer macam ni. Aku ada baca kat Yahoo! Sports ni pasal macam mana bola yang korang dok sepak2 tuh, bole digunakan untuk charge handphone korang. Idea nampak cam menarik kan... 

Kalo ikut apa yang aku paham la, bola yang diorang gelar sebagai Soccket ball ni, dilengkapi dengan "portable energy-harvesting device". Macam mana benda ni berfungsi, bila bola disepak, magnet kat dalam bola tu akan activate kan capacitor. So bila bola tu disepak2, energy akan disimpan dalam kapasitor. Bila dah penuh, korang je plug in kat handphone korang. And walla... Handphone korang akan di-charge.


[Gambaran dalam bola]


Sumber asal: Yahoo! Sports

Friday, May 27, 2011

ITEX 2011

Perghhh... Lama gak aku tak update blog aku. Ada la nak dekat seminggu gak. Busy sket ngan keje. Kena gi outstation. Even aktiviti blogwalking pun aku tak wat. Memang tak sempat. Sekali dah cuti, aku gagah kan diri untuk menjengah beberapa blog dalam bloglist aku. Mana2 yang aku tak sempat singgah tu, insyaAllah, laen kali aku singgah ar...

So, aku gi outstation ke mana tuh sampai busy seminggu tuh... Busy la sangat kan. Ke buat2 busy?

Actually (wahhh, terus masuk bahasa inggeris. hahaha), aku outstation kat KL sebab terlibat dalam pameran ITEX 2011 edisi ke-22. Atau nama panjang nyer, 22nd Malaysia International Invention, Innovation and Technology Exhibition 2011. Dekat mana? Kat KLCC Convention Centre.


 [Booth SIRIM di ITEX 2011]


Sebenar nyer ni la first time untuk aku. 1st time participate dalam ITEX. 1st time join any exhibtion sebagai researcher di AMREC SIRIM. Kalo secara overall, ni baru 2nd time aku join exhibition. 1st time dlu masa aku still bergelar pelajar UniMAP dan join exhibtion EINIC kat UM dlu.

Aku join ITEX under aku nyer current project, cutting tool insert. Apa yang menarik nyer, ari Jumaat masa judging tuh, aku yang kena present. Sebab bos aku dua2 pun tak datang sebab busy. Dah la aku dapat tau last2 minit. Tu pun naseb baek aku gi jumpa bos beberapa hari sebelum bertolak. Kalo tak, memang tak sempat nak prepare apa2 la jawab nyer.


[Segak tak aku. Hahaha... Tapi cam skema lak aku pegang buku ITEX cenggitu]


[Barang2 display kat booth aku]


Keputusan judging lak pada hari Sabtu. Belah siang untuk bronze ngan silver. Belah malam, masa dinner, baru diorang announce result untuk gold. Since masa aku present tuh agak suam2 kuku dan ada soalan tu aku macam, "err.. err... saya tak berapa pasti la", so aku tak suspect la akan dapat apa2 medal. Tapi last2 dapat silver medal... Wahhhh...


[Pencapaian pertama di exhibition ITEX]


Waktu dinner lak, memang pulun makan laa... Tapi bila bab2 dinner nih, mesti chinese cuisine yang diorang hidangkan. Masa gi conference pun sama. Asal dinner je, chinese cuisine. Asal chinese cuisine je mesti dinner. Eh?


[Gambar sebelum start majlis dinner]


[Salah satu gambar yang aku tangkap masa performance]


Masa dinner nih, banyak gak award yang dianugerahkan. Yang paling banyak dapat award adalah delegasi2 daripada Taiwan. Bayangkan lah, diorang anta hampir 200 penyertaan. Out of 200 tuh, 60++ dapat silver dan 40++ dapat gold...

Belah siang tuh, masa amek silver medal, aku rasa stage tu muat2 je nak tampung diorang. Maklum lah, skali umum, sumer 60 orang skali naek. Naseb baek tak roboh je stage tuh. SIRIM lak anta 11 penyertaan. 3 gold, 6 silver dan 2 bronze.


