Tekan Sini Untuk Mendapatkan Template Atau Wallpaper Yang Laen! »

Friday, January 20, 2012

Gadget yang Akan Lenyap Menjelang 2020

Seperti yang korang sedia maklum, teknologi manusia zaman skang ni makin lama makin canggih walaupun mentaliti kita tidak berubah sejajar dengan perubahan teknologi. So, biasa la bila teknologi makin canggih, gadget2 yang outdated atau obsolete makin lama makin dilupakan.


Standalone GPS system




Kalo korang beli kereta high-end, mesti skali ngan set GPS system. Yang ni yang dipanggil sebagai standalone GPS system. Sebab pe panggil "standalone"? Sebab ia takde fungsi laen melaenkan GPS semata2. Yang ni yang bakal obsolete.

Sebab pe? Well, aku rasa mesti ramai antara korang yang tengah baca blog aku ni (ye, kamu) yang ada handphone lengkap skali dengan software PapaGo atau Garmin untuk GPS application. So, bila dah ada gadget yang bole digunakan untuk multiple application termasuk GPS, adakah standalone GPS system ada orang nak beli? Maybe few or maybe not at all.


Basic Handphone




Basic handphone yang mungkin popular satu masa dahulu skang dah makin kurang orang pakai. Handphone skang dah ada macam2 application. WiFi, GPS siap ngan touch screen bagai. Makin kurang la orang yang nak pakai basic handphone ni. Tapi aku kenal orang yang sker sangat pakai basic handphone ni. Aku la tuh. Hehehe...

Dengan kemunculan smartphone seperti iPhone dan Samsung Galax, basic handphone ni makin dilupakan. Dah outdated kata orang. Tunggu masa je basic handphone ni lenyap di muka bumi. Mana2 yang still simpan lagi basic handphone korang, korang jaga la elok2. Kot2 ada value pada "masa hadapan".


Low-End Digital Camera




Sama seperti basic handphone, low-end digital camera juga mempunyai kemungkinan untuk lenyap menjelang 2020. Punca nyer juga sama seperti basic handphone. Kemunculan smartphone atau handphone yang mempunyai kamera yang mampu menyaingi kemampuan low-end digital camera.

Selain daripada itu, kemunculan digital camera yang lebih power dan lebih canggih turut menjadi penyebab kepada low-end digital camera menjadi outdated. Harga pun tak la mahal sangat. Sebab tu orang dah tak prefer low-end digital camera skang ni.


Konsol Permainan Video




Permainan konsol ni mungkin tidak lenyap. Cuma aku rasa ia akan mengalami transformasi fasa. Daripada korang beli konsol PS3, pastu cucuk kat TV dan main, mungkin pada masa depan video game dah built-in dalam TV tersebut. Maybe la kan. It is not impossible.


Recordable CD dan DVD




Yang ni aku rasa sure lenyap la. Skang orang dah move kepada digital storage dan streaming. Pendrive, external hard disk. CD dan DVD aku rasa dah obsolete. Sebab apa? Bagi aku nak burn CD ngan DVD ni adalah satu keje yang leceh. Dan korang bole rage kalo tiba2 korang burn, benda tu fail. Haaaa... Tak ke rasa macam nak campak CD tu ke dinding dan retak seribu umpama hati korang tatkala korang tau burning korang fail?


5 so full of themselves :

CekbOlat-bOlat said...

lenyap.. pupus kamera =.="

vanilla said...

dah lama nak beli kamera yg high-end kononya tu...dgn smartphone..tp ade org tu xbagi.cehhhh....tp xkire, akan dpt juga samsung note baru tuh..

aswadz said...

@cekbolat: pupus... simpan la kamera lama. kot2 40 tahun kemudian bole jual kat muzium. hehehe...

@vanilla: sila kan...

gades pelik said...

alah~ aku stil gune cd n dvd nk simpan cerita..huhu kalau pupus abis la~

aswadz said...

@gades: kalo pupus, bole guna external hard disk. tp mahal lagi la berbanding cd ngan dvd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...