Saturday, January 7, 2012

Voice Recovery Lepas Makan Pil Ambien

Tom Rohe merupakan salah seorang penyumbang suara untuk iklan komersial seperti Nissan dan Walt Disney. Tapi tu sumer 2 tahun lepas la. Selepas dia menjalani pembedahan untuk mengeluarkan gigi bongsu dia pada tahun 2009, berlaku nyer clicking kat rahang beliau ketika dia melakukan theatrical performance.

Lepas tu dia dikenal pasti menghidap masalah "temporomandibular joint disorder" atau lebih dikenali sebagai TMJ. Tapi lama kelamaan dia juga mengalami masalah percakapan. Oleh sebab itu, dia tak dapat nak melakukan tugas sebagai voice-over untuk iklan komersial. Kalo korang nak tahu, masalah yang Tom Rohe ni agak misteri sehingga kebanyakan doktor dan pakar yang dia temui tidak dapat memberi pertolongan kepada beliau.


[Korang bole tengok macam mana masalah yang Tom Rohe alami]


Tapi... Miracle happened to him unexpectedly. Selepas dia mengambil pil Ambien untuk masalah tdo dia, dia perasan suara dia mula kembali ketika bercakap dengan awek dia.




"He might be having muscle spasms from some other source, and the Ambien allows him to relax enough that the muscle spasms stop and he can speak normally," kata Lawrence N. Wallace yang merupakan consultant dalam bidang oral and maxillofacial surgery.


Sumber: Yahoo! Shine

5 comments:

CekbOlat-bOlat said...

laaa// kesiannye die =="

aswadz said...

tu la kan. kesian dia.

Aida Omar said...

kesiannye.. dugaan buat dia, tapi Alhamdulillah dah ok sedikit kan.

vanilla said...

nak beli kat mana pil ambien tu?

aswadz said...

@aida: tu la. dah la keje sbg penyumbang suara utk iklan, tiba2 tak leh bercakap lak.

@vanilla: ntah la. bole beli kat farmasi la kot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...