[Muka2 yang tersenyum kegembiraan lepas menang medal]


Apa yang best tuh, malam dinner tu, pihak penganjur announce yang SIRIM menang award untuk Best Booth untuk keluasan 42 meter persegi.


[Best booth. Yeayy...]

Thursday, May 19, 2011

DinoTrek Jusco Perda

Sebenar nyer malam Selasa lagi aku nak update pasal ni. Tapi since balik tu aku ada keje nak kena wat. So aku tunda niat aku, update ari Rabu (semalam). Tapi semalam lak busy gak. Siang busy keje. Malam lak busy packing pakaian ngan busy berbalah. Hahaha...

Pagi ni baru tak busy sangat. Sebab tak keje. Petang ni dah kena gerak ke KL. Ada exhibition ITEX. Berbalik ke main topic untuk hari ni. Pasal DinoTrek kat Jusco Perda.

Ari Selasa lepas kan cuti sempena ngan Hari Wesak. So Kedah cuti. So member2 aku ajak gi maen bowling pagi tu. Yela, tengah orang tak ramai. Which is memang tak ramai pun pagi tu. Mall pun baru bukak kan. Setakat 5-6 lane je yang ada orang maen.

So kitorang maen la 2 game. Lepas abes game tuh, salah sorang member aku bagi cadangan untuk pegi ke DinoTrek kat Jusco Perda. Since still tengah hari kan. So kitorang pun angguk aje. Kalo planning awal2, kan dah bole bawak kamera. Haishhh...

Apa yang menarik nyer pasal DinoTrek nih;
  • Kalo bawak budak, memang budak2 tu akan rasa best la... Kalo korang mempunyai hati yang masih di peringkat kanak2, pun korang akan rasa best. Tapi bagi yang dah dewasa dan dah matang, aku still rasa korang akan enjoy.
  • Dalam ni ada banyak game interaktif untuk korang maen. Walaupun untuk kanak2, tapi still yang dewasa pun bole enjoy.
  • Ada banyak patung2 dinosour yang "alive".
Fee untuk masuk adalah RM 6.00 untuk dewasa. Untuk kanak2 aku tak bape nak ingat la plak. Tapi of course lagi murah la kan.


[Kanak2 yang riang gumbira sedang mengambil gambar bersama dinosour]


Kesimpulan nyer, DinoTrek ni quite menyeronokkan. Especially kalo korang dah bosan dah berjalan shopping. Nak tukar angin kejap, bole la singgah kat sini. Bayaran masuk pun takde la mahal sangat... Tapi kalo dah bayar tuh, jangan la cepat sangat nak kuar. Rugi la kalo gitu kan...

Kepada sape2 yang berminat nak pegi tuh, bole la gi ke Jusco kat Bandar Perda.

Monday, May 16, 2011

Wayne Rooney dan Champion's League Final

Kepada sape2 yang still tak tau lagi, Manchester United telah pun menjuarai Barclay's Premier League 2010/11 buat kali ke-19. Mengatasi rekod 18 kejuaraan yang dipegang oleh Liverpool.




Walaupun secara personally, aku agak bersedih dengan performance diorang Sabtu lepas, tapi kejuaraan tetap kejuaraan. Game yang pada awal nyer nampak macam Manchester United nak terkena, tapi in the end, dapat penalty dan...




Rudeyboy Rooney score goal penyamaan. Manchester United 1 Blackburn 1. 1 point yang sudah memadai untuk Manchester United menggondol kejuaraan liga musin 2010/11.

Untuk final champion's league yang akan berlangsung pada hari Sabtu, 28 Mei ni, akan menjadi satu pertembungan yang menarik dan bermakna. Pasal pe? Pasal Barcelona, juara Liga Sepanyol akan bertemu dengan juara Liga Inggeris, Manchester United. Champion vs. Champion.



Selamat Hari Guru



16 Mei bersamaan dengan Hari Guru.

Jadi aku ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada guru2 di luar sana.

Guru yang pernah mengajar aku di sekolah rendah dan menengah dlu.

Aku nak berciter panjang gak pasal zaman sekolah aku dlu2.

Tapi since aku agak busy skang nih, korang tunggu je la entri yang akan datang.

Chow...

