Saturday, September 1, 2012

Toy Museum Penang

Sape pernah pegi Toy Museum kat Penang? Mesti tak ramai yang pernah pegi kan. Mana tak nyer. Signboard memang tak jumpa kat tepi jalan la. Memang takde. Tak caye gi cari. Jadi cuma ada 2 cara je nak cari. Either korang guna GPS atau google cari maklumat yang secukup nyer aka alamat atau google map.


[Lupa nak amek gambar overall bangunan sebab...]


Sebab bangunan dia tak besar pun. Tak macam muzium pun. Sebab tu slalu ikut jalan tu gi Feringghi tak pernah nak perasan Toy Museum nih. Sebab bangunan dia tak macam muzium.


[Cilok gambar kat google je]


Dalam muzium ni ada banyak patung2 animasi mahu pun daripada movie2 popular macam The Matrix, Cinderella dan macam2 lagi. Apa pun, mari kita layan gambar dlu.


[Corpse Bride]


[Patung kegemaran kanak2 pompuan dan kadang2 kanak2 lelaki pun ada - Barbie]


[Agak2 aku ngan Jack Sparrow, sape lagi hensem?]


[Gundam]


[Power Rangers]


[Godzilla]


[Batman]


[X-Men, tapi patung Wolverine yang banyak]


[Spider-Man]


[Sape ingat lagi citer ni? Spawn]


[Superman]


[Ironman]


[Animasi kegemaran masa kecik - Dragonball]


[Kamen Rider]


[Camne ntah patung Ichigo tu bole tergolek]


[Chucky]


[Freddy vs Jason]


[Bukan patung animasi ngan movie je ada, wrestling pun ada. Bole cam
mana The Rock?]


Tapi aku rasa kalo bawak kanak2 masuk muzium ni, macam bahaya pun ada. Sebab ada sesetengah patung tu tak bape nak appropriate. Contoh nyer...


[Camne bra dia bole tertanggal pun aku tak tau]


[NSFW, jadi aku censored kan awal2. Hahaha...]


Sebenar nyer aku nak cakap Toy Museum ni best sangat pun, tak la. Best takat dapat tengok banyak patung2 je la. Tu je. Tapi ada banyak yang tak best nyer.


1. Muzium ni kecik je. Kalo korang jenis yang tengok2 je, pastu blah, nescaya 10-15 minit je la korang kat dalam muzium tu.

2. Tak seperti yang aku expect. Nama Toy Museum, tapi dalam tu banyak patung je. Aku ingat ada la model skyscrapper ke, tak pun barang mainan yang laen. Kalo ada model keretapi skali ngan landasan dan landscape mesti lagi best. Tapi takde pun...

3. Bahagian dalam muzium ni cam hampeh design je. Patung2 tu dia susun atas rak biasa je. Pastu tampah cermin plastik. Dah tu je. Kawasan dalam pun dah macam tongkang pecah pun ada. Tapi since dia kata tak lama lagi nak pindah, so mungkin jadi gitu sebab diorang tengah kemas2 nak pindah.


Harga masuk RM 10 seorang, which is pada aku mahal kalo nak bandingkan ngan apa yang ada kat dalam. Setakat tengok, tak leh pegang, plus tempat pun tak besar mana, memang aku rasa RM 10 tu mahal. Tapi kalo korang takde tempat laen dah nak jalan, bole la kalo nak consider Toy Museum ni sebagai salah satu destinasi jalan2 cuci mata korang. By the way, tak lama lagi Toy Museum ni pindah ke tempat laen. 3 kali ganda lagi besar kata nyer.


17 comments:

LelakiSemalam said...

peh ramainya patung...

tirahzairi said...

fuy0oooo......syoknyeee...

لين Si Pipi Merah said...

betul lah memang tak best pun.. :)

Everything's Everythings said...

oh aku taw tmpt ni kt luar dia ad ultraman kan? kalau tak silap ;D
tu la awal2 ak dh syak mcm kecil je muzium ni.. tapi xpernah masuk pun

Mohd Lokman Bin Ramli said...

salam ziarah.. ^_^. anda boleh buat tempahan MyQalam Quran Read Pen berkualiti tinggi dan banyak lagi barangan muslim di Muslim Bazaar.

http://muslimbazaar.mnmall.me/
atau melalui
http://lokmanramli.blogspot.com/

cayrul said...

bila lagi ade muzium nie...
aku duk penang dulu tak pernah pun dgr ade muzium nie...
RM10 kira mahal la sbb masuk zoo pun RM28 jer tp duk sehari tak abis...

Aida Omar said...

Mungkin kalau diaberpindah nanti mesti bertambah best.. berbaloi dengan harga bayaran masuk. Syok jugak ape tengok koleksi patung2 nie.. erk yg agak seksa tu la jadi masalah. hahaha..

*Jack sparrow tetap dihati :P kah3

LaLa mhdnor said...

patut la xde signboard, sebab x best sgt tempat tu :P

khairul said...

pernah p sekali kat sini

LydSunshine said...

Jawapan kepada soalan cepu intan : Jack sparrow lagi hensem. Muahaha.

Kalo tak silap, ini mcm org persendirian punya. Mcm pernah masuk majalah 3. Ni koleksi peribadi. tapi tak sure la betui ke tidak yg ini.

amranaiman said...

baru nk pergi.. tp sbb lu ckp 10 mint dh hbs.. mmg x baloi rm 10 kjp lak tu.. baik g zoo.. hah trima ksh sbb share ape dlm tu... :) leh ambl gmbr dlm muzium huhu

aswadz said...

@lelakisemalam: mmg ramai...

@tirah: syok gak la tgk2. tp harga tiket consider mahal.

@pp merah: nak kata x best sgt tu, x gak.

@everything: ada ultraman ek? x ingat lak aku.

@lokman: muslim bazaar kat mana?

@cayrul: aku pun consider mahal gak harga tiket tuh.

@aida: dia kata muzium baru 3 kali ganda. wallahualam la.

@lala: kecik lak tuh.

@khairul: komen anda ttg toy museum?

@lydsunshine: mmg koleksi peribadi pun aku rasa.

@amran: org masuk muzium ni mmg utk amek gmbr je.

Mohd Lokman Bin Ramli said...
This comment has been removed by the author.
Mohd Lokman Bin Ramli said...

muslim bazaar adalah kedai online saya.. Linknya ada disini.
http://muslimbazaar.mnmall.me/

piraaa said...

gua seniri org penang yg tk penah nak gi pun tempat tu. hahaha.

yelah tu kan simpanan persendirian, so memang xbyk. yelah bergantung pada minat pemilik lah kan

Edy Fee said...

wah mnarik museum ni..semua ada

aswadz said...

@lokman: oooo... gitu.

@piraa: tu la kan. tp nak wat camne. dah termasuk kan.

@edy: kalo peminat patung mmg sker la.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...