Saturday, September 25, 2010

Photoshop CS Tutorial - Gabung Dua Gambar

Ari tu aku ada citer pasal nak wat tutorial camne nak guna photoshop kan. So ari ni aku nak wat tutorial yang basic2 je. Yang susah2 aku tak reti. Kalo nak belajar, google je la sendiri. Hehehe... Aku pun baru sempat belajar beberapa skill je. Tak banyak pun yang aku reti. Tapi at least aku bole la ajar2 yang mana aku reti kan. Dapat gak pahala mengajar orang.


Tutorial Image 1


Based on Tutorial Image 1.


1. Bukak 2 image yang korang nak combine kan.


Tutorial Image 2


Based on Tutorial Image 2.


2. Drag salah satu gambar tadi ke atas gambar yang satu lagi. (lagi baek kalo korang drag gambar yang lagi kecik ke atas gambar yang lagi besar) Gambar yang korang drag tadi akan jadi layer 1.


3. Korang bole tutup gambar asal yang korang drag tadi sebab dah tak diperlukan lagi lepas ni.

4. Klik add vector mask (#1) to layer 1.

5. Klik pada gradient tool (#2) dan pilih radial gradient (#3) kat toolbar kat belah atas.

6. Klik+hold dan drag pointer kat area yang korang nak jadikan visible (#4).


Tutorial Image 3


Based on Tutorial Image 3.

7. Gambar akan menjadi seperti image yang tertera pada tutorial image 3.

8. Korang bole stop kat sini kalo dah puas hati ngan gambar korang.

9. Kalo korang nak serlah some part lagi kat image korang, klik lasso tool (#5).

10. Klik kat anti-aliased (#6) pastu add feathering (#7). Kat sini aku guna 10 px.

11. Drag pointer untuk wat bulatan (#8) kat tempat yang korang nak expose kan tu.

12. Tekan alt+delete.


Tutorial Image 4


Based on Tutorial Image 4.

13. Kalo terdapat perbezaan gambar yang ketara antara dua gambar tu, korang bole guna brush tool (#9) untuk ilangkan garisan2 boundary tersebut.

14. Pilih soft-round edges (#10).

15. Pastu drag ke spot yang korang nak. Pilih foreground warna putih untuk expose kan layer lebih daripada background dan pilih foreground warna hitam untuk expose kan background lebih.


Jadi, siap lah image anda. So, sampai sini aje la tutorial aku untuk ari ni. Untuk edisi english, korang bole gi kat link ni.

2 comments:

vanilla said...

abg selalu guna gamba yg seakan2 sama..gamba katun2 lak tuh..xnampak the difference...guna la gmba lain lak..bosan2

aswadz said...

smlm mls nak cari gmbr laen. pakai je yang dah ada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...