Saturday, May 14, 2011

Sajak Hari Guru

16 Mei 2011. Untuk sumer budak2 sekolah, mesti tau tarikh ni tarikh apa. Untuk golongan remaja dan ke atas lak, tentu ada yang ingat dan tentu ada yang tak ingat. Biasa la. Makin tua makin pelupa. Hahaha... Okay, itu joke. Bukan la pelupa. Tapi basic la kan bila kita lupa benda yang kita dah lama tak wat.

Untuk sape2 yang tak ingat 16 Mei tu hari apa, ia merupakan Hari Guru yang korang selalu sambut masa kat sekolah dlu. So aku nak tanya la. Apa yang korang slalu hadiahkan kat cikgu korang masa zaman sekolah dlu? Aku tau antara hadiah yang paling popular orang bagi adalah pen, bunga ngan mug. Tu memang favorite la.

Jadi untuk ari nih, aku nak cadang kat korang satu kelainan untuk korang hadiahkan kat cikgu korang. Something yang mesti dia terharu giler ar kalo dia dapat.

Cara nyer mudah je. Korang tulis sajak untuk guru korang. Tak kesah la korang nak tulis sendiri ke, korang nak taip pastu print ke. Tapi kalo dah print tuh, make sure korang gunting dan tampal atas kad la. Pastu kasik kat cikgu korang.

Well, benda ni bukan la baru. Tapi still, aku tau tak ramai yang wat sebab malas. So apa kata korang wat gini. Baru la nampak kekreatifan korang depan cikgu korang. Yang pasti, mesti sejuk hati cikgu korang bila terima kad sajak korang.

Antara sajak yang korang bole tulis:


BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)
Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.
Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

[Usman Awang, 1979]


Tak pun korang bole search kat internet. Memang ada banyak lagi sajak2 sempena Hari Guru nih.

Kung Fu Panda 2

NOTE: Memandangkan blogspot baru je pulih daripada big maintenance diorang (ntah apa masalah ntah) dan ada sesetengah blog yang hilang latest entri diorang. So aku tak mau la entri yang aku fresh tulis pun hilang. So, just as precautios step, aku re-publish je entri daripada blog ReX Portal aku. Tapi re-publish pun, aku ada wat penambahan sket since ini blog utama aku kan... Mesti nak lagi bagus...

*********************************



 
Mesti korang tengah tertunggu2 movie Kung Fu Panda 2 kan... Lagi2 dalam 3D. Kung Fu Panda 2 akan berada di pawagam pada 26hb Mei ni. So tak lama lagi la. Ada dalam 2 minggu lagi. Aku pun tengah tunggu gak. Tapi still tak sure nak tengok kat wayang atau download aje. Kalo ada orang teman, bole la gi tengok kat pawagam. Nak tengok sorang memang tak dapek laa...

Ni sinopsis citer Kung Fu Panda 2 yang aku cilok kat IMDb. So korang tak yah nak susah2 search kat google dah. Baek tak aku? Sila ucapkan terima kaseh ek. Hehehe...


"Po is now living his dream as The Dragon Warrior, protecting the Valley of Peace alongside his friends and fellow kung fu masters, The Furious Five - Tigress, Crane, Mantis, Viper and Monkey. But Po's awesome new life is threatened by the emergence of a formidable villain, who plans to use a secret, unstoppable weapon to conquer China and destroy kung fu. It is up to Po and The Furious Five to journey across China to face this threat and vanquish it. But how can Po stop a weapon that can stop kung fu? He must look to his past and uncover the secrets of his mysterious origins; only then will he be able to unlock the strength he needs to succeed."


Antara pelakon2 yang menyumbangkan suara diorang untuk menghidupkan watak2 dalam muvi ini adalah:


[Jack Black sebagai Po]


[Angelina Jolie lak sebagai Tigress]


[Trailer Kung Fu Panda 2]


Tapi... Since muvi ni akan kuar 26hb nanti, apa kata kita hidupkan suasana Kung Fu Panda sambil berhibur release tension. Cara nyer mudah je. Korang ada Facebook tak? Kalo ada, korang log in je Facebook korang. Kita maen game Kung Fu Panda... Elehh... Aku tau korang sumer ada akaun FB nyer. Toksah nak tipu...


