Thursday, August 2, 2012

Dulu Pisa, Sekarang Giliran Colosseum

Sape yang tak kenal menara condong Pisa. Aku rasa mesti ramai antara korang yang tau pasal menara condong Pisa. Kepada yang tak tahu pasal menara condong Pisa ni, meh aku upload satu gambar untuk korang.


[Ini menara condong Pisa ye, bukan menara condong Teluk Intan]


Memang ada iras2 menara condong Teluk Intan. Tapi percaya lah. Menara condong menanti tumbang Pisa ni lebih popular berbanding dengan menara condong Teluk Intan. Hahaha... Sedikit info tentang menara condong Pisa. Menara ni start condong masa kerja2 membaik pulih. Nak tahu lebih lanjut, korang bole baca kat SINI.

Okay2. Off to main topic. Hari ni aku bukan nak sembang banyak pasal Pisa. Just nak kaitkan dengan tajuk utama je. Kalo korang nak tahu, ada lagi satu bangunan di Itali (Pisa kat Itali) yang dah mula mencondong macam menara Pisa nih. Nak tahu apa dia?




Colosseum... Mengikut laporan yang dibuat, bahagian selatan Colosseum ni dah mula terbenam sebanyak 40 cm. Faktor menyebabkan fenomena ni masih dalam siasatan. Tapi berkemungkinan disebabkan oleh keretakan pada salah satu struktur Colosseum tersebut.

Tapi since Colosseum ni tak tinggi macam menara Pisa, kecondongan dia maybe tak obvious sangat. Ntah2 orang tak perasan pun kalo takde orang yang bagitau.


Sumber: Reuters




9 comments:

zulhilmi tempoyak said...

br la jd colosseum condong... heee

Phat said...

bahaya tu untuk pelawat

KorN said...

collaseum condong..? macam x best jer bunyi nye... 40 cm tak ketara sgt kan.. mungkin sebab tu org ramai tak berapa nak perasan

bukankosong said...

tp still slamat kot

Cik tikah said...

colleseum tuh dh tua sebab tuh dh terbenam tuh

LydSunshine said...

Eh condong jugak ke en Colosseum ni? Dan tak lama la tu nak menyembah bumi kot. Tapi rasanya tak roboh kot sbb dia tak tinggi mcm awk kata tu.

aswadz said...

@zulhilmi: hahaha...

@phat: mgkn jgk la. sbb diorang still x tau punca sbnr.

@korn: mgkn la. tp sbb colosseum rendah je, ssh nak perasan kot.

@bukankosong: x tau nak ckp la selamat ke x. tp aku baca, xde lak diorang tutup colosseum tuh.

@tikah: nak runtuh dah kot.

@lydsunshine: x roboh. runtuh je.

tirahzairi said...

takut la....menara condong kt perak pon xpegi lg...hahhaa

aswadz said...

aku pun mcm x pegi lg. kih3...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...