[Memperkenalkan Kung Fu Kickoff]


Nama game nih Kung Fu Kickoff... Sape2 yang nak try maen nih, korang bole klik kat SINI atau klik link yang kat bawah skali tuh. Game ni takde la macam game2 macam Farmville ke, Football Manager kat FB tu.

Game nih actually game maen jentik2 masuk gol... Hahaha... Sounds funny kan. Tapi yeahhh... Sesuai la ngan karekter Po tuh kan. But then again, setakat nak cuba2 dan tenangkan fikiran tuh, bole la nak maen. Hehehe...

Wednesday, May 11, 2011

4Minute - First

Ari ni aku rasa aku ada banyak keje sket. Tapi dalam banyak2 keje tu, aku tetap gak nak menyelit nak wat entri kat blog nih. Haaaa... Gatal tak tangan aku. Tengah bz pun still nak menaip, nak wat entri. Hehehe... Tapi apa pun, sebab banyak keje, entri ni super pendek la. Kata banyak keje kan. So takde la masa nak menaip panjang2.

MV kali ni daripada kumpulan 4Minute (4Minute lagi) bertajuk First. Lagu ni dalam versi Jepun sebab aku cari2, takde lak yang versi Korea. So maybe this song is original la. I mean, takde yang versi Korea nyer. Memang khas untuk versi Jepun. Tapi kalo aku silap, sila betolkan ek.




First...
You're my first
First...
You're my first

Atama ja rikai dekinai kokoro ga hajikeru kankaku
Hajimete oshiete kureta no wa
Kimi na no Gimmie now kimi no love...

I need you boy, wake up wake up listen to me
Want you boy, come on come on singing with me
You got me boy, follow follow, following me
You are my first tomerarenai kimochi

You gave me my first love
You let me know first love
My only first boy
Baby let's go

I gotta love now
Soutou Excited shiteru kimi to no A to Z machi kirenai
I'm gonna love now
Dakara koso Give U all atashi no First mo sasageru...
I gotta love now

You're ma ma ma ma my 1st
Ma ma ma ma my 1st
You're ma ma ma ma my 1st
You're my 1st
You're ma ma ma ma my 1st
Ma ma ma ma my 1st
You're ma ma ma ma my 1st
You're my 1st

Hitokoto de kimochi ga yureru...
Kimi no motion de up up up
Shite mo down down down down down down
Kimochi ga down down down down down down

Donna ni Girls ni kakomarete mo
Atashi dake wo motomeru kimi
Tomadoi ga yorokobi ni Changing
Kimi na no? Gimmie now kimi no love...

I need you boy, wake up wake up listen to me
Want you boy, come on come on singing with me
You got me boy, follow follow, following me
You are my first tomerarenai kimochi

You gave me my first love
You let me know first love
My only first boy
Baby let's go

I gotta love now
Soutou Excited shiteru kimi to no A to Z machi kirenai
I'm gonna love now
Dakara koso Give U all atashi no First mo sasageru...
I gotta love now

Let's go let's go let's go kimi to nara First
Tanoshime sou Come on baby
Let's go let's go let's go kanari ii kanji
Kono mama de eien ni...

Call me up boy, call me up boy
Hurry up boy, hurry up boy

You gave me my first love
You let me know first love
My only first boy
Baby let's go

You're ma ma ma ma my 1st
Ma ma ma ma my 1st
You're ma ma ma ma my 1st
You're my 1st
You're ma ma ma ma my 1st
Ma ma ma ma my 1st
You're ma ma ma ma my 1st

You're my 1st

Tuesday, May 10, 2011

Thor (2011)


 
Aku tengok muvi Thor ni masa aku gi exhibtion MetalTech 2011 ari tuh. Well, siang pegi exhibition. Malam gi berjalan la kan. Hahaha... Padahal malam tu konon nak tdo awal, sebab nak bangun kul 2.30 nak tengok game Manchester United lawan Schalke 2nd leg ari tuh.

Apa lagi, kitorang ke Leisure Mall berhampiran ngan The Curves tuh. Sebab kat situ je dekat. Member aku mula2 nak tengok Fast n Furious sebab dia dah tengok Thor. Tapi sebab ada midnite je, kitorang tengok Thor je la. Tapi dia kata kena tengok 3D, sebab 2D nyer dia dah tengok.

And result muvi ni. The best... 2 thumbs up. Memang terbaek la. Korang kena tengok muvi ni. Kalo tak rugi. Tapi aku syor kan untuk tengok 2D. Tengok 3D agak memeningkan dan sometimes korang tak leh nak tangkap pergerakan2 diorang masa berlawan.

Kalo nak baca preview muvi, boleh klik SINI.


Monday, May 9, 2011

Tudung tu kak...



Zaira Jaafar cakap, "Di bawah Artikel 181, kedaulatan Raja-raja Melayu, kami faham raja mesti Melayu dan beragama Islam.

Aku balas, "Sebelum cakap pasal Islam, pakai tudung tu elok2 bole tak?"

MetalTech 2011



Baru2 berlangsung nyer pameran MetalTech 2011 kat PWTC, Kuala Lumpur. In fact, ari ni last day exhibition. Cuma aku je blah awal atas sebab2 tertentu. Jumaat ari tuh last day aku kat MetalTech 2011 nih.

Aku tak pernah pegi exhibition under SIRIM sebelum nih. Ni 1st time la. Last time aku pernah gi exhibition under school Bahan masa kat UniMAP dlu. EINIC (nama panjang tak ingat) kalo tak salah aku.

Exhibition MetalTech ni kebanyakan nyer melibatkan supplier2 atau vendor2 dalam bidang machining, machinery dan seangkatan dengan nyer. Tapi aku tak nak citer detail. Kang ada yang meleleh air liur sambil mengeluarkan snoring yang mengalahkan bunyi beruang tdo.

AMREC anta satu pasukan seramai 2 orang (pasukan ke 2 orang je?). Salah sorang nyer adalah aku. Lagi mau tanya ka? Tapi dua orang pun, bila campur ngan SIRIM cawangan laen, jadi ramai la kat booth tuh. Hehehe... Korang bole tengok booth SIRIM kat bawah nih.


[Lambang SIRIM]


[Booth SIRIM Bhd]


[Display barang projek kitorang. Simple tak?]


Bila bab2 industri ni, especially machining dan machinery nih, kebanyakan nyer dimonopoli oleh supplier dan vendor Cina. So memang ramai la diorang kat sana. Bila dah ramai orang Cina, so confirm la ramai amoi2 yang ada.

Jadi paham2 la pemakaian diorang masa kat exhibition tu. Menjolok mata. Walaupun sesapa yang memandang tu belum tentu nak jolok mata sendiri. Genyeh2 mata ada lah. Menggugat keimanan betol. Ada yang pakai pakaian ala2 gadis litar pun ada.


 [Cuma beza nyer, diorang pakai baju singlet berseluar pendek]


Bayangkan menteri yang datang melawat booth tu pun gadis litar yang escort... Perrgghhh... Macam gi tengok lumba kereta/ motor kat Sepang lak. Ni kalo Cik Vanilla tahu, mesti kena bebel. Hahahaha... Naseb baek aku usha ala kadar je. So kurang sket kena sound. Ngehehe...

Berbalik kepada topik MetalTech tadi, exhibition ni memang besar. I mean, besar giler. Aku rasa sape yang datang sekali je, mesti tak abes pusing. Aku yang dari Rabu sampai Jumaat pun, ari Jumaat baru abes pusing sumer hall. Dah la ada hall tu, siap kena seberang sungai lagi. Dan hall yang kat seberang tu, bapak besor. Sumer machine besor2 sumer taruk kat situ je...

Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari Ibu



Ibu,

Saya nak ucapkan Selamat Hari Ibu. Saya terpaksa gunakan perkataan "Ibu" walaupun kat rumah saya panggil "mak" sebab saya belum pernah dengar orang ucapkan "Selamat Hari Emak". Kalo ada dah lama saya pakai. Memandangkan tak nak berlaku confucius dalam entri ni, saya akan guna perkataan "ibu" je la ek.


Ibu,

Terima kasih saya nak ucapkan kerana membesarkan saya daripada kecik sampai ke besar nih. Walaupun diakui susah nak jaga diri yang satu nih. Yela. Kecik2 dah kena asma. Sampai besar dah takde asma dah. Betapa cekap nyer dirimu menjaga anak yang sorang nih. Tu tak masuk lagi jaga adik-beradik yang laen.


Ibu,

Harap ibu tabahkan hati dalam meneruskan kehidupan selepas pemergian arwah abahku. Jangan bimbang kerana anak2 mu ada untuk sentiasa menjagamu. Lepas saya dah kahwin nanti, bole la saya gilir2 jaga ibu skali.


Ibu,

Saya sentiasa mendoakan ibu untuk terus hidup bahagia di samping anak2 ibu. Usah risau tentang rumah kat kampung. Anakmu ini 2 minggu skali confirm balik menjenguk rumah. Lepak2 sambil menonton ASTRO. Semoga ibu sentiasa dalam keadaan sihat walafiat.


Yang benar, Anakmu,

AHMAD ASWAD MAHAIDIN

Saturday, May 7, 2011

24:7?

Amende tu 24:7?

Kedai serbaneka ala-ala 7-11?

Ini dia...






Apakah?

K-Pop wannabe?

Kumpulan gay-semalaysia?

Jap...

Aku tak tahan...

Terasa nak muntah...

Friday, May 6, 2011

SS501 - Find

Aku baru balik dari exhibition kat PWTC beberapa hari ni. Kalo korang perasan, 2 entri aku sebelum ni  (Rabu dan Khamis) sumer pendek2 je. Yela, sebab tak cukup masa nak taip panjang2. Exhibition apa yang aku cakap kan ni, well... Korang kena tunggu la aku wat entri pasal exhibition tuh.

So aku tak nak taip panjang2 untuk ari ni. So apa kata ari korang layan aje laMV daripada kumpulan SS501 bertajuk Find ni. Masa first time aku dengar kat K-Pop Hitz Astro, memang sedap bunyi nyer. Sesuai sangat kalo dijadikan OST drama Korea yang berunsurkan cinta. Apa kata korang pun layan gak...




na-ege seodo na-ege seodo ganjeolhaejin maminde
eotteokharago eotteokharago haeyo
neomu adeukhan neomu adeukhan sarang inde
jeoldae pogi mothaneun shimjangi geudae ingeo jyo

yeogiseo isseo neoui useum chaja ulkkeoya
nimam apeugehan nunmureun yeogi naega da jaba dultenikka
tumyeonghan ni sarangeul jeoldae ijji mothal gireum mandeuro
bandeushi uri sarangeul dashi chajeultenikka

niga eopshido niga epseodo jal haenael su isseulkka
kkumeul kku-eodo hangsang duri yeottneunde
neoreul dalma-on neoreul dalma-on shigandeureul
jeoldae pogi mothaneun miryeonhan shimjangingeojyo

yeogiseo isseo neoui useum chaja ulkkeoya
nimam apeugehan nunmureun yeogi naega da jaba dultenikka
tumyeonghan ni sarangeul jeoldae ijji mothal gireum mandeuro
bandeushi uri sarangeul dashi chajeultenikka

teongbin sarange gaseum ta-oreuneun seulpeumdo
neoreul maeumeseo mireonaegi-en bujokhan nareul jaranikka
heureuneun geu nunmure nameun gi-eok majeo jamkil ttakkaji
bandeushi naui sarangeun neoreul chajeultenikka


Untuk translation, klik SINI.

Thursday, May 5, 2011

Man Utd Bertemu Barca Final 2010/11

Yeahhh... Congrats kepada pasukanku, Manchester United sebab berjaya menundukkan Schalke dengan bergaya semalam dengan 4-1 (agregat 6-1). Kelibat Rooney takde pun, still diorang bole memporak-perandakan bahagian pertahanan Schalke.

Anderson merupakan antoganis bagi pihak Schalke tapi hero untuk Manchester United. 2 gol daripada beliau mengkuburkan tentangan Schalke. Nampak nyer Raul terpaksa cakap goodbye la kat piala Champion's League.


[Makan apa si Anderson nih]


Jadi sah la Manchester United yang akan bertemu dengan pasukan Barcelona di final Champion's League yang akan berlangsung di stadium Wembley.


[Manchester United]


[FC Barcelona]

Wednesday, May 4, 2011

Friendster Nak Delete Content

Sape ada akaun Friendster? Aku dlu ada. Skang pun still ada. Beza nyer, dlu aktif. Skang langsung tak pernah bukak. Hahaha... Aku bukan slalu pun layan Friendster ni. Dlu ada pun, serupa je macam takde. Aku tak tau nak wat apa ngan laman web sosial tu. At least Facebook ada game dan application yang menarik.




Baek la. Let us continue with the main conversation. Apa yang aku nak citer kat sini adalah pasal Friendster yang nak delete content2 sempena diorang nak upgrade version yang ada skang. Tapi diorang bukan nak delete akaun korang. Akaun korang still ada.

Akaun korang diorang tak usik. Email login dan password korang still sama. Tak ubah. Cuma segala gambar, mesej, komen, testimonial, blog, forum dan laen2 content yang akan kena delete. Cuma friend list ngan basic information je yang akan dikekalkan.

Tapi korang jangan risau. Friendster ada bagi application untuk korang download gambar2 atau data2 yang korang nak simpan.


Sumber: Yahoo! News

Tuesday, May 3, 2011

Kematian Osama Bin Laden - Fake or Reality

Aku rasa berita kematian Osama ni mesti dah tersebar luas kat kaca TV dan dada2 akhbar. Hanya orang yang kurang alert je yang still tak tahu pasal berita ni. Adakah korang antara yang kurang alert tuh? Hehehe... Relax2... Jangan marah aku. Aku maen2 je.

Kepada yang still tak tahu, banyak berita sama ada kat TV, radio atau internet dah melaporkan yang Osama dah mati. Mayat dia lak dikebumikan/ dicampak (sila pilih satu) ke dalam laut.


[Gambar yang konon nyer dikatakan mayat Osama]


Tapi btol ke Osama ni dah mati? Hari ni aku nak bincangkan persoalan itu. Dan mungkin beberapa persoalan yang laen akan turut dibincangkan. I mean, kalo ada la. Gambar kat bawah ni aku petik dari blog The Other Khairul. Mr. K kata gambar ni adalah hoax dan dihasilkan menggunakan kaedah photoshopped.


[Hmmm... Nampak macam photoshopped]


Memang nampak meragukan. Lagi satu, kalo btol la itu mayat Osama, nape campak ke laut? Tak nak bagi orang cam yang itu bukan mayat Osama? Nape tak ditangkap hidup2 pastu torture dia dalam penjara? Macam la tentera AS tak biasa buat macam tu...

Tak kurang juga yang mengatakan kematian Osama ni adalah reka AS semata2. Untuk mendapat sokongan terhadap kepimpinan Barak Obama (ejaan sengaja disalah eja) sempena pilihan raya yang akan datang. Ada juga yang mengatakan Obama cuba mengalih tumpuan orang ramai daripada masalah ekonomi Amerika yang mengalami defisit 500 billion dollar, yang membuatkan diorang ni salah satu antara negara yang bankrap.


[Berapa kali saya nak cakap yang Osama ni dah mati. Tak paham2 lagi ke?]


Ada lagi satu persoalan yang timbul. Iaitu berkenaan ngan kewujudan sebenar Osama bin Laden. itu sendiri. Osama ni btol2 wujud ke atau hanya konspirasi AS untuk menutup aib diorang berkenaan dengan tragedi 11/9. Ada sumber yang mengatakan Osama ni tak wujud. Hanya ada orang yang menyamar sebagai Osama.

Tapi itu la. Tu sumer teori je. Takde bukti2 sahih yang menunjukkan Osama tu dah mati. Hanya gambar2 yang macam edited je.... Takde bukti2 sahih gak yang mengatakan watak Osama tu sebenar nyer sama sekali tak wujud. Hanya mainan AS semata2. Hanya Allah je yang tahu rahsia sebenar.

Pastu kat Yahoo! News tadi, aku terbaca artikel pasal "How Bin Laden Failed to Wreck the U.S. Economy". Well, to be honest, aku tak baca abes pun artikel ni. Hehehe... Tapi of course la dia citer pasal bagaimana pemberontakan Osama yang gagal memporak-perandakan ekonomi AS.

Well, tak perlu pun sebenar nyer. Sebab macam yang aku ada cakap tadi, ekonomi diorang memang tengah down pun. Osama tak yah wat apa pun Obama dah menggelabah...


 [Gambar diambil dari blog Cursing Malay]

"Osama's death will ensure a more peaceful and safe world" - Najib

Bersembang pasal apa yang Najib quote kan selepas berita kematian Osama tersebar. So En. Najib, btol ke? What made you so sure that his death will bring peace to the world? Aku rasa takde nyer. Yang mengganas, perang sana sini tu punca nyer AMERIKA. So? Lagi mau tanya ka?

Monday, May 2, 2011

Kedi?

Sebelum kita membincangkan apa2 dalam entri ni, aku nak mintak korang bukak laman web google, yahoo atau yang seangkatan dengan nyer. Pastu try search perkataan "kedi". Pastu korang klik images. Gambar apa yang banyak?

Takpe. Simpan dlu jawapan korang. Dah abes baca satu entri ni, baru korang komen. Sebab ada lagi soalan yang aku ingin tanyakan.

Soalan pertama. Sape yang bole bagi tau apa maksud perkataan "kedi" tuh? Ke perkataan tu takde apa2 maksud yang significant untuk dikongsikan? Soalan kedua. Apa kena mengena perkataan "kedi" tu dengan gambar yang korang jumpa tadi? Ada sape2 bole explain?

Kalo aku google, paling atas skali adalah wikipedia yang membawa aku ke arah dua filem tamil. Kedi (2006) dan Kedi (2010). Di mana kalo korang bukak link tu, takde gambar atau poster yang ada kena mengena pun ngan gambar yang korang jumpa kat bahagian images tadi. Ini amat la memeningkan kepala aku.

Macam mana aku bole tetiba search perkataan "kedi"? Okay. Meh sini aku kasi citer kat korang. Mula2 tadi aku nak cari gambar kereta yang orang pakai kat padang golf tuh. Ntah macam mana, tiba2 je muncul perkataan "kedi" kat kepala otak aku. So aku search je la. Last2 kuar gambar nih lak.


[Anak kucing]


[Anak kucing...]


[Anak kucing...]


[Dan anak kucing]


Tang mana tuh yang perkataan "kedi" tu ada kena mengena ngan anak kucing? Ada sape2 leh bagitau?


p/s: kereta kat padang golf dikenali sebagai buggy car.

Sunday, May 1, 2011

Iphone & iPad Rekod Lokasi Pengguna

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Wahhh... Dah lama aku tak bercuti pada hari Ahad. Dapat layan EPL kat rumah sendiri semalam. Hak3... Sebelum aku start ngan entri aku hari ni, aku nak ucapkan Selamat Hari Pekerja kepada korang2 yang dah bekerja. Kepada yang blom bekerja lagi, kalo korang lebih2 lak nak merasa Hari Pekerja, sila2 kan la. Takde orang nak halang. Hehehe...

Apa pun, scary tak bila dapat tau yang gadget yang korang tengah pakai, tanpa korang sedari, tengah rekod lokasi korang sedang berada dan stored dalam hidden file. Perkara ni didedahkan oleh Alasdair Allan dan Pete Warden, security researcher.




Kalo ikutkan artikel yang aku baca nih, wireless companies slalu track information2 yang direkodkan tu. Tapi rekod2 tu sumer secure la. Diorang cuma bole didedahkan kalo ada waran daripada polis atau ada arahan daripada mahkamah.

Bagi aku la, secure tu memang la secure. Tapi kalo kena hack dengan hacker yang profesional? Hacker yang wat profit dengan mengumpul data2 peribadi pengguna, pastu scam atau anta perompak untuk rompak korang. Tak naye?


Sumber: Yahoo! News